Khosta-2: Para saintis AS memberi amaran virus kelawar Rusia mungkin COVID seterusnya

Apabila SARS-CoV-2 – virus di sebalik COVID-19 – muncul di China dan dengan cepat membawa seluruh dunia terhenti, Presiden Donald Trump ketika itu suka menyebutnya sebagai “virus China”.

Maju pantas dua setengah tahun, dan saintis AS memberi amaran bahawa virus yang baru ditemui yang disimpan oleh kelawar ladam Rusia juga mampu menjangkiti manusia dan mengelak antibodi dan vaksin COVID-19.

Virus kelawar, bernama Khosta-2, dikenali sebagai sarbecovirus – subkategori coronavirus yang sama seperti SARS-CoV-2 – dan ia memaparkan “ciri yang merisaukan,” menurut satu kajian baru yang diterbitkan dalam jurnal PLoS Pathogens.

Pasukan yang diketuai oleh penyelidik di Paul G. Allen School for Global Health di Washington State University (WSU) mendapati bahawa Khosta-2 boleh menggunakan protein spike untuk menjangkiti sel manusia sama seperti SARS-CoV-2.

“Penyelidikan kami selanjutnya menunjukkan bahawa sarbekovirus yang beredar dalam hidupan liar di luar Asia – walaupun di tempat seperti Rusia barat di mana virus Khosta-2 ditemui – juga menimbulkan ancaman kepada kesihatan global dan kempen vaksin berterusan terhadap SARS-CoV-2,” Michael Letko , pakar virologi di WSU dan pengarang kajian yang sepadan, kata dalam satu kenyataan.

Beliau berkata penemuan ini menyerlahkan keperluan untuk membangunkan vaksin baharu yang bukan sahaja menyasarkan varian SARS-CoV-2 yang diketahui, seperti Omicron, tetapi melindungi daripada semua sarbecovirus.

‘Virus Rusia yang pelik’

Antara beratus-ratus sarbecovirus yang ditemui dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kebanyakannya ditemui dalam kelawar Asia dan tidak mampu menjangkiti sel manusia.

Virus Khosta-1 dan Khosta-2 ditemui dalam kelawar berhampiran Taman Negara Sochi Rusia pada tahun 2020, dan pada mulanya nampaknya ia bukan ancaman kepada manusia, menurut pengarang kajian itu.

“Secara genetik, virus Rusia pelik ini kelihatan seperti beberapa virus lain yang telah ditemui di tempat lain di seluruh dunia, tetapi kerana ia tidak kelihatan seperti SARS-CoV-2, tiada siapa yang menyangka ia benar-benar sesuatu yang perlu terlalu teruja,” Letko berkata.

“Tetapi apabila kami melihat lebih lanjut, kami benar-benar terkejut apabila mendapati ia boleh menjangkiti sel manusia. Itu mengubah sedikit pemahaman kami tentang virus ini, dari mana ia datang dan kawasan yang membimbangkan”.

‘Sifat merisaukan’

Letko dan rakan-rakannya menentukan bahawa Khosta-1 menimbulkan risiko yang rendah kepada manusia, tetapi Khosta-2 lebih membimbangkan.

Khususnya, seperti SARS-CoV-2, Khosta-2 boleh menggunakan protein spikenya untuk menjangkiti sel dengan melekat pada protein reseptor, dipanggil enzim penukar angiotensin 2 (ACE2), yang terdapat di seluruh sel manusia.

Para saintis seterusnya ingin mengetahui sama ada virus itu boleh mengelak imuniti yang ditawarkan sama ada oleh jangkitan coronavirus sebelumnya atau vaksin COVID-19.

Menggunakan serum yang diperoleh daripada orang yang divaksin terhadap COVID-19, pasukan mendapati Khosta-2 tidak dineutralkan oleh vaksin semasa.

Mereka juga menguji serum daripada orang yang dijangkiti varian Omicron, tetapi sekali lagi, antibodi itu tidak berkesan.

Mujurlah, penulis menulis bahawa virus baru itu tidak mempunyai beberapa ciri genetik yang dianggap “menyerang” sistem imun dan menyumbang kepada penyakit pada manusia – tetapi terdapat risiko bahawa Khosta-2 boleh mendatangkan malapetaka dengan menggabungkan semula dengan virus kedua seperti SARS-CoV-2.

“Apabila anda melihat SARS-2 mempunyai keupayaan ini untuk menumpahkan kembali dari manusia dan ke dalam hidupan liar, dan kemudian terdapat virus lain seperti Khosta-2 menunggu dalam haiwan tersebut dengan sifat-sifat ini yang kita benar-benar tidak mahu mereka miliki, ia menetapkan ini. senario di mana anda terus melempar dadu sehingga mereka bergabung untuk membuat virus yang berpotensi berisiko,” kata Letko.

We would like to give thanks to the writer of this post for this amazing content

Khosta-2: Para saintis AS memberi amaran virus kelawar Rusia mungkin COVID seterusnya


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/