Lampu UV-LED Boleh Memusnahkan Koronavirus dan HIV Dengan Flip Suis

Menggantikan pencahayaan standard dengan lampu UV-LED boleh menjadi alat yang berkuasa dalam menghentikan penyebaran COVID-19, kata penyelidik U of T Scarborough.

Mentol lampu yang sama digunakan di pejabat dan ruang awam boleh memusnahkan coronavirus dan HIV, menurut kajian baharu dari U of T Scarborough.

Penyelidik membunuh kedua-dua virus menggunakan lampu UV-LED, yang boleh berselang-seli antara cahaya putih dan cahaya ultraviolet (UV) yang menyahcemar. Dengan pengubahsuaian yang murah, ia juga boleh digunakan dalam banyak lekapan lampu standard, memberikan mereka “daya tarikan unik” untuk ruang awam, kata Christina Guzzo, pengarang kanan kajian itu.

“Kita berada pada masa kritikal di mana kita perlu menggunakan setiap perhentian yang mungkin untuk mengeluarkan kita daripada wabak ini,” kata Guzzo, penolong profesor di jabatan sains biologi. “Setiap strategi mitigasi yang boleh dilaksanakan dengan mudah harus digunakan.”

Lampu UV membunuh virus melalui sinaran. Guzzo, bersama pelajar PhD Arvin T. Persaud dan Jonathan Burnie, mula-mula menguji lampu pada spora bakteria yang terkenal dengan ketahanannya terhadap sinaran ini (dikenali sebagai Bacillus pumilus spora).

“Jika anda dapat membunuh spora ini, maka anda boleh mengatakan dengan munasabah anda sepatutnya dapat membunuh kebanyakan virus lain yang biasa anda hadapi dalam persekitaran,” kata Guzzo, penyiasat utama di Guzzo Lab.

Dalam masa 20 saat pendedahan UV, pertumbuhan spora menurun sebanyak 99 peratus.

Christina Guzzo

Christina Guzzo menjalankan penyelidikannya di Makmal Guzzo, makmal imunologi virus di U of T Scarborough yang memfokuskan sebahagiannya kepada HIV. Kredit: Ken Jones

Para penyelidik kemudian mencipta titisan yang mengandungi coronavirus atau HIV, untuk meniru cara biasa orang menghadapi virus di khalayak ramai, seperti daripada batuk, bersin, dan pendarahan. Titisan itu kemudiannya terdedah kepada cahaya UV dan diletakkan dalam kultur untuk melihat sama ada mana-mana virus itu kekal aktif. Dengan hanya 30 saat pendedahan, keupayaan virus untuk menjangkiti menurun sebanyak 93 peratus.

Setelah menguji virus pada kepekatan yang berbeza, mereka mendapati sampel dengan lebih banyak zarah virus lebih tahan terhadap lampu UV. Tetapi walaupun dengan viral load yang begitu tinggi Guzzo memanggilnya sebagai “senario terburuk,” kebolehjangkitan menurun 88 peratus.

Walaupun ia tidak termasuk dalam kajian, Guzzo dan pelajarnya juga membandingkan cahaya UV dengan dua pembasmi kuman tugas berat yang digunakan dalam penyelidikan makmal. Mereka mendapati lampu itu sama berkesan dalam keupayaan mereka untuk menyahaktifkan virus.

“Saya benar-benar terkejut bahawa UV boleh melakukan pada tahap yang sama dengan bahan kimia makmal yang biasa digunakan, yang kami anggap sebagai standard emas,” katanya. “Itu membuatkan saya berfikir, ‘Ya ampun, ini adalah alat yang sah yang benar-benar kurang digunakan.'”

Seimbangkan kebaikan dan keburukan UV dengan penggunaan bijak, kata penyelidik

Walaupun lampu masih meninggalkan peratusan kecil virus yang berdaya maju, Guzzo merujuk “model keju Swiss” pertahanan terhadap COVID. Setiap strategi untuk melawan penyebaran mempunyai lubangnya, tetapi setiap lapisan adalah satu lagi peluang untuk menghentikan zarah virus yang terkeluar.

Pendedahan berulang kepada cahaya UV adalah kunci untuk menangkap zarah yang terlepas itu – mujurlah, ia semudah membalikkan suis. Ia juga lebih mudah untuk menukar mentol daripada sistem penapisan udara. Guzzo menyatakan bahawa UV-LED adalah murah dan mudah untuk dipasang semula dalam lekapan lampu sedia ada, dan mentol itu tahan lama dan mudah diselenggara.

“Anda boleh membasmi kuman dengan cara yang tidak akan menjejaskan keseronokan orang ramai terhadap kehidupan ‘normal’ seharian yang mereka dambakan,” kata Guzzo.

Lampu juga mendapat manfaat daripada automasi. Dos cahaya pembunuh kuman yang standard boleh dihantar setiap kali, manakala proses mengelap ruang dengan pembasmi kuman meninggalkan ruang untuk kesilapan manusia. Bahan kimia dan sisa daripada pembasmi kuman ini juga berakhir di kawasan tadahan air dan tapak pelupusan apabila tangan dicuci dan lap dibuang.

Tetapi lampu itu tidak berbahaya, dan ada sebab untuk memakai pelindung matahari dan cermin mata hitam – sinaran UV merosakkan nukleik asid, dan pendedahan berulang dan berpanjangan adalah berbahaya. Itulah sebabnya Guzzo berkata lampu harus digunakan apabila ruang awam kosong, seperti bas kosong yang telah menamatkan laluan mereka, atau lif kosong yang bergerak di antara tingkat. Pegangan tangan eskalator boleh dibasmi kuman secara berterusan dengan meletakkan lampu UV di bahagian bawah tanah trek, membersihkannya dengan setiap putaran.

Safe Antivirus Technologies, Inc., sebuah syarikat permulaan yang berpangkalan di Toronto yang bekerjasama dengan Guzzo untuk kajian itu, sedang membangunkan modul pencahayaan UV-LED yang unik. Dengan penderia gerakan, lampu bertukar secara automatik kepada cahaya UV apabila bilik kosong, kemudian bertukar kembali kepada cahaya biasa dengan pergerakan.

Dibiayai oleh Perikatan Majlis Penyelidikan Sains Asli dan Kejuruteraan (NSERC). COVID-19 Grant dan diterbitkan dalam Jurnal Virologikajian ini menyerlahkan UV-LED sebagai alat yang boleh digunakan melangkaui wabak, sebaik-baiknya untuk membantu mencegah yang lain.

“Peristiwa di seluruh dunia seperti pandemik COVID-19, seteruk mana pun, semoga masih boleh diambil iktibar,” kata Guzzo. “Satu perkara yang kami pelajari ialah ini adalah alat yang kurang digunakan yang harus kami fikirkan lebih lanjut mengenai pelaksanaannya.”

Rujukan: “Modul UV-LED yang sangat berkesan untuk menyahaktifkan coronavirus manusia dan HIV-1” oleh Arvin T. Persaud, Jonathan Burnie, Laxshaginee Thaya, Liann DSouza, Steven Martin dan Christina Guzzo, 10 Februari 2022, Jurnal Virologi.
DOI: 10.1186/s12985-022-01754-w

Pembiayaan: Geran Perikatan COVID-19 Perikatan Sains dan Kejuruteraan (NSERC) diberikan kepada CG sebagai penyiasat utama dan dengan kerjasama Safe Antiviral Technologies Inc.

We wish to thank the writer of this short article for this outstanding material

Lampu UV-LED Boleh Memusnahkan Koronavirus dan HIV Dengan Flip Suis


Take a look at our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/