Ketidakpastian kehidupan awal dikaitkan dengan hasil neuropsikiatri yang buruk pada masa dewasa

Sudah menjadi fitrah manusia untuk menginginkan kestabilan, tetapi apa yang berlaku apabila keperluan itu tidak dipenuhi pada zaman kanak-kanak? Kajian yang diterbitkan dalam Kemurungan & Kebimbangan menunjukkan bahawa ketidakstabilan awal kehidupan dikaitkan dengan hasil buruk pada masa dewasa, termasuk kebimbangan dan kemurungan.

Pengalaman kita sebagai kanak-kanak sangat penting mengenai hasil kita di kemudian hari. Kehidupan awal adalah masa yang sangat penting kerana perkembangan pesat otak. Banyak faktor boleh menjejaskan perkembangan otak, termasuk kemiskinan, penderaan, trauma, kekurangan zat makanan, pengabaian dan banyak lagi. Keadaan ini adalah faktor risiko bukan sahaja untuk perkembangan otak yang terbantut, tetapi juga untuk hasil kesihatan mental yang negatif pada masa dewasa menurut penyelidikan terdahulu.

Satu lagi faktor utama yang perlu dipertimbangkan ialah pemecahan atau ketidakpastian. Ini telah terbukti mempunyai hasil yang buruk, walaupun tidak ada trauma yang diketahui. Kajian baru ini berusaha untuk memahami bagaimana kesan negatif ketidakstabilan awal kehidupan boleh menyumbang kepada gejala orang yang berisiko psikiatri.

Untuk kajian mereka, Andrea D. Spadoni dan rakan sekerja menggunakan 156 peserta dewasa yang sedang mendapatkan rawatan di klinik VA untuk dijadikan sampel mereka. Ramai peserta telah mendapatkan rawatan untuk PTSD dan/atau kemurungan. Gejala kesihatan mental dinilai melalui langkah lapor diri dan peserta bercakap dengan pembantu penyelidik tentang tahap rawatan semasa mereka.

Air kencing, darah, dan air liur dikumpul daripada peserta dan peserta dinilai sehingga 3 kali dengan 3 bulan antara lawatan. Peserta menyelesaikan langkah-langkah mengenai kesukaran awal kehidupan, kemurungan, kebimbangan, dan gejala PTSD, anhedonia, idea untuk membunuh diri, penggunaan bahan dan kesakitan.

Keputusan menunjukkan bahawa ketidakpastian awal kehidupan dikaitkan dengan simptomologi kemurungan dan kebimbangan yang lebih besar, walaupun trauma zaman kanak-kanak tidak hadir. Selain itu, bagi orang yang mengalami trauma zaman kanak-kanak, ketidakstabilan awal kehidupan dikaitkan dengan gejala PTSD yang lebih teruk, serta gejala kemurungan, kebimbangan dan anhedonia yang lebih besar.

Hubungan ini stabil pada temu janji susulan, mencadangkan jangka hayat hubungan ini antara ketidakpastian zaman kanak-kanak dan gejala penyakit mental yang lebih teruk. Ketidakstabilan awal kehidupan juga dikaitkan dengan peningkatan idea bunuh diri.

Kajian ini mengambil langkah penting untuk memahami dengan lebih baik bagaimana ketidakpastian zaman kanak-kanak boleh memberi kesan buruk kepada orang di kemudian hari. Walaupun begitu, terdapat batasan yang perlu diperhatikan. Satu batasan sedemikian ialah sampel kebanyakannya terdiri daripada veteran, yang boleh mengehadkan kebolehgeneralisasian. Selain itu, ukuran laporan kendiri bagi pengalaman awal kehidupan mungkin tidak boleh dipercayai kerana kegagalan ingatan atau bahkan penindasan.

Kajian itu, “Sumbangan ketidakpastian awal kehidupan kepada corak neuropsikiatri pada masa dewasa“, telah dikarang oleh Andrea D. Spadoni, Meghan Vinograd, Bruna Cuccurazzu, Katy Torres, Laura M. Glynn, Elysia P. Davis, Tallie Z. Baram, Dewleen G. Baker, Caroline M. Nievergelt, dan Victoria B. Risbrough.

We want to give thanks to the writer of this short article for this outstanding material

Ketidakpastian kehidupan awal dikaitkan dengan hasil neuropsikiatri yang buruk pada masa dewasa


You can find our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/