Krisis Cacar Monyet Berkembang Secara Diam-diam di Hotspot Virus Ini

AKAMKPA, Nigeria—Dua anak lelaki Destiny, seorang ahli perniagaan Nigeria berusia 48 tahun yang anak saudaranya telah dikontrak baru-baru ini virus monkeypoxsudah pun menunjukkan simptom yang sama.

Mereka mempunyai nodus limfa yang bengkak, yang bermula beberapa hari selepas mereka mengalami demam. Walaupun ruam pada badan mereka berubah menjadi jerawat penuh nanah yang telah berkudis, Destiny percaya anak lelakinya hanya merasakan kesan gelombang haba yang melanda tenggara Negara Cross River di Nigeria, tempat mereka tinggal. Dia telah menghalang anak lelakinya—keduanya berusia awal dua puluhan—daripada melawat hospital, percaya bahawa ruam itu “akan hilang selepas beberapa waktu.”

“Dalam masa kurang dari seminggu, semuanya akan hilang,” kata Destiny kepada The Daily Beast di luar rumahnya di bandar Akamkpa di wilayah selatan Cross River. “Kami sudah mula menyapu losyen calamine [a medication commonly used to treat mild itchiness] di atasnya dan kami akan mula melihat hasilnya.”

Monkeypox, penyakit zoonosis virus yang disebabkan oleh virus yang dihantar daripada haiwan kepada manusia, pertama kali ditemui di kalangan monyet yang disimpan untuk penyelidikan di Republik Demokratik Congo (DRC) pada tahun 1958, dan kemudiannya pada manusia di negara yang sama pada tahun 1970. Penyakit ini kini endemik dalam populasi tikus dan monyet di Afrika Barat dan Tengah, termasuk di Nigeria, di mana kes semakin meningkat dan menyebabkan gejala seperti selesema dan ruam pada orang yang dijangkiti. Baru-baru ini, virus itu telah muncul di Eropah dan AS, menimbulkan kebimbangan bahawa penyakit itu tidak lama lagi akan menjadi pandemik.

Segelintir di sekitar kawasan Destiny nampaknya percaya penyakit itu benar-benar wujud. Seperti yang berlaku kepada beberapa orang Ahli teori konspirasi COVID-19, ramai yang percaya ia adalah satu lagi penyakit “kononnya” yang diilhamkan oleh Barat untuk tujuan memperkenalkan vaksin yang akan mengurangkan populasi di Afrika. Ini adalah jenis kepercayaan yang telah menghalang vaksinasi coronavirus di Nigeria, dengan hanya hampir 17 juta di negara dengan 200 juta orang yang disuntik sepenuhnya.

“Amerika telah bermula semula dengan satu lagi ceramah tentang wabak penyakit berjangkit,” salah seorang jiran Destiny merungut ketika dia mendengar Destiny bercakap kepada The Daily Beast. “Mereka [Americans] melihat bahawa orang Afrika tidak menerima penipuan COVID mereka dan memperkenalkan yang ini [monkeypox] untuk menakutkan orang ramai.”

Tetapi kerana ramai yang sangat dekat dengan Destiny hidup dalam penafian, tanda-tanda bahawa penyakit itu hidup sangat dekat dengan mereka adalah jelas. Seorang wanita yang mengalami ruam dan nodus limfa yang bengkak pada badannya menyalahkan kejadian itu sebagai “serangan rohani” oleh musuhnya, menurut adik perempuannya, dan terpaksa berlari ke rumah pengamal perubatan tradisional kira-kira 200km (120 batu) pergi untuk rawatan. Tiada siapa, kata adiknya, telah melihat atau mendengar daripadanya sejak itu. Seorang lagi lelaki berusia 80 tahun yang meninggal dunia seminggu lalu dikatakan mengalami simptom cacar monyet, tetapi tidak mendapatkan rawatan perubatan.

Koleksi Smith/Gado/Getty

“Ramai orang takut jika mereka datang ke hospital dan didiagnosis dengan penyakit itu, mereka boleh dipisahkan daripada keluarga mereka dan dikuarantin untuk masa yang lama,” Dr. Collins Anyachi dari Jabatan Perubatan Keluarga di hospital pengajaran universiti (UCTH ) di Calabar, ibu negeri Cross River, memberitahu The Daily Beast. “Mereka lebih suka untuk melindungi peniaga ubat paten atau pengamal perubatan tradisional yang hanya memberi preskripsi ubat atau herba dan memberitahu mereka bahawa mereka akan sembuh dalam beberapa hari.”

Kes seperti di Akamkpa menunjukkan bahawa Nigeria hampir pasti gagal untuk mendokumenkan banyak kes cacar monyet, terutamanya di kawasan luar bandar, di mana pengawasan sangat lemah.

Tidak seperti di Barat, wabak penyakit di Nigeria, di mana penyakit itu endemik, tidak bermula tahun ini. Ia bermula pada 2017. Antara dulu dan sekarangterdapat lebih 650 kes yang disyaki dengan lebih 260 disahkan, satu pertujuh daripadanya direkodkan pada separuh pertama tahun ini.

Tetapi rekod kerajaan di Nigeria, di mana kes cacar monyet semakin meningkat, tidak menceritakan kisah sebenar penyakit itu yang telah meningkat di Eropah dan Amerika Syarikat.

secara rasmi, Nigeria telah mengumumkan 141 kes disyaki dan 36 kes disahkan dari 12 negeri antara 1 Januari dan 12 Jun. Tetapi seperti yang dilihat di Cross River State, di mana rekod rasmi menunjukkan hanya dua kes telah disahkan, ramai yang berkemungkinan menghidap penyakit itu enggan mendapatkan pemeriksaan kesihatan.

“Terdapat juga ketakutan terhadap stigmatisasi,” kata Anyachi. “Apabila orang ramai secara rasmi disahkan menghidap cacar monyet, terdapat kecenderungan masyarakat akan memperlakukan mereka dengan hina. Kami telah banyak melihat perkara itu berlaku dengan orang yang menderita kusta.”

1656329818 507 Krisis Cacar Monyet Berkembang Secara Diam diam di Hotspot Virus Ini

Tetapi di luar keengganan orang ramai untuk melawat hospital, pihak berkuasa menghadapi cabaran untuk memantau wabak monyetpox. Sebagai permulaan, pengawasan penyakit di Nigeria pada umumnya terhalang oleh wabak COVID-19. Dalam kes demam Lassa misalnya, terdapat hampir 1,200 kes yang disahkan direkodkan pada tahun 2020 apabila novel coronavirus muncul. Nombor itu turun kepada 510 pada 2021, kerana pihak berkuasa kesihatan yang berlebihan memberi lebih perhatian kepada COVID-19 yang lebih menular. Tetapi dengan COVID tidak lagi dominan, jumlah jangkitan demam Lassa disahkan pada suku pertama 2022 sahaja meningkat kepada 751. Seperti demam Lassa, terdapat perhatian yang tidak diberikan kepada cacar monyet pada tahun 2021, bermakna banyak jangkitan tidak disedari.

Lebih memburukkan keadaan, negara seperti AS dan UK menawarkan vaksin yang dihasilkan oleh Bavarian Nordic—yang telah diluluskan untuk cacar monyet oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS pada 2019—kepada kenalan berisiko tinggi, Nigeria tidak dapat mendapatkan vaksin atau ubat untuk mencegah dan merawat cacar monyet, virus kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). “berjangkit daripada seseorang kepada orang lain melalui sentuhan rapat dengan luka, cecair badan, titisan pernafasan dan bahan tercemar seperti katil.”

“Pada peringkat ini, kita tidak boleh mula membelanjakan begitu banyak wang [in a hospital] apabila ia tidak mengancam nyawa.”

Di negara yang ada hanya 40,000 doktor Bagi 200 juta orang, terdapat kebimbangan sebenar bahawa jika kes cacar monyet berkembang di kawasan kejiranan luar bandar yang miskin, di mana terdapat lebihan kesesakan dan sanitasi yang menyedihkan, sektor kesihatan Nigeria tidak akan dapat menanganinya.

“Ketakutan utama ialah kemungkinan salah diagnosis di kemudahan penjagaan kesihatan primer, yang merupakan perkara yang tersedia untuk orang ramai di masyarakat luar bandar,” kata Dr. Elijah Akpe Orim, yang telah bekerja dalam kesihatan masyarakat selama bertahun-tahun di Cross River State, memberitahu The Daily binatang. “Orang yang sering anda temui di pusat kesihatan ini ialah pekerja lanjutan kesihatan komuniti yang tidak terlatih secara profesional tentang cara menangani kes sedemikian.”

Kerana persamaan dalam gejala, menurut Dr. Orim, yang kini bekerja di jabatan farmakologi UCTH, “pesakit yang mungkin menghidap cacar monyet mungkin tersilap diberitahu mereka telah dijangkiti penyakit seperti campak dan itu tidak membantu dalam apa cara sekalipun.”

Bagi Destiny, dia berkata bahawa dia hanya akan mendapatkan rawatan di hospital apabila penyakit anaknya “di luar kawalan.”

“Pada peringkat ini, kami tidak boleh mula membelanjakan begitu banyak wang [in a hospital] apabila ia tidak mengancam nyawa,” kata Destiny. “Masih terlalu awal untuk membazir wang.”We wish to say thanks to the author of this short article for this outstanding material

Krisis Cacar Monyet Berkembang Secara Diam-diam di Hotspot Virus Ini


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/