Komunikasi Berbantukan Teknologi Boleh Menjejaskan Perkembangan Otak – Berita Neurosains

Ringkasan: Interaksi bersemuka menimbulkan sembilan hubungan silang-otak yang signifikan antara kawasan hadapan dan temporal otak, manakala komunikasi jarak jauh hanya menimbulkan satu.

Sumber: Universiti Montreal

Perkhidmatan sidang video semakin berleluasa—terdapat Zoom, Teams, Messenger, FaceTime, Skype, WhatsApp—dan sejak wabak COVID-19, mereka telah melihat penggunaan yang lebih banyak berbanding sebelum ini.

Walaupun peralihan kepada komunikasi yang dipertingkatkan teknologi telah meresap dalam semua aspek kehidupan sosial sejak tiga tahun yang lalu, terdapat sedikit kesusasteraan saintifik mengenai kesannya terhadap otak sosial.

Bolehkah interaksi pengantaraan teknologi mempunyai akibat neurobiologi yang mengganggu perkembangan kebolehan sosial dan kognitif?

Pasukan penyelidik antarabangsa yang termasuk Guillaume Dumas, seorang profesor di Jabatan Psikiatri dan Ketagihan di Université de Montréal dan penyiasat utama di Makmal Psikiatri dan Fisiologi Sosial Precision di Pusat Penyelidikan CHU Sainte-Justine, ingin mengetahuinya.

Dumas juga merupakan ahli akademik bersekutu Mila, Institut Kepintaran Buatan Quebec, dan memegang Pengerusi IVADO dalam Kecerdasan Buatan dan Kesihatan Mental. Minat penyelidikannya termasuk neurosains sosial, biologi sistem dan kecerdasan buatan.

Dalam kajian ini, pasukan penyelidik membandingkan aktiviti elektrik otak semasa interaksi bersemuka dan komunikasi jarak jauh yang dibantu teknologi dalam 62 pasangan ibu-anak di mana kanak-kanak berumur 10 hingga 14 tahun.

Menggunakan teknik yang dipanggil hyperscanning, yang boleh merekodkan aktiviti otak secara serentak dalam berbilang subjek, pasukan penyelidik mendapati bahawa interaksi melalui platform persidangan video melemahkan penyegerakan otak ibu dan anak.

Secara harfiah pada panjang gelombang yang sama

Beberapa tahun yang lalu, Dumas menunjukkan bahawa otak manusia mempunyai kecenderungan untuk menyegerak secara spontan apabila terlibat dalam interaksi sosial, iaitu, irama elektrik mereka berayun pada frekuensi yang sama.

“Segerakan antara otak dikaitkan dengan perkembangan kognisi sosial, ” jelas Dumas. “Resonans antara otak membolehkan kanak-kanak belajar membezakan antara diri sendiri dan orang lain, untuk mempelajari hubungan sosial.”

Kajian itu mendapati bahawa interaksi bersemuka menimbulkan sembilan pautan silang otak yang ketara antara kawasan hadapan dan temporal otak, manakala interaksi jauh hanya menghasilkan satu.

“Jika sinkroni otak ke otak terganggu, kita boleh menjangkakan akibat untuk perkembangan kognitif kanak-kanak, terutamanya mekanisme yang menyokong interaksi sosial,” kata Dumas. “Dan ini adalah kesan sepanjang hayat.”

Pada asasnya makhluk sosial

Memandangkan penemuan itu, Dumas percaya lebih banyak kajian diperlukan mengenai potensi kesan teknologi sosial terhadap kematangan otak, terutamanya dalam kalangan golongan muda. Khususnya, beliau mempersoalkan kesesuaian pendidikan dalam talian untuk remaja.

Lihat juga

Ini menunjukkan garis besar orang yang semuanya berwarna berbeza
Ini menunjukkan seorang kanak-kanak sedang melihat telefon pintar
Kajian itu mendapati bahawa interaksi bersemuka menimbulkan sembilan pautan silang otak yang ketara antara kawasan hadapan dan temporal otak, manakala interaksi jauh hanya menghasilkan satu. Imej berada dalam domain awam

“Saya tertanya-tanya tentang pendigitalan pendidikan dan kesan pandemik terhadap perkembangan kognisi sosial dalam kalangan golongan muda, pada masa hubungan sesama manusia telah berpecah-belah,” katanya.

“Ini soalan penting tetapi sukar untuk dijawab, memandangkan kesan penuh tidak akan diketahui selama 10, 15 atau 20 tahun.”

Menurut Dumas, penemuan kajian itu juga boleh diekstrapolasi kepada orang dewasa dan mungkin menjelaskan “keletihan zum” yang meluas berikutan peningkatan persidangan video semasa penutupan COVID: “Memandangkan interaksi dalam talian menghasilkan kurang penyegerakan otak ke otak, adalah difahami bahawa orang ramai akan merasakan mereka perlu mengeluarkan lebih banyak usaha dan tenaga untuk berinteraksi,” cadangnya. “Interaksi kelihatan lebih sukar dan kurang semula jadi.”

Dumas percaya kajian itu mengesahkan bahawa hubungan sosial adalah sangat penting kepada manusia dan mekanisme antara otak dikaitkan dengan perkembangan otak sosial.

“Keputusan ini konsisten dengan penemuan kajian yang kami jalankan mengenai kuasa bau ibu dan satu lagi yang mendapati bahawa sentuhan kasih sayang daripada pasangan romantis mempunyai kuasa untuk mengurangkan kesakitan,” katanya.

Nampaknya manusia saling berkaitan dengan teknologi yang lebih kuat daripada Zoom atau Teams: otak kita.

Mengenai berita penyelidikan pembangunan saraf dan komunikasi ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Montreal
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Montreal
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

We wish to say thanks to the author of this article for this awesome material

Komunikasi Berbantukan Teknologi Boleh Menjejaskan Perkembangan Otak – Berita Neurosains


Explore our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/