Kudapan Badam Meningkatkan Kesihatan Usus – Berita Neurosains

Ringkasan: Mengambil segenggam badam setiap hari meningkatkan pengeluaran butirat, meningkatkan metabolisme bakteria dan secara positif mempengaruhi kesihatan.

Sumber: Kolej King London

Satu pasukan penyelidik dari King’s menyiasat kesan badam keseluruhan dan tanah pada komposisi mikrob usus.

Kajian itu, diterbitkan hari ini dalam Jurnal Pemakanan Klinikal Amerikadibiayai oleh Almond Board of California.

Mikrobiom usus terdiri daripada beribu-ribu mikroorganisma yang hidup di dalam usus. Ini memainkan peranan penting dalam mencerna nutrien dan boleh mempunyai pengaruh positif atau negatif terhadap kesihatan kita, termasuk sistem pencernaan dan imun kita.

Mekanisme bagaimana mikrobiom usus memberi kesan kepada kesihatan manusia masih disiasat, tetapi bukti menunjukkan makan jenis makanan tertentu secara positif boleh mempengaruhi jenis bakteria dalam usus kita atau apa yang mereka lakukan dalam usus kita.

Penyelidik merekrut 87 orang dewasa yang sihat yang sudah makan kurang daripada jumlah serat pemakanan yang disyorkan dan yang mengambil snek biasa yang tidak sihat (contohnya coklat, kerepek).

Peserta dibahagikan kepada tiga kumpulan: satu kumpulan menukar makanan ringan mereka untuk 56 g badam keseluruhan sehari, satu lagi untuk 56 g badam tanah sehari, dan kumpulan kawalan makan mufin dipadankan tenaga sebagai kawalan. Perbicaraan berlangsung selama empat minggu.

“Sebahagian daripada cara mikrobiota usus memberi kesan kepada kesihatan manusia adalah melalui penghasilan asid lemak rantaian pendek, seperti butirat. Molekul-molekul ini bertindak sebagai sumber bahan api untuk sel-sel dalam kolon, mereka mengawal selia penyerapan nutrien lain dalam usus, dan membantu mengimbangi sistem imun,” kata pengarang utama Profesor Kevin Whelan, Ketua Jabatan Sains Pemakanan.

Penyelidik mendapati bahawa butirat adalah jauh lebih tinggi di kalangan pemakan badam berbanding mereka yang mengambil muffin. Butyrate ialah asid lemak rantai pendek yang merupakan sumber bahan api utama untuk sel-sel yang melapisi kolon.

Ujian menunjukkan bahawa memakan badam keseluruhan dan dikisar meningkatkan diet orang ramai, mempunyai pengambilan asid lemak monotepu, serat, kalium dan nutrien penting lain yang lebih tinggi berbanding kumpulan kawalan. Imej berada dalam domain awam

Apabila sel-sel ini berfungsi dengan berkesan, ia menyediakan keadaan yang ideal untuk mikrob usus berkembang, untuk dinding usus menjadi kuat dan tidak bocor atau meradang dan untuk nutrien diserap.

Tiada perbezaan ketara diperhatikan dalam masa transit usus – masa yang diambil untuk makanan bergerak sepanjang usus – namun pemakan badam keseluruhan mempunyai tambahan 1.5 pergerakan usus setiap minggu berbanding kumpulan lain. Penemuan ini mencadangkan makan badam juga boleh memberi manfaat kepada mereka yang mengalami sembelit.

Ujian menunjukkan bahawa memakan badam keseluruhan dan dikisar meningkatkan diet orang ramai, mempunyai pengambilan asid lemak monotepu, serat, kalium dan nutrien penting lain yang lebih tinggi berbanding kumpulan kawalan.

Profesor Whelan menambah: “Kami fikir penemuan ini mencadangkan penggunaan badam boleh memberi manfaat kepada metabolisme bakteria dengan cara yang berpotensi mempengaruhi kesihatan manusia.”

Mengenai berita penyelidikan diet dan mikrobiom ini

Pengarang: Kevin Whelan
Sumber: Kolej King London
Hubungi: Kevin Whelan – Kolej King London
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Kesan Pemprosesan Badam dan Badam Terhadap Fisiologi Gastrointestinal, Mikrobiologi Luminal dan Gejala Gastrointestinal: Kajian Percubaan Terkawal dan Mastikasi Rawak” oleh Kevin Whelan et al. Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika


Abstrak

Kesan Pemprosesan Badam dan Badam Terhadap Fisiologi Gastrointestinal, Mikrobiologi Luminal dan Gejala Gastrointestinal: Kajian Percubaan Terkawal dan Mastikasi Rawak

Latar belakang

Lihat juga

Ini menunjukkan otak

Badam mengandungi lipid, serat dan polifenol serta mempunyai sifat fizikokimia yang memberi kesan kepada bioakses nutrien, yang dihipotesiskan memberi kesan kepada fisiologi usus dan mikrobiota.

Objektif

Siasat kesan badam keseluruhan dan badam kisar (tepung badam) pada bifidobakteria najis (hasil utama), komposisi mikrobiota usus dan masa transit.

Reka bentuk

Orang dewasa yang sihat (n = 87) mengambil bahagian dalam percubaan terkawal rawak 3 lengan yang selari. Peserta menerima badam keseluruhan (56 g/d), badam kisar (56 g/d) atau mufin kawalan isokalorik sebagai ganti makanan ringan biasa selama 4 minggu. Komposisi dan kepelbagaian mikrobiota usus (jujukan gen rRNA 16S), asid lemak rantai pendek (gas-kromatografi), sebatian organik meruap (spektrometri jisim kromatografi gas), masa transit usus (kapsul motilitas tanpa wayar), keluaran najis dan gejala usus ( diari 7 hari) diukur pada garis dasar dan titik akhir. Kesan bentuk badam pada taburan saiz zarah (PSD) dan pelepasan lipid yang diramalkan diukur dalam subkumpulan (n = 31).

Keputusan

Analisis niat untuk merawat yang diubah suai telah dilakukan ke atas 79 peserta. Tidak terdapat perbezaan ketara dalam kelimpahan bifidobakteria najis berikutan penggunaan badam keseluruhan (8.7%, SD 7.7%), badam kisar (7.8%, SD 6.9%) atau kawalan (13.0%, SD 10.2%; q = 0.613). Penggunaan badam (seluruh dan terkumpul dikisar) menghasilkan butirat yang lebih tinggi (24.1 μmol/g, SD 15.0 μmol/g) berbanding kawalan (18.2 μmol/g, SD 9.1 μmol/g; hlm = 0.046). Tiada kesan badam pada mikrobiota usus pada tahap filum atau kepelbagaian, masa transit usus, konsistensi najis atau gejala usus. Bentuk badam (keseluruhan berbanding dikisar) tidak mempunyai kesan ke atas hasil kajian. Badam tanah menghasilkan JPA yang lebih kecil dan pelepasan lipid yang diramalkan lebih tinggi (10.4%, SD 1.8%) berbanding dengan badam keseluruhan (9.3%, SD 2.0%; hlm = 0.017).

Kesimpulan

Pengambilan badam mempunyai kesan terhad pada komposisi mikrobiota usus tetapi meningkatkan kepekatan butirat pada orang dewasa, mencadangkan perubahan positif kepada fungsi mikrobiota. Badam boleh dimasukkan ke dalam diet untuk meningkatkan penggunaan serat tanpa mencetuskan gejala usus.

We would like to say thanks to the author of this short article for this awesome web content

Kudapan Badam Meningkatkan Kesihatan Usus – Berita Neurosains


You can find our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/