Kord piano membantu mengurangkan mimpi buruk kronik, satu kajian menunjukkan

Komen

Kebanyakan orang mengalami mimpi ngeri sekali-sekala — episod menyayat hati yang membangkitkan anda pada saat paling menakutkan mereka dan kekal bersama anda walaupun anda terjaga. Tetapi sesetengah yang lain mengalami mimpi buruk yang cukup kerap sehingga mengganggu tidur secara serius dan mengganggu kualiti hidup.

Orang yang mengalami mimpi ngeri yang tidak henti-henti “biasanya melaporkan kesusahan atau kemerosotan yang ketara dalam bidang sosial, pekerjaan atau fungsi penting yang lain,” kata Lampros Perogamvros, pakar psikiatri di Makmal Tidur Hospital Universiti Geneva dan Universiti Geneva. “Selain itu, apabila mereka bangun pada waktu malam kerana mimpi buruk mereka, kualiti tidur sering menurun.”

Rawatan daripada Perogamvros dan pasukannya boleh membantu mereka yang mengalami mimpi buruk kronik. Percubaan kaedahyang menggabungkan rawatan yang mantap – terapi latihan imejan – dengan bunyi, membawa kepada kurang mimpi ngeri di kalangan peserta selama tiga bulan selepas itu, kajian mereka menunjukkan.

“Terdapat setiap petunjuk bahawa ia adalah rawatan baru yang sangat berkesan untuk gangguan mimpi ngeri,” kata Perogamvros. “Keputusan ini juga membuka perspektif baru untuk rawatan gangguan lain, seperti insomnia dan gangguan tekanan selepas trauma.”

Dua hingga 8 peratus orang mengalami mimpi buruk yang kronik dan melemahkan yang mengganggu tidur mereka, menurut Akademi Perubatan Tidur Amerika. Walaupun mimpi buruk adalah perkara biasa di kalangan kanak-kanak – kebanyakannya mengatasi mereka pada usia 10 tahun – dianggarkan 50 hingga 85 peratus orang dewasa juga mengalaminya sekali-sekala, kata akademi itu.

“Gangguan mimpi ngeri adalah masalah serius bagi sesetengah orang, terutamanya yang menjejaskan orang yang mempunyai PTSD, tetapi yang lain juga,” kata Timothy I. Morgenthaler, pakar perubatan tidur di Mayo Clinic, yang bukan sebahagian daripada kajian itu. “Mimpi ngeri sekali-sekala tidak diingini, tetapi apabila ia berlaku dengan kerap – cukup bahawa orang itu menjadi tertekan dengan prospek mengalami mimpi ngeri yang lain, menjangkakan imej tekanan semasa tidur, kadang-kadang mengelakkan tidur untuk mengelakkan mimpi ngeri yang lain – ia menjejaskan tidur mereka, fungsi siang hari, dan boleh dikatakan kesihatan mereka.”

Subjek dalam kajian itu mengalami mimpi ngeri yang menakutkan “bermula dari pembunuhan beramai-ramai di negara asal mereka, orang yang tidak dikenali menceroboh rumah mereka dan sanggup mencederakan mereka atau membunuh mereka, atau mimpi ngeri di mana pemimpi ditinggalkan oleh keluarganya, atau orang yang teruk. cedera atau dalam bahaya besar,” kata Perogamvros.

Para saintis memodelkan kaedah mereka selepas an pendekatan dikenali sebagai pengaktifan semula ingatan yang disasarkanatau TMR, yang menggunakan pencetus berkaitan pembelajaran tertentu, biasanya bau, untuk meningkatkan penyatuan ingatan apabila digunakan semula semasa tidur.

Pencetus mereka ialah bunyi, digambarkan sebagai kord piano “neutral”, yang mereka tambahkan pada terapi latihan imejan – yang berlaku apabila pesakit terjaga – dan untuk tidur pergerakan mata pantas (REM), peringkat akhir tidur apabila mimpi buruk biasanya berlaku .

Terapi latih tubi imejan ialah satu ditubuhkan teknik tingkah laku kognitif di mana subjek cuba mengubah jalan cerita negatif mimpi buruk mereka kepada pengakhiran yang lebih positif, berlatih senario mimpi “ditulis semula” selama beberapa minit setiap hari.

Pesakit mengingati mimpi ngeri tertentu yang sering berlaku dan diminta untuk menggambarkannya, mengingati setiap butiran yang mereka ingat, jelas Perogamvros.

“Sebagai contoh, kita boleh membayangkan mimpi ngeri di mana pesakit diburu oleh seseorang di dalam hutan dan tidak dapat mencari jalan keluar,” katanya. “Warna, bau, emosi mungkin diterangkan oleh pesakit, serta konteks mimpi ngeri. Sebagai contoh, si pemimpi sedang berjalan di dalam hutan bersama keluarganya apabila tiba-tiba semua orang hilang, dan suasana tegang muncul.”

Penyelidik kemudian mengarahkan pesakit untuk menukar mimpi buruk mereka ke dalam versi yang berbeza dengan hasil yang lebih bahagia. “Kami membiarkan mereka membayangkannya selama beberapa minit sebelum bertanya kepada mereka secara lisan apakah senario baharu ini,” kata Perogamvros. “Untuk meneruskan contoh kami, pintu muncul semasa pemburuan manusia. Pemimpi membukanya dan memasuki persekitaran yang selamat dan damai seperti bilik tidurnya. Pintu itu kemudiannya dikunci untuk memastikan pemburu tidak dapat menghubunginya lagi.”

Ia adalah rawatan yang sangat berkesan, tetapi ia tidak berkesan untuk semua orang. Berharap untuk meningkatkan kadar kejayaan, para saintis berteori bahawa menambah bunyi kord piano pada IRT akan meningkatkan pengalaman siang hari yang positif dan mencipta memori yang menyenangkan yang akan dikaitkan oleh subjek dengan bunyi itu. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan peluang pesakit, apabila mendengar bunyi yang sama semasa tidur REM, akan mengalami naratif yang positif dan bukannya mimpi ngeri.

Kesemua 36 subjek terlibat dalam terapi latihan imej awal di makmal. Tetapi hanya separuh mendengar bunyi semasa sesi makmal IRT awal, bermakna hanya satu kumpulan yang membentuk sambungan positif kepada bunyi semasa terapi. Kemudian, semua menerima bunyi semasa tidur di rumah melalui ikat kepala wayarles yang secara automatik mengesan permulaan REM. Semua peserta juga diarahkan untuk berlatih IRT selama lima minit setiap malam di rumah – tiada bunyi yang disertakan – kemudian memakai ikat kepala semasa tidur selama dua minggu. Peranti menyampaikan bunyi piano setiap 10 saat.

Hasilnya, yang diterbitkan dalam jurnal Current Biology, mendapati bahawa kedua-dua kumpulan mengalami penurunan dalam mimpi buruk, tetapi separuh yang menerima bunyi semasa sesi IRT berasaskan makmal mempunyai lebih sedikit mimpi buruk dan “emosi mimpi yang lebih positif” selama dua minggu selepas percubaan dan penurunan berterusan dalam mimpi buruk sehingga tiga bulan kemudian, kata para penyelidik.

Perogamvros berkata mereka menggunakan kord piano C69, tetapi menekankan bahawa bunyi itu sendiri tidak penting dalam konteks TMR. Dia menambah, bagaimanapun, adalah lebih baik untuk “mengelakkan bunyi dengan beberapa konotasi yang kuat, seperti, sebagai contoh, bunyi berkonotasi negatif.”

Kajian itu mempunyai beberapa batasan, kata para penyelidik, termasuk kekurangan kumpulan kawalan pesakit mimpi ngeri yang tidak menjalani IRT.

Rafael Pelayo, pakar perubatan tidur di Universiti Stanford yang tidak terlibat dalam kajian itu, menyebut kerja itu “menjanjikan,” sambil menambah bahawa ia mungkin lebih kuat jika penyelidik telah menambah lengan ketiga di mana bunyi itu disampaikan semasa bukan- Tidur REM kepada mereka yang telah membangunkan hubungan emosi yang positif itu. “Itu akan menunjukkan jika mekanisme itu secara khusus melalui REM atau ia melibatkan tidur bukan REM, kerana tidur bukan REM juga mungkin memainkan peranan dalam penyatuan ingatan,” katanya.

Morgenthaler dari Mayo Clinic juga memanggil kajian itu sebagai “jalan baru yang menjanjikan,” sambil menambah: “Para penyelidik telah menggunakan reka bentuk yang bijak untuk menyiasat kesan penambahan bunyi semasa tidur REM untuk menguatkan kesan emosi yang diingini dari mimpi penggantian. Jika direplikasi, ini mungkin pendekatan baharu yang penting untuk rawatan gangguan mimpi ngeri.

We would love to give thanks to the author of this post for this amazing web content

Kord piano membantu mengurangkan mimpi buruk kronik, satu kajian menunjukkan


You can find our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/