Kunci latihan kekuatan untuk umur panjang? Otot yang lemah ‘boleh menjadi perokok baru’ apabila ia berkaitan dengan penuaan yang sihat

ANN ARBOR, Michigan — Ingin berasa lebih muda? Penyelidikan baru dari Universiti Michigan mencadangkan anda mungkin ingin melabur dalam beberapa pemberat dan memulakan kursus latihan kekuatan. Menurut kajian baru-baru ini, otot yang lemah boleh mempengaruhi kesihatan jangka panjang anda seperti menghisap rokok!

Tidak semua orang berumur pada kadar yang sama. Pertimbangkan dua orang dewasa, kedua-duanya berumur 60 tahun. Sedangkan dua orang itu mungkin berkongsi perkara yang sama umur kronologiseseorang mungkin jauh lebih muda daripada a penuaan biologi perspektif. Penuaan dipengaruhi oleh jauh lebih banyak daripada hari tersilang pada kalendar; faktor genetik, persekitaran dan tingkah laku semuanya memainkan peranan utama juga. Pilihan gaya hidup yang buruk seperti mengelakkan senaman, diet tidak sihat, dan merokok semuanya dipercayai mempercepatkan proses biologi. proses penuaan. Berurusan dengan penyakit serius juga boleh menuakan badan pada kadar yang dipercepatkan.

Pendek kata, badan anda mungkin menua pada kadar yang lebih cepat daripada tarikh lahir pada lesen memandu anda. Kini, buat pertama kalinya, pasukan di UM melaporkan bahawa kelemahan otot yang ditandai dengan kekuatan cengkaman, proksi untuk kapasiti kekuatan keseluruhan, dikaitkan dengan usia biologi yang dipercepatkan. Menurut penemuan, pihak lebih lemah kekuatan cengkaman andasemakin tua umur biologi anda.

‘Bukti kukuh hubungan antara kelemahan otot dan pecutan dalam usia biologi’

Pasukan di Michigan Medicine memodelkan hubungan antara umur biologi dan kekuatan cengkaman di kalangan 1,274 peserta, yang semuanya sama ada pertengahan umur atau dewasa yang lebih tua. Ini dicapai melalui tiga “jam pecutan umur” berdasarkan metilasi DNA, satu proses yang menyediakan biomarker molekul dan penganggar kadar penuaan. Jam tersebut pada asalnya dibuat daripada kajian terdahulu yang memfokuskan kepada pelbagai penyakit termasuk diabetes, penyakit kardiovaskular, kanser, kecacatan fizikal, Penyakit Alzheimerkeradangan, dan kematian awal.

BACA: Penjejak Kecergasan Terbaik, Menurut Pakar

Keputusan berikutnya mendedahkan kedua-dua lelaki dan wanita yang lebih tua memaparkan hubungan antara kekuatan cengkaman yang lebih rendah dan pecutan umur biologi merentas jam metilasi DNA.

Para saintis di Universiti Michigan mengatakan bahawa kekuatan genggaman mungkin sangat berkait dengan penuaan biologi. (© Microgen – stock.adobe.com)

“Kami telah mengetahui bahawa kekuatan otot adalah peramal umur panjang, dan kelemahan itu adalah penunjuk kuat penyakit dan kematian, tetapi, buat pertama kalinya, kami telah menemui bukti kukuh tentang hubungan biologi antara kelemahan otot dan pecutan sebenar dalam biologi. umur,” kata pengarang kajian utama Mark Petersonprofesor bersekutu perubatan fizikal dan pemulihan di Universiti Michigan, di sebuah pelepasan universiti. “Ini menunjukkan bahawa jika anda mengekalkan kekuatan otot anda sepanjang jangka hayat, anda mungkin dapat melindungi daripada banyak perkara biasa berkaitan umur penyakit. Kita tahu bahawa merokok, sebagai contoh, boleh menjadi peramal kuat penyakit dan kematian, tetapi sekarang kita tahu bahawa kelemahan otot boleh menjadi punca. baru merokok.”

Salah satu kekuatan terbesar projek ini ialah lapan hingga 10 tahun pemerhatian yang dilakukan. Keputusan menunjukkan bahawa kekuatan cengkaman yang lebih rendah sememangnya meramalkan penuaan biologi yang lebih cepat diukur sehingga sedekad kemudian, menurut pengarang bersama kajian Jessica Faul, seorang profesor penyelidik di Institut Penyelidikan Sosial UM.

Kajian terdahulu telah mencadangkan bahawa kekuatan cengkaman yang rendah nampaknya menjadi peramal kuat kejadian kesihatan negatif secara umum. Satu projek melaporkannya peramal yang lebih baik kejadian kardiovaskular, seperti infarksi miokardium, daripada tekanan darah sistolik, yang dianggap sebagai ciri klinikal untuk mengesan gangguan jantung. Prof. Peterson dan pasukannya sebelum ini telah menemui perkaitan yang kuat antara kelemahan otot dan penyakit kronik / kematian merentasi sampel populasi.

Kerja-kerja terdahulu ini, digabungkan dengan penemuan terbaru ini, mencadangkan terdapat potensi serius bagi doktor untuk mengguna pakai penggunaan kekuatan cengkaman sebagai kaedah saringan untuk penuaan biologi yang dipercepatkan. Ini boleh membantu mengenal pasti mereka yang mungkin berisiko tinggi pada masa hadapan untuk mengalami kemerosotan fungsi, penyakit kronik, dan juga kematian awal.

BACA: Senjata Urut Terbaik Untuk Otot Anda, Menurut Pakar

“Pemeriksaan untuk kekuatan cengkaman akan memberi peluang untuk mereka bentuk intervensi untuk melambatkan atau menghalang permulaan atau perkembangan peristiwa kesihatan ‘berkaitan usia’ yang buruk ini,” tambahnya. “Kami telah mendesak supaya doktor mula menggunakan kekuatan cengkaman di klinik mereka dan hanya dalam geriatrik sahaja kaedah ini telah digabungkan. Walau bagaimanapun, tidak ramai yang menggunakan ini, walaupun kami telah melihat beratus-ratus penerbitan yang menunjukkan bahawa kekuatan cengkaman adalah ukuran kesihatan yang sangat baik.

Latihan kekuatan boleh menghalang ‘keradangan?’

Melangkah ke hadapan, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk membentuk pemahaman yang lebih kukuh tentang perkaitan antara kekuatan cengkaman dan pecutan umur, seperti bagaimana keadaan keradangan boleh menyumbang kepada kelemahan dan kematian yang berkaitan dengan usia. Kajian terdahulu memberitahu kami bahawa keradangan kronik dalam penuaan, atau “keradangan,” adalah faktor risiko yang kuat untuk kematian pada orang dewasa yang lebih tua. Jenis keradangan yang sama juga dikaitkan dengan kekuatan cengkaman yang lebih rendah, dan mungkin berfungsi sebagai peramal penting pada laluan antara kekuatan cengkaman yang lebih rendah dan kedua-dua kecacatan/penyakit kronik pelbagai morbiditi.

Selain itu, kajian masa depan harus lebih menumpukan pada bagaimana faktor gaya hidup dan tingkah laku seperti senaman dan diet boleh mempengaruhi kekuatan cengkaman dan pecutan umur, tambah Prof. Peterson.

“Tabiat pemakanan yang sihat adalah sangat penting, tetapi saya fikir senaman yang kerap adalah perkara paling kritikal yang boleh dilakukan oleh seseorang untuk memelihara kesihatan sepanjang hayat,” katanya menyimpulkan. “Kami boleh menunjukkannya dengan biomarker seperti umur metilasi DNA, dan kami juga boleh mengujinya dengan ciri klinikal seperti kekuatan cengkaman.”

The belajar diterbitkan dalam Jurnal Cachexia Sarcopenia dan Otot.

We would love to say thanks to the author of this post for this incredible material

Kunci latihan kekuatan untuk umur panjang? Otot yang lemah ‘boleh menjadi perokok baru’ apabila ia berkaitan dengan penuaan yang sihat


Take a look at our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/