Kopi mempengaruhi tahap kolesterol secara berbeza pada lelaki, wanita, kajian mendapati

Jenis kopi yang berbeza boleh mempengaruhi tahap kolesterol secara berbeza, satu kajian baru mendapati. Foto oleh StockSnap/Pixabay

10 Mei (UPI) — Jantina peminum, serta kaedah membancuh yang digunakan, mungkin menjadi kunci kepada hubungan kopi dengan kolesterol yang lebih tinggi, faktor risiko penyakit jantung, satu kajian yang diterbitkan pada hari Selasa mendapati.

Minum espresso dikaitkan dengan perbezaan jantina terbesar dalam paras kolesterol antara jantina, manakala plunger, atau cafetière, kopi dikaitkan dengan yang terkecil, data yang diterbitkan oleh jurnal Buka hati menunjukkan.

Tiga hingga lima cawan espresso sehari menghasilkan jumlah kolesterol yang lebih tinggi, terutamanya pada lelaki, berbanding dengan bukan peminum kopi, kata para penyelidik.

Mengambil enam atau lebih cawan kopi plunger setiap hari juga meningkatkan kolesterol, dan pada tahap yang sama pada lelaki dan wanita, kata mereka.

Di samping itu, minum enam atau lebih cawan kopi yang ditapis setiap hari dikaitkan dengan peningkatan jumlah kolesterol pada wanita, tetapi tidak pada lelaki, menurut penyelidik.

Walaupun pengambilan kopi segera membawa kepada peningkatan kolesterol pada lelaki dan wanita, ini tidak meningkat seiring dengan jumlah cawan yang digunakan, kata para penyelidik.

“Kopi ialah perangsang pusat yang paling kerap dimakan di seluruh dunia,” penyelidik dari UiT: Universiti Artik Norway di Tromsø menulis.

“Oleh kerana pengambilan kopi yang tinggi, walaupun kesan kesihatan yang kecil boleh membawa kesan kesihatan yang besar,” kata mereka.

Kopi mengandungi bahan kimia semulajadi, seperti diterpenes, cafestol dan kahweol, yang diketahui dapat meningkatkan tahap kolesterol dalam darah, menurut Klinik Cleveland.

Kajian terdahulu telah mengaitkan penggunaan kopi dengan peningkatan risiko untuk masalah jantungwalaupun minuman itu mempunyai beberapa faedah kesihatan.

Kaedah pembuatan bir juga boleh memberi kesan kepada paras kolesterol, tetapi tidak jelas apakah kesan espresso, kata penyelidik Norway.

Penemuan kajian ini adalah berdasarkan lebih daripada 21,083 respons daripada orang dewasa berumur 40 tahun ke atas kepada tinjauan kesihatan yang besar di bandar asal penyelidik Tromsø.

Para peserta ditanya berapa banyak cawan kopi harian yang mereka minum dan jenis minuman yang mereka minum, kata para penyelidik.

Sampel darah diambil daripada peserta, dan ketinggian dan berat juga diukur. Para peserta juga memberikan maklumat tentang diet, kesihatan dan gaya hidup, termasuk merokok, pengambilan alkohol dan aktiviti fizikal.

Wanita minum purata hanya di bawah empat cawan kopi setiap hari, manakala lelaki minum purata hampir lima, data menunjukkan.

Tiada penjelasan yang jelas untuk percanggahan jantina dalam tindak balas kolesterol terhadap minum kopi, kata para penyelidik.

“Menariknya, kopi mengandungi lebih daripada seribu fitokimia yang pelbagai, [and] pengambilan setiap sebatian juga bergantung kepada kepelbagaian spesies kopi, tahap pemanggangan, jenis kaedah membancuh dan saiz hidangan,” tulis mereka.

“Ini menunjukkan bagaimana kopi mengandungi sebatian yang boleh membawa kepada pelbagai mekanisme yang beroperasi secara serentak,” kata mereka.

We would love to give thanks to the author of this write-up for this outstanding material

Kopi mempengaruhi tahap kolesterol secara berbeza pada lelaki, wanita, kajian mendapati


You can find our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/