Kunci Menjaga Otak Anda Sihat – Berita Neurosains

Ringkasan: Tiga faktor telah dikenal pasti yang membantu mengekalkan otak anda pada tahap terbaik.

Sumber: NTNU

Otak awak cukup hebat. Kira-kira 100 bilion sel saraf bekerjasama untuk memastikan anda lincah dan pantas dalam pemikiran anda.

Tetapi sama seperti seluruh badan, otak anda mungkin tidak begitu cergas apabila anda semakin tua. Mungkin anda mendapati diri anda perlu menulis perkara, atau anda terlupa janji temu, atau tidak dapat mengikuti perbualan atau tindakan di TV tanpa perlu meneran.

Nasib baik, anda boleh melatih otak anda juga.

“Kunci kepada sistem saraf kita ialah jirim kelabu dan putih,” kata Hermundur Sigmundsson, seorang profesor di Jabatan Psikologi NTNU.

Secara kasarnya, jirim kelabu terdiri daripada sel saraf—atau neuron—dan dendrit, manakala jirim putih menyediakan hubungan antara sel (akson bermyelin) dan menyumbang kepada kelajuan penghantaran dan pengedaran isyarat.

Tiga faktor menyumbang kepada kesihatan otak yang baik

Artikel terbaru dalam jurnal Sains Otak menghimpunkan banyak perkara yang kita ketahui daripada penyelidikan terdahulu dalam bidang kesihatan otak. Para penyelidik berusaha keras untuk teliti dalam kertas perspektif teori mereka dan menawarkan 101 rujukan kepada artikel tentang cara mengekalkan jirim kelabu dan putih kita dalam bentuk.

“Tiga faktor menonjol jika anda ingin mengekalkan otak anda pada tahap terbaik,” kata Sigmundsson.

Faktor-faktor ini ialah:

  1. Latihan fizikal.
  2. Menjadi sosial.
  3. Mempunyai minat yang kuat. Belajar perkara baharu dan jangan bertangguh dengan cabaran baharu.

1. Gerakan

Ini mungkin cabaran terbesar bagi kebanyakan kita. Badan anda menjadi malas jika anda terlalu banyak duduk di atas punggung anda. Malangnya, perkara yang sama berlaku untuk otak juga.

“Gaya hidup aktif membantu membangunkan sistem saraf pusat dan mengatasi penuaan otak,” menurut Sigmundsson dan rakan-rakannya.

Jadi penting untuk tidak tersangkut di kerusi anda. Ini memerlukan usaha, dan tidak ada jalan lain. Jika anda mempunyai pekerjaan yang tidak aktif, pergi ke sekolah atau apabila anda selesai bekerja, anda perlu mengaktifkan diri anda, termasuk secara fizikal.

2. Perhubungan

Sesetengah daripada kita paling gembira bersendirian atau dengan hanya beberapa orang, dan kita tahu bahawa “neraka adalah orang lain”—jika kita menyalin frasa penulis-ahli falsafah Jean Paul Sartre secara longgar. (Walaupun versinya diakui agak lebih terlibat.) Tetapi dalam hal ini, anda perlu menguatkan diri anda.

Nasib baik, anda boleh melatih otak anda juga. Imej berada dalam domain awam

“Hubungan dengan orang lain, dan berinteraksi dengan mereka, menyumbang kepada beberapa faktor biologi kompleks yang boleh menghalang otak daripada perlahan,” kata Sigmundsson.

Berada dengan orang lain, seperti melalui perbualan atau hubungan fizikal, menyokong fungsi otak yang baik.

3. Keghairahan

Perkara terakhir ini mungkin ada kaitan dengan personaliti anda, tetapi jika anda telah membaca sejauh ini, kemungkinan besar anda sudah mempunyai asas yang diperlukan dan mungkin bersedia untuk belajar.

“Keghairahan, atau mempunyai minat yang kuat dalam sesuatu, boleh menjadi faktor penentu, pendorong yang membawa kita untuk mempelajari perkara baharu. Dari masa ke masa, ini memberi kesan kepada pembangunan dan penyelenggaraan rangkaian saraf kami, “kata Sigmundsson.

Kekal ingin tahu. Jangan berputus asa dan biarkan semuanya berjalan dengan cara yang sama sepanjang masa. Anda tidak pernah terlalu tua untuk melakukan sesuatu yang tidak pernah anda lakukan sebelum ini. Mungkin sekarang masa untuk belajar bermain alat muzik baru.

Gunakan atau hilangkannya

Sigmundsson bekerjasama dengan pelajar sarjana Benjamin H. Dybendal dan profesor bersekutu Simone Grassini di Universiti Stavanger dalam kertas komprehensif.

Lihat juga

Ini menunjukkan seorang lelaki yang terlalu panas di pantai

Oleh itu, penyelidikan mereka memberikan gambaran yang sama untuk otak dan badan. Kena latih otak supaya tak reput. “Gunakan atau hilangkannya,” seperti kata pepatah.

“Perkembangan otak berkait rapat dengan gaya hidup. Senaman fizikal, perhubungan dan semangat membantu membangunkan dan mengekalkan struktur asas otak kita apabila kita semakin tua, “kata Sigmundsson.

Oleh itu, ketiga-tiga faktor ini menawarkan beberapa kunci untuk mengekalkan kualiti hidup yang baik—dan mudah-mudahan—penuaan dengan baik.

Mengenai berita penyelidikan kesihatan otak ini

Pengarang: Steinar Brandslet
Sumber: NTNU
Hubungi: Steinar Brandslet – NTNU
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Pergerakan, Hubungan, dan Keghairahan dalam Fisiologi Otak dan Penuaan Kognitif” oleh Hermundur Sigmundsson et al. Sains Otak


Abstrak

Pergerakan, Hubungan, dan Keghairahan dalam Fisiologi Otak dan Penuaan Kognitif

Matlamat kertas semasa adalah untuk mengemukakan faktor penting untuk mengekalkan struktur asas fungsi otak seseorang, iaitu jirim kelabu dan putih, utuh.

Beberapa baris bukti telah menunjukkan bahawa gerakan, hubungan, dan keghairahan adalah faktor utama untuk memelihara sistem saraf dalam jirim kelabu dan putih semasa penuaan.

Gaya hidup aktif telah terbukti menyumbang kepada perkembangan sistem saraf pusat dan membezakan penuaan otak.

Hubungan interpersonal, dan interaksi, telah terbukti menyumbang kepada faktor biologi kompleks yang memberi manfaat kepada daya tahan kognitif untuk menurun.

Tambahan pula, kesusasteraan saintifik semasa mencadangkan bahawa semangat, minat yang kuat, boleh menjadi faktor pendorong yang mendorong individu untuk mempelajari perkara baharu, sekali gus mempengaruhi pembangunan dan penyelenggaraan rangkaian fungsi saraf dari semasa ke semasa.

Kertas perspektif teoritis ini bertujuan untuk menyampaikan beberapa mesej utama: (1) perkembangan otak dipengaruhi secara kritikal oleh gaya hidup; (2) latihan fizikal membolehkan seseorang mengembangkan dan mengekalkan struktur otak semasa penuaan, dan mungkin salah satu kunci untuk kualiti hidup yang baik sebagai orang yang lebih tua; (3) rangsangan yang pelbagai adalah faktor utama dalam mengekalkan struktur otak; (4) gerakan, hubungan, dan keghairahan adalah elemen utama untuk membezakan kehilangan jirim kelabu dan putih otak.

We wish to say thanks to the writer of this article for this remarkable material

Kunci Menjaga Otak Anda Sihat – Berita Neurosains


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/