Kolesterol ‘baik’ mungkin tidak melindungi daripada penyakit jantung, kajian mendapati

Selama beberapa dekad doktor telah memberitahu pesakit mereka bahawa tahap HDL yang tinggi, atau dikenali sebagai “kolesterol baik,” boleh melindungi mereka daripada penyakit jantung. Tetapi satu kajian baru menunjukkan bahawa mempunyai banyak kolesterol baik yang dipanggil tidak bermakna risiko serangan jantung yang lebih rendah.

Itu tidak bermakna tahap HDL tidak mempunyai kesan.

Analisis data daripada hampir 24,000 orang dewasa Amerika mendedahkan bahawa terlalu sedikit kolesterol HDL dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung – pada orang dewasa kulit putih, tetapi tidak pada orang dewasa kulit hitam, penyelidik melaporkan hari Isnin dalam Jurnal Kolej Kardiologi Amerika.

Penemuan baru itu mengejutkan para penyelidik, yang pada asalnya merancang kajian mereka untuk memahami bagaimana paras kolesterol pada orang dewasa pertengahan umur Hitam dan putih tanpa penyakit jantung mempengaruhi risiko masa depan mereka. Kajian terdahulu mengenai kolesterol “baik” dan penyakit jantung terdiri daripada kebanyakannya orang dewasa berkulit putih.

“Saya tidak menjangkakan tahap HDL yang tinggi tidak akan melindungi,” kata pengarang kanan kajian itu, Nathalie Pamir, seorang profesor bersekutu perubatan kardiovaskular di Pusat Pengajian Perubatan Universiti Kesihatan dan Sains Oregon. “Dan saya pastinya tidak menjangkakan tahap rendah tidak mempunyai nilai ramalan untuk orang dewasa kulit hitam.”

Penyelidikan baharu itu, yang dibiayai bersama oleh Institut Kesihatan Nasional, adalah sebahagian daripada bukti yang semakin meningkat yang mempertikaikan bahawa paras kolesterol HDL yang tinggi melindungi daripada penyakit jantung, kata pakar, walaupun orang mungkin tidak selalu mendapat mesej itu.

“Kami yang mempunyai HDL tinggi telah mendapat tepukan di belakang daripada doktor kami,” kata Pamir, yang juga penyelidik di Pusat Kardiologi Pencegahan di Institut Kardiovaskular Knight OHSU. “Kami telah diberitahu HDL anda bagus jadi jangan risau. Awak dilindungi.”

Lipoprotein ketumpatan rendah, atau LDL, menyumbang kepada pengumpulan lemak dalam arteri, meningkatkan risiko serangan jantung dan strok. Telah lama dianggap bahawa lipoprotein berketumpatan tinggi, atau HDL, adalah pelindung kerana ia membawa kolesterol ke hati, di mana ia dilupuskan.

Apa yang lebih jelas sekarang ialah HDL yang tinggi hanya menambah jumlah bilangan kolesterol.

“Ia masih kolesterol pada penghujung hari,” kata Pamir. “Semakin banyak kajian keluar menunjukkan bahawa tahap HDL melebihi 80 memudaratkan hasil kardiovaskular.”

Penemuan menunjukkan bahawa algoritma yang digunakan untuk mengira risiko penyakit jantung koronari individu perlu diselaraskan kerana mereka kini menunjukkan risiko yang lebih rendah jika HDL tinggi, kata Pamir.

Pengiraan risiko juga perlu mengambil kira perlumbaan, katanya, sambil menambah bahawa perbezaan yang dilihat pada orang dewasa kulit hitam mungkin disebabkan oleh faktor sosioekonomi dan bukannya genetik.

Apakah tahap kolesterol yang sihat?

Pada masa ini, tumpuan utama harus diberikan kepada jumlah kolesterol, kata Pamir.

Tahap kolesterol diukur dalam miligram per desiliter darah (mg/dL). Mengikut Persatuan Jantung Amerikajumlah tahap kolesterol optimum untuk orang dewasa ialah kira-kira 150 mg/dL, dengan tahap LDL pada atau di bawah 100 mg/dL.

Untuk melihat dengan lebih dekat kesan HDL terhadap risiko penyakit jantung koronari, Pamir dan rakan-rakannya beralih kepada data daripada Sebab Perbezaan Geografi dan Kaum dalam Strok (REGARDS) belajar. Para penyelidik memberi tumpuan kepada 23,901 peserta Hitam dan putih pertengahan umur REGARDS yang telah mendaftar dari 2003 hingga 2007 dan yang tidak mempunyai penyakit jantung pada awalnya.

Semasa purata 10.7 tahun susulan, terdapat 1,615 kejadian kardiovaskular, 41.1% dalam peserta Kulit Hitam dan 45.5% pada wanita. LDL tinggi dan paras lemak lain yang dikenali sebagai trigliserida dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung koronari dalam peserta Hitam dan putih.

Tahap HDL yang rendah dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung koronari pada peserta kulit putih, tetapi bukan peserta kulit hitam.

Dr Howard Weintraub, pengarah klinikal Pusat Pencegahan Penyakit Kardiovaskular di Bahagian Kardiologi Leon H. Cheney di NYU Langone Health, berharap orang ramai mendapat mesej bahawa tahap HDL yang tinggi tidak melindungi.

“Secara literal, setiap hari seseorang datang ke pejabat saya dengan HDL 80 atau 90,” kata Weintraub, yang tidak terlibat dalam penyelidikan baharu itu. “Apabila saya memberitahu mereka itu tidak bermakna mereka kalis peluru, mereka kecewa. kerana doktor mereka memberitahu mereka supaya tidak risau tentang kolesterol jahat mereka kerana kolesterol baik itu sangat baik.”

Idea bahawa HDL adalah pelindung telah diterima sehingga syarikat farmaseutikal membangunkan ubat yang meningkatkan “paras HDL sebanyak 100%, dan orang mati,” kata Weintraub.

Tahap HDL yang lebih tinggi biasanya merupakan penanda gaya hidup sihat, kata pakar kardiologi Dr Robert Rosenson.

“Orang yang mempunyai tahap HDL yang lebih tinggi berkemungkinan kurang berat badan berlebihan, lebih berkemungkinan aktif, kurang perokok dan kurang berkemungkinan menghidap pradiabetes,” kata Rosenson, pengarah lipid dan metabolisme di Sistem Kesihatan Gunung Sinai di New York, yang tidak terlibat dengan kajian baru itu.

Namun, Rosenson memanggil penyelidikan baru itu penting kerana pesakit yang mempunyai tahap HDL tinggi yang sepatutnya mendapat ubat penurun kolesterol mungkin tidak mendapatnya.

Satu lagi penemuan penting ialah perbezaan risiko kardiovaskular antara pesakit Hitam dan putih, kata Dr Leslie Cho, pakar kardiologi intervensi dan ketua bahagian kardiologi pencegahan dan pemulihan jantung di Klinik Cleveland.

“Kumpulan minoriti yang kurang diwakili harus menuntut lebih banyak perwakilan (percubaan) klinikal,” kata Cho, yang tidak terlibat dalam penyelidikan baru. “Ia sangat penting.”

Judy Silverman disumbangkan.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Kolesterol ‘baik’ mungkin tidak melindungi daripada penyakit jantung, kajian mendapati


We have our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/