Kita Tahu Blue Light Kekacauan Dengan Jam Dalaman Kita, Tetapi Apa yang Boleh Ia Lakukan kepada Kulit Kita?

Bersiar-siar di lorong penjagaan kulit mana-mana peruncit kesihatan dan kecantikan dan anda akan bertemu dengan pelbagai krim dan semburan yang membingungkan, berjanji untuk melindungi anda daripada pelbagai ancaman kepada kulit anda.

Anda mungkin perasan syarikat penjagaan kulit mendakwa produk mereka boleh melindungi anda daripada kesan cahaya biru. Jika anda tidak memikirkan tentang cahaya biru sebelum ini, anda akan dimaafkan kerana bimbang sama ada anda perlu bimbang.

Pertama, anda perlu memahami apa itu cahaya biru.

Cahaya yang boleh dilihat menyumbang 50 peratus daripada spektrum cahaya matahari dan, seperti namanya, ia adalah satu-satunya bahagian cahaya yang boleh dikesan oleh mata manusia. Jalur biru spektrum yang boleh dilihat ini mempunyai tahap tenaga yang sangat tinggi.

Semakin panjang gelombang, semakin kurang tenaga yang dihantar. Cahaya biru mempunyai gelombang yang sangat pendek dan bertenaga tinggi.

Cahaya biru ada di sekeliling anda. Matahari memancarkan cahaya biru. Begitu juga mentol lampu pendarfluor dan pijar, telefon bimbit, skrin komputer dan televisyen skrin rata.

Apakah risikonya?

Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa cahaya biru boleh memberi kesan berbahaya pada kulit dan mata serta mengganggu irama sirkadian (jam dalaman anda). Lazimnya, kajian yang menyiasat kesan sinaran matahari pada kulit tertumpu pada sinaran ultraungu, terutamanya UVB, yang bertanggungjawab untuk selaran matahari.

Kesan pendedahan cahaya biru yang paling kerap dilaporkan ialah a peningkatan ketara dalam spesies oksigen reaktif (ROS), bahan kimia yang sangat reaktif yang terbentuk daripada oksigen. Terlalu banyak ROS boleh merosakkan DNA anda dan enzim utama seperti yang bertanggungjawab untuk pembaikan DNAmeningkatkan risiko anda untuk barah.

Penyelidikan kami menunjukkan cahaya biru boleh menyebabkan pigmentasi (penyamakan) merentas jenis kulit. Walaupun ramai orang menganggap kulit sawo matang sebagai sifat yang diingini, ia adalah penanda kerosakan kulit dan ROS. Penyelidik lain mendapati kulit sawo matang daripada cahaya yang boleh dilihat (termasuk cahaya biru). pigmentasi lebih gelap yang bertahan lebih lama berbanding dengan pendedahan sinaran ultraungu.

Kajian kami juga menunjukkan tin cahaya biru mengaktifkan gen yang berkaitan dengan keradangan dan photoaging (kerosakan kulit). Beberapa kajian telah membuktikan pelindung matahari biasa tidak menghalang biru dan nampak kerosakan ringan.

Walaupun cahaya biru kelihatan kurang kuat daripada sinaran ultraungu, ini mungkin diambil kira oleh jumlah cahaya biru yang agak besar yang sampai ke Bumi. UVR menyumbang kira-kira 5 peratus sinaran suria di UK pada tengah hari pada musim panas. Cahaya biru membentuk sekeliling tiga kali lebih pada 15 peratus.

Terdapat beberapa kesan yang bermanfaat daripada cahaya biru. Ia telah digunakan untuk merawat keadaan kulit termasuk ekzemaia digunakan secara meluas dalam terapi fotodinamikyang digunakan untuk merawat pelbagai keadaan kulit, daripada jerawat hingga kanser, dan ia meningkatkan penyembuhan luka. Tetapi kesan bahaya cahaya biru berkemungkinan besar melebihi kesan positif untuk orang yang sihat.

Cahaya biru boleh merosakkan kulit tetapi kurang jelas sumber cahaya biru yang berbahaya kepada manusia. Cahaya biru daripada skrin bertanggungjawab untuk sebahagian kecil daripada dos cahaya biru yang kita dapat. Penyelidikan telah menunjukkan skrin daripada peranti boleh meningkatkan pengeluaran ROS.

Walau bagaimanapun, a belajar oleh pengeluar penjagaan kulit Jerman Biersdorf mendapati bahawa pendedahan sepanjang minggu kepada cahaya biru dari skrin pada jarak 30cm adalah bersamaan dengan hanya satu minit matahari tengah hari musim panas di Hamburg, Jerman.

Kajian lain mendapati cahaya biru dari skrin adalah 100–1,000 kali kurang intens daripada cahaya biru dari matahari. Ia juga gagal mencetuskan melasma, yang menyebabkan tompok perubahan warna kulit, pada pesakit yang mempunyai keadaan tersebut.

Memang benar kami menghabiskan lebih banyak masa di hadapan skrin berbanding sebelum ini tetapi walaupun skrin boleh menyebabkan sedikit kerosakan, ia adalah tidak penting berbanding dengan pendedahan matahari.

Penjagaan kulit cahaya biru

Industri kosmetik telah mula membangunkan rangkaian luas produk penjagaan kulit yang didakwa jenama menghalang kerosakan cahaya biru. Namun, ada tiada ujian terkawal atau piawai untuk menilai keupayaan produk untuk mencegah kerosakan cahaya biru.

Syarikat menjalankan ujian saintifik ke atas produk ini. Tetapi mereka boleh menggunakan sebarang bilangan penilaian dalam kerja mereka. Ini sangat berbeza daripada peraturan sekitar pelindung matahari yang mendakwa mengandungi Faktor perlindungan matahari (SPF). Ujian SPF dikawal ketat oleh Pertubuhan Standardisasi Antarabangsa (ISO). Semua produk yang mendakwa mengandungi SPF menjalani rejim ujian yang sama.

Kekurangan peraturan untuk tuntutan cahaya biru menjadikannya mustahil untuk pengguna membuat pilihan termaklum tentang tahap perlindungan yang ditawarkan dan perbezaan antara produk.

Kekurangan peraturan ini tidak mungkin berbahaya bagi pengguna, tetapi manfaat daripada produk mungkin terhad.

Memandangkan bukti mengenai cahaya biru yang dipancarkan oleh skrin, adalah wajar menerapkan keraguan terhadap sebarang dakwaan bahawa produk diperlukan untuk mengelakkan kerosakan daripada skrin komputer atau telefon anda.

Produk pelindung foto tradisional (seperti pelindung matahari) biasanya tidak melindungi anda daripada kerosakan cahaya biru. Ia menggalakkan industri penjagaan kulit cuba menangani keperluan ini. Tetapi adalah penting bagi kerajaan mengambil langkah seterusnya dalam proses dan membangunkan ujian piawai seluruh industri.

Sementara itu, adalah penting untuk diingat untuk mengehadkan sebarang pendedahan kepada matahari. Penggunaan pelindung matahari (atau mana-mana produk yang mengandungi penarafan SPF) telah terbukti dapat mencegah kanser kulit dan penuaan foto, dan produk yang mengiklankan perlindungan cahaya biru mungkin memberi manfaat tambahan.

Karl LawrencePenyelidik Pasca Kedoktoran, Fotobiologi, Kolej King London.

Artikel ini diterbitkan semula daripada Perbualan di bawah lesen Creative Commons. Membaca artikel asal.

We would love to thank the writer of this short article for this awesome content

Kita Tahu Blue Light Kekacauan Dengan Jam Dalaman Kita, Tetapi Apa yang Boleh Ia Lakukan kepada Kulit Kita?


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/