Kita Berbanding Mereka: Memudaratkan ‘Kumpulan Luar’ Dikaitkan dengan Aktiviti Peningkatan dalam Litar Ganjaran Otak – Berita Neurosains

Ringkasan: Keagresifan terhadap ahli dalam “kumpulan luar” dikaitkan dengan peningkatan aktiviti di kawasan otak yang dikaitkan dengan ganjaran. Aktiviti dalam korteks prefrontal ventromedial memberi kesan kepada tahap keagresifan yang ditunjukkan seseorang terhadap orang luar.

Sumber: Universiti Komanwel Virginia

Manusia cenderung untuk membentuk kumpulan, yang sering mendapati diri mereka berkonflik dengan kumpulan saingan. Tetapi mengapa orang menunjukkan kecenderungan bersedia untuk membahayakan orang dalam kumpulan yang bertentangan?

Satu kajian baru yang diketuai oleh penyelidik di Virginia Commonwealth University telah menggunakan teknologi pengimejan otak berfungsi untuk mendedahkan jawapan yang berpotensi: Ia meningkatkan aktiviti dalam rangkaian ganjaran otak.

“Pada masa perpecahan politik dan konflik global semakin mendalam, adalah penting bagi kita untuk memahami mengapa orang ramai membahagikan satu sama lain kepada ‘kita’ dan ‘mereka’ dan kemudian menunjukkan kesanggupan mendalam untuk membahayakan ‘mereka,’ kata pengarang yang sepadan, David. Chester, Ph.D., seorang profesor bersekutu di Jabatan Psikologi di Kolej Kemanusiaan dan Sains.

“Penemuan kami memajukan pemahaman ini dengan mencadangkan bahawa merosakkan ahli kumpulan luar adalah pengalaman yang agak bermanfaat.”

Para penyelidik mempunyai 35 pelajar kolej lelaki menyelesaikan tugas yang kompetitif dan agresif terhadap sama ada pelajar dari universiti mereka atau dari apa yang mereka diberitahu adalah universiti saingan. Pada hakikatnya, peserta tanpa disedari telah bermain menentang program komputer, dan tiada orang sebenar yang dicederakan.

Mereka mendapati bahawa peserta yang lebih agresif terhadap ahli kumpulan luar (pelajar dari universiti saingan) berbanding ahli dalam kumpulan (pelajar dari universiti mereka sendiri) mempamerkan aktiviti yang lebih besar di kawasan teras litar ganjaran otak-nukleus accumbens dan korteks prefrontal ventromedial-sementara mereka memutuskan betapa agresifnya.

Kedua-dua sebelum dan selepas pengecualian kumpulan luar, pencerobohan terhadap ahli kumpulan luar dikaitkan secara positif dengan aktiviti dalam striatum ventral semasa membuat keputusan tentang betapa agresifnya terhadap lawan kumpulan luar mereka.

Keagresifan terhadap ahli kumpulan luar juga dikaitkan dengan aktiviti pasca pengecualian yang lebih besar dalam korteks prefrontal medial rostral dan dorsal semasa provokasi daripada lawan kumpulan luar mereka. Corak aktiviti otak yang diubah ini menunjukkan bahawa mekanisme frontostriatal mungkin memainkan peranan penting dalam memotivasikan pencerobohan terhadap ahli kumpulan luar.

Penemuan menunjukkan bahawa memudaratkan ahli kumpulan luar amat bermanfaat dan dikaitkan dengan pengalaman emosi positif. Mekanisme pengukuhan psikologi sedemikian boleh membantu menjelaskan mengapa manusia kelihatan sangat terdedah kepada konflik antara kumpulan, kata Chester.

“Penemuan ini membantu mengimbangi naratif tentang proses psikologi yang mendasari pencerobohan terhadap ahli kumpulan luar, yang biasanya menekankan keadaan emosi negatif seperti kemarahan dan ketakutan, ” kata Chester.

“Kajian ini menunjukkan bahawa emosi positif mungkin memainkan peranan dalam memotivasikan pencerobohan antara kumpulan, yang mencadangkan banyak hala tuju baharu untuk penyelidikan masa depan mengenai topik ini dan memaklumkan intervensi berpotensi yang bertujuan untuk mengurangkan konflik kumpulan.”

Penemuan itu menimbulkan kemungkinan bahawa satu hari rawatan yang mengganggu ganjaran pencerobohan antara kumpulan mungkin membantu mengurangkan fenomena keganasan manusia yang mahal dan berterusan terhadap kumpulan lain, kata Chester.

Chester ialah pengarah Makmal Psikologi Sosial dan Neurosains di VCU, yang berusaha untuk memahami sebab orang cuba membahayakan satu sama lain. Pada masa lalu, makmal telah menumpukan pada konflik antara dua individu, dan berusaha untuk mengalih keluar sebarang elemen keahlian kumpulan, identiti atau kepartian dalam eksperimen yang dikawal dengan teliti.

Kajian baru ini, bagaimanapun, adalah percubaan pertama makmal untuk meneroka korelasi saraf pencerobohan antara kumpulan.

“Penemuan baharu ini sesuai dengan penyelidikan kami sebelum ini, yang telah berulang kali membabitkan litar ganjaran otak (iaitu, nukleus accumbens dan korteks prefrontal ventromedial) dalam menggalakkan tindakan agresif,” katanya.

“Kami telah memajukan barisan penyiasatan ini dengan menunjukkan bahawa aktiviti ganjaran sedemikian semasa pencerobohan memberikan lebih banyak kesan dalam konteks antara kumpulan berbanding dalam konteks bukan kumpulan.”

Kedua-dua sebelum dan selepas pengecualian kumpulan luar, pencerobohan terhadap ahli kumpulan luar dikaitkan secara positif dengan aktiviti dalam striatum ventral semasa membuat keputusan tentang betapa agresifnya terhadap lawan kumpulan luar mereka. Imej berada dalam domain awam

Walaupun penyelidik tidak terkejut dengan penemuan baharu itu, mereka terkejut mendapati keputusan sedemikian walaupun ketika bereksperimen dengan saingan kumpulan yang lemah.

“Banyak kumpulan mempunyai sejarah purba tentang kebencian yang mendalam antara satu sama lain dan penggunaan universiti saingan kami tidak hampir untuk menangkap rupa konflik antara kumpulan yang benar-benar bermasalah di seluruh dunia,” kata Chester.

“Kami memilih saingan antara kumpulan yang sederhana kerana beberapa sebab, yang utama ialah menimbulkan konflik antara kumpulan yang berakar umbi mungkin menyebabkan peserta kami mengalami kesusahan yang tidak wajar. Tetapi masih mengejutkan untuk melihat keputusan yang begitu jelas walaupun kami menggunakan persaingan antara kumpulan yang agak kecil.

“Saya menjangkakan bahawa kesan yang kami perhatikan akan menjadi lebih kuat dalam konteks konflik antara kumpulan antara dua kumpulan yang sangat membenci satu sama lain.”

Kawasan otak yang terlibat dalam kajian bukan sahaja dikaitkan dengan ganjaran, ia juga terlibat dalam proses psikologi lain seperti pembelajaran, motivasi dan identiti.

Walaupun Chester berkata ada kemungkinan bahawa aktiviti otak tidak mencerminkan pengalaman subjektif keseronokan, dekad penyelidikan otak menunjukkan bahawa fungsi teras kawasan boleh dipercayai berkaitan ganjaran ke titik di mana penyelidik berasa selesa membuat inferens, kata Chester.

Lihat juga

Ini menunjukkan DNA

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memastikan bahawa ganjaran adalah “penyebab konflik antara kumpulan,” katanya.

Mengenai berita penyelidikan neurosains sosial ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Komanwel Virginia
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Komanwel Virginia
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Mekanisme Neural Pengecualian Antara Kumpulan dan Keagresifan Balasan” oleh Emily Lasko et al. Neurosains Sosial


abstrak

Mekanisme Neural Pengecualian Antara Kumpulan dan Keagresifan Balasan

Keagresifan berlaku dengan kerap dan teruk antara kumpulan saingan. Walaupun terdapat banyak kajian mengenai penentu psikologi dan sosio-ekologi pencerobohan antara kumpulan, neurosains fenomena ini masih tidak lengkap.

Untuk mengkaji korelasi saraf pencerobohan yang ditujukan kepada sasaran kumpulan luar (berbanding dalam kumpulan), kami merekrut 35 peserta lelaki muda yang sihat yang merupakan pelajar semasa atau bekas universiti yang sama.

Semasa menjalani MRI berfungsi, peserta menyelesaikan tugas pencerobohan terhadap kedua-dua kumpulan dan lawan kumpulan luar di mana lawan mereka berulang kali memprovokasi mereka pada tahap yang berbeza-beza dan kemudian peserta boleh bertindak balas.

Peserta kemudian dimasukkan secara sosial dan kemudian dikecualikan oleh dua ahli kumpulan luar dan kemudian menyelesaikan tugas pencerobohan yang sama terhadap dua lawan yang sama. Kedua-dua sebelum dan selepas pengecualian kumpulan luar, pencerobohan terhadap ahli kumpulan luar dikaitkan secara positif dengan aktiviti dalam striatum ventral semasa membuat keputusan tentang betapa agresifnya terhadap lawan kumpulan luar mereka.

Keagresifan terhadap ahli kumpulan luar juga dikaitkan dengan aktiviti pasca pengecualian yang lebih besar dalam korteks prefrontal medial rostral dan dorsal semasa provokasi daripada lawan kumpulan luar mereka.

Corak aktiviti otak yang diubah ini menunjukkan bahawa mekanisme frontostriatal mungkin memainkan peranan penting dalam memotivasikan pencerobohan terhadap ahli kumpulan luar.

We would like to say thanks to the writer of this post for this outstanding content

Kita Berbanding Mereka: Memudaratkan ‘Kumpulan Luar’ Dikaitkan dengan Aktiviti Peningkatan dalam Litar Ganjaran Otak – Berita Neurosains


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/