Langkah Utama Terobosan Saluran Darah Ke Arah Rawatan Alzheimer – Berita Neurosains

Ringkasan: Versi lebih kecil protein amiloid-beta, AB 1-40, terkumpul di dinding arteri kecil dan mengurangkan aliran darah ke otak, laporan kajian baru.

Sumber: Universiti Manchester

Satu kejayaan dalam pemahaman kami tentang penyakit Alzheimer telah mendedahkan perubahan pada saluran darah di otak, yang berpotensi memberikan laluan untuk membangunkan ubat baharu untuk membantu melawan penyakit itu, menurut penyelidikan Universiti Manchester yang diterbitkan hari ini di Prosiding Akademi Sains Kebangsaan (PNAS).

Penyakit Alzheimer secara tradisinya dianggap sebagai penyakit sel-sel otak, di mana protein yang dipanggil Amyloid-beta (Aβ) terkumpul dan membentuk plak. Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa bekalan darah ke otak juga terjejas, bagaimanapun, bagaimana ini berlaku tidak diketahui.

Kini, penyelidik di Universiti Manchester telah mendapati bahawa versi protein yang lebih kecil—yang dipanggil Amyloid-β 1-40 (Aβ 1-40)—terkumpul di dalam dinding arteri kecil dan mengurangkan aliran darah ke otak.

Permukaan otak ditutup dengan arteri kecil, dipanggil arteri pial, yang mengawal bekalan darah dan oksigen otak. Jika arteri ini menjadi sempit terlalu lama, otak tidak boleh mendapat nutrien yang mencukupi. Ini adalah salah satu punca kehilangan ingatan yang dilihat pada penghidap penyakit ini.

Apabila pasukan melihat arteri pial tikus yang lebih tua dengan Alzheimer yang menghasilkan terlalu banyak Aβ1-40, mereka mendapati bahawa arteri itu lebih sempit berbanding dengan tikus yang sihat.

Penyempitan ini didapati disebabkan oleh Aβ 1-40 mematikan protein yang dipanggil BK dalam sel yang melapisi saluran darah. Apabila ia berfungsi seperti biasa, BK menghantar isyarat yang menyebabkan arteri melebar.

Untuk mengesahkan bahawa Aβ 1-40 menghentikan BK daripada berfungsi dengan betul, mereka merendam arteri pial yang sihat dalam Aβ 1-40 dan mengukur isyarat yang dihantar oleh protein BK selepas satu jam. Aβ 1-40 melemahkan isyarat ini, yang menyebabkan arteri menjadi sempit.

Permukaan otak ditutup dengan arteri kecil, dipanggil arteri pial, yang mengawal bekalan darah dan oksigen otak. Jika arteri ini menjadi sempit terlalu lama, otak tidak boleh mendapat nutrien yang mencukupi. Imej berada dalam domain awam

Para penyelidik kini merancang untuk menyiasat bahagian mana Aβ 1-40 menyekat protein BK, jadi ubat-ubatan untuk menghentikan ini daripada berlaku boleh dibangunkan dan diuji sebagai rawatan yang sangat diperlukan untuk mencegah penyakit Alzheimer daripada berkembang dan menyelamatkan orang sakit hati kehilangan mereka. ingatan.

Dr. Adam Greenstein, penyelidik utama dan Pensyarah Kanan Klinikal dalam Sains Kardiovaskular di Universiti Manchester berkata: “Sehingga kini, lebih 500 ubat telah diuji sebagai penawar penyakit Alzheimer. Kesemua mereka telah menyasarkan saraf di otak dan tidak ada yang berjaya.

Lihat juga

Ini menunjukkan pil dalam sepasang pinset

“Dengan menunjukkan dengan tepat bagaimana penyakit Alzheimer menjejaskan saluran darah kecil, kami telah membuka pintu kepada jalan penyelidikan baharu untuk mencari rawatan yang berkesan.”

Profesor Metin Avkiran, Pengarah Perubatan Bersekutu di Yayasan Jantung British berkata: “Penyelidikan ini merupakan langkah penting ke hadapan dalam pemahaman kita tentang penyakit Alzheimer. Lebih daripada setengah juta orang di UK hidup dengan keadaan ini, dan jumlah itu dijangka meningkat apabila populasi kita semakin meningkat.

“Penemuan ini boleh membawa kepada rawatan yang sangat diperlukan untuk keadaan yang dahsyat ini.”

Mengenai berita penyelidikan penyakit Alzheimer ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Manchester
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Manchester
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Penemuan akan muncul dalam PNAS

We would love to thank the author of this article for this awesome web content

Langkah Utama Terobosan Saluran Darah Ke Arah Rawatan Alzheimer – Berita Neurosains


Discover our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/