Krisis kardiovaskular? Hanya 1 daripada 5 orang Amerika mempunyai kesihatan jantung yang sangat baik

DALLAS — 80 peratus penduduk AS yang mengejutkan mempunyai kesihatan kardiovaskular sama ada rendah atau sederhana – bermakna hanya satu daripada lima orang mempunyai jantung yang dalam bentuk yang sangat baik, menurut satu kajian baru.

Menggunakan senarai semak Life’s Essential 8™ baharu Persatuan Jantung Amerika, penyelidik mendapati bahawa hanya 19.6 peratus negara mempunyai skor kesihatan kardiovaskular yang dianggap sebagai “tinggi” oleh senarai semak itu.

Sementara itu, kajian terhadap lebih 23,400 orang dewasa dan kanak-kanak AS mendapati 62.5 peratus hanya mempunyai kesihatan kardiovaskular “sederhana” dan 17.9 peratus mempunyai kesihatan kardiovaskular “rendah”.

Bagaimanakah senarai semak mengukur kesihatan jantung?

Life’s Essential 8™ melihat lapan komponen penting yang digabungkan untuk memberikan seseorang yang ideal kesihatan jantung dan otak. Langkah-langkah itu termasuk diet, aktiviti fizikal, pendedahan nikotin, tempoh tidur, indeks jisim badan, lipid darah, glukosa darah dan tekanan darah. Skala baharu adalah peningkatan daripada American Heart Association’s Simple 7™, yang tidak mengukur kesihatan tidur.

Menggunakan skala 0 hingga 100, skor 100 bermakna seseorang mempunyai atau yang paling tinggi kesihatan kardiovaskular yang paling sihat skor. Skor di bawah 50 termasuk dalam julat kesihatan kardiovaskular “rendah”, manakala skor antara 50 dan 79 menunjukkan kesihatan jantung “sederhana”. Apa-apa yang melebihi 80 menunjukkan kesihatan kardiovaskular “tinggi”. Menurut kajian baru, kurang daripada 20 peratus Amerika mencapai standard sihat ini.

“Data ini mewakili pandangan pertama pada kesihatan kardiovaskular penduduk AS menggunakan algoritma pemarkahan Life’s Essential 8™ baharu AHA,” kata pengarang utama kajian Donald M. Lloyd-Jones, MD, Sc.M., FAHA, presiden Persatuan Jantung Amerika, dalam a siaran media.

“Secara keseluruhan, kesihatan kardiovaskular penduduk AS adalah suboptimum, dan kami melihat perbezaan penting merentas kumpulan umur dan sosiodemografi. Analisis seperti ini boleh membantu penggubal dasar, komuniti, pakar klinik dan orang ramai untuk memahami peluang untuk campur tangan untuk memperbaiki dan mengekalkan kesihatan kardiovaskular yang optimum sepanjang hayat.”

Penemuan itu datang daripada maklumat kesihatan daripada tinjauan Peperiksaan Kesihatan dan Pemakanan Kebangsaan AS yang diselesaikan antara 2013 dan 2018. Tinjauan itu melibatkan kira-kira 9,900 kanak-kanak di bawah umur 19 tahun.

Orang Amerika terperangkap pada tahun 60-an

Secara keseluruhan, purata orang dewasa Amerika hanya mendapat markah 64.7 pada senarai semak Life’s Essential 8™. Kanak-kanak mendapat markah 65.5 daripada 100. Bagi kanak-kanak, senarai semak melaraskan markah agar sesuai dengan perbezaan berkaitan umur dalam diet, aktiviti fizikal dan BMI.

Wanita mendapat markah lebih tinggi sedikit (67) daripada lelaki dewasa (62.5), dengan kedua-dua kumpulan menyiarkan mereka skor terendah dalam diet, aktiviti fizikal dan kategori BMI. Secara umum, markah juga menurun lebih rendah apabila orang dewasa semakin meningkat.

Apabila melihat perbezaan antara kumpulan kaum dan etnik di negara itu, kajian mendapati warga Asia Amerika mempunyai purata skor kesihatan kardiovaskular terbaik. Individu kulit putih bukan Hispanik mempunyai skor kesihatan kedua tertinggi, dengan Hispanik (tidak termasuk Mexico), Mexico, dan Individu kulit hitam bukan Hispanik mengikut susunan itu.

Berkenaan dengan itu, skor diet kanak-kanak mempunyai purata hanya 40.6 dan 0.45 peratus daripada keseluruhan kumpulan kajian mencapai skor sempurna 100.

Penemuan diterbitkan dalam Peredaranjurnal utama Persatuan Jantung Amerika, semakan rakan sebaya.

We would love to thank the author of this short article for this outstanding web content

Krisis kardiovaskular? Hanya 1 daripada 5 orang Amerika mempunyai kesihatan jantung yang sangat baik


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/