Khosta-2: Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Virus Kelawar Rusia Yang Boleh Menjangkiti Manusia

Semua yang anda perlu tahu tentang Khosta-2

Para saintis AS telah menemui virus baharu dalam kelawar yang boleh menjadi berita buruk bagi manusia. Virus baharu, yang dipanggil Khosta-2 tidak boleh hanya menjangkiti sel manusia, ia juga tahan terhadap vaksin semasa. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal PLOS Pathogens mengatakan bahawa virus itu tahan terhadap antibodi orang yang divaksinasi terhadap SARS-CoV-2—yang menyebabkan COVID-19, dilaporkan Minggu Berita.

Virus itu pertama kali ditemui dalam kelawar di Rusia pada 2020 tetapi pada masa itu saintis tidak menyangka virus itu menimbulkan ancaman kepada manusia. Selepas banyak penyelidikan teliti yang dilakukan oleh saintis, mereka mendapati bahawa virus itu boleh menjangkiti sel manusia dan ia boleh menjadi ancaman kesihatan awam yang mungkin.

Apakah Khosta-2?

Sarbecovirus, milik Khosta-2 dan SARS-CoV-2, adalah subkumpulan coronavirus.

Menurut laporan dalam Masa majalah, virus berkaitan yang juga ditemui dalam kelawar Rusia, Khosta-1, tidak dapat memasuki sel manusia dengan mudah, tetapi Khosta-2 boleh. Khosta-2 melekat pada protein yang sama, ACE2 yang digunakan oleh SARS-CoV-2 untuk menembusi sel manusia. Seorang penyelidik mengatakan bahawa reseptor pada sel manusia adalah cara virus masuk ke dalam sel. Jika virus tidak boleh masuk ke dalam pintu, maka ia tidak boleh masuk ke dalam sel, dan sukar untuk mewujudkan sebarang jenis jangkitan. Virus baru boleh memberi kesan kepada sel manusia dengan mudah. Michael Letko, pengarang kajian mengatakan bahawa orang yang divaksinasi terhadap covid-19 tidak dapat meneutralkan virus, dan begitu juga orang yang telah pulih daripada jangkitan Omicron.

Walau bagaimanapun, para penyelidik mengatakan bahawa seperti varian Omicron SARS-CoV-2, virus ini tidak mempunyai gen yang boleh menyebabkan penyakit serius pada manusia. Tetapi ia akhirnya boleh berubah jika ia bercampur dengan gen SARS-CoV-2.

Bagaimana ia merebak?

Khosta-2 telah beredar dalam hidupan liar seperti kelawar, tenggiling, anjing rakun dan musang kelapa sawit. Encik Letko memberitahu Newsweek, sukar untuk mengatakan pada peringkat ini sama ada Khosta-2 berpotensi mencetuskan wabak atau wabak.

Para saintis memberi amaran bahawa jika Khosta-2 bergabung dengan SARS-CoV-2, ia boleh mempunyai lebih banyak faktor berjangkit. “Peluang SARS-CoV-2 pernah ‘bertemu’ Khosta-2 dalam alam semula jadi pastinya sangat kecil, tetapi terdapat peningkatan jumlah laporan yang menggambarkan SARS-CoV-2 tumpah kembali ke hidupan liar—seperti rusa ekor putih di Pantai Timur Amerika Syarikat,” kata Letko.

Penyelidikan vaksin

“Pada masa ini, terdapat kumpulan yang cuba menghasilkan vaksin yang bukan sahaja melindungi daripada varian SARS-2 (SARS-CoV-2) yang seterusnya tetapi sebenarnya melindungi kita daripada sarbecovirus secara amnya,” kata Letko.

Beliau menambah, “Malangnya, banyak vaksin semasa kami direka bentuk [for] virus tertentu yang kita tahu menjangkiti sel manusia atau yang nampaknya menimbulkan risiko terbesar untuk menjangkiti kita. Tetapi itu adalah senarai yang sentiasa berubah. Kita perlu meluaskan reka bentuk vaksin ini untuk melindungi daripada semua sarbecovirus,” tambah Letko.

Kes yang diketahui di seluruh dunia

Virus ini tidak mempunyai beberapa gen yang dipercayai terlibat dalam patogenesis – iaitu, berkembang menjadi penyakit – pada manusia.

We wish to thank the writer of this write-up for this remarkable web content

Khosta-2: Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Virus Kelawar Rusia Yang Boleh Menjangkiti Manusia


You can find our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/