Laser yang lebih nipis daripada MATCH boleh membakar tisu berlebihan untuk merawat prostat yang membesar

Laser yang lebih nipis daripada batang mancis boleh menjadi cara baharu yang berkesan untuk merawat prostat yang membesar, tanpa menjejaskan fungsi erektil.

EchoLaser boleh dipandu ke tempatnya melalui ultrasound dan akan membakar tisu prostat yang berlebihan tanpa merosakkan sel sihat yang berdekatan. Prosedur ini boleh dilakukan dalam masa kurang daripada 30 minit di bawah anestetik tempatan.

Ia menawarkan pendekatan baharu untuk merawat benign prostatic hyperplasia (BPH), yang menjejaskan sekitar 50 peratus lelaki berumur 50 tahun ke atas.

Prostat, yang biasanya sebesar kacang walnut, terletak di bawah pundi kencing dan membungkus uretra, tiub yang membawa air kencing keluar dari badan.

Prostat menjadi lebih besar dengan usia, dan dalam BPH ia menjadi begitu besar sehingga memberi tekanan pada pundi kencing dan uretra. Ini boleh menyebabkan kerap membuang air kecil dan kesukaran mula kencing atau masalah mengosongkan pundi kencing sepenuhnya. Gejala ini boleh menyedihkan dan mengganggu kualiti hidup.

EchoLaser boleh dipandu ke tempatnya melalui ultrasound dan akan membakar tisu prostat yang berlebihan tanpa merosakkan sel sihat yang berdekatan. Prosedur ini boleh dilakukan dalam masa kurang daripada 30 minit di bawah anestetik tempatan. Foto fail digunakan di atas

Rawatan terdiri daripada perubahan gaya hidup, seperti kurang minum alkohol dan kafein (kedua-duanya boleh memburukkan lagi gejala) kepada ubat-ubatan, termasuk penyekat alfa, yang melegakan otot dalam kelenjar prostat dan leher pundi kencing, membolehkan air kencing keluar dengan lebih bebas.

Mereka yang simptomnya tidak bertindak balas terhadap ubat mungkin ditawarkan pembedahan untuk membuang tisu prostat yang berlebihan.

Transurethral resection of the prostate (TURP) dianggap sebagai rawatan pembedahan standard emas untuk ini, tetapi boleh mempunyai kesan yang tidak diingini, termasuk disfungsi erektil dan inkontinensia.

Ia juga boleh membawa kepada ejakulasi retrograde, di mana air mani bergerak ke belakang ke dalam pundi kencing, yang membawa kepada ketidaksuburan lelaki. Komplikasi pembedahan ini menjejaskan sebanyak 65 hingga 75 peratus lelaki, menurut NHS, dan berlaku akibat kerosakan pada saraf dan otot antara pundi kencing dan prostat.

EchoLaser, diharapkan, boleh menawarkan pilihan yang kurang berisiko. Ia terdiri daripada gentian optik, lebar dua rambut manusia, yang membawa cahaya laser di dalam jarum halus yang diameternya kira-kira satu pertiga milimeter.

Jarum dimasukkan melalui perineum (ruang antara dubur dan skrotum) dan dipandu ke kedudukannya.

Rawatan terdiri daripada perubahan gaya hidup, seperti kurang minum alkohol dan kafein (kedua-duanya boleh memburukkan lagi gejala) kepada ubat-ubatan, termasuk penyekat alfa, yang melegakan otot dalam kelenjar prostat dan leher pundi kencing, membolehkan air kencing keluar dengan lebih bebas. Foto fail digunakan di atas

Rawatan terdiri daripada perubahan gaya hidup, seperti kurang minum alkohol dan kafein (kedua-duanya boleh memburukkan lagi gejala) kepada ubat-ubatan, termasuk penyekat alfa, yang melegakan otot dalam kelenjar prostat dan leher pundi kencing, membolehkan air kencing keluar dengan lebih bebas. Foto fail digunakan di atas

Apabila diaktifkan, bola haba berputar dicipta di hujung jarum, yang memanaskan dan memusnahkan tisu yang tidak diingini.

Penyelidikan baru berdasarkan 38 lelaki menunjukkan ia berkesan dan selamat.

Kesemua pesakit dibenarkan keluar dalam tempoh lapan jam dan, selepas sebulan, aliran air kencing telah bertambah baik sebanyak satu pertiga, secara purata, dan jumlah air kencing yang tinggal di pundi kencing berkurangan separuh.

Pakar urologi dari Universiti Florence, yang menjalankan percubaan, melaporkan dalam jurnal Frontiers in Urology, mengatakan bahawa tidak ada kes ejakulasi retrograde dan semua lelaki tidak lagi memerlukan ubat untuk pembesaran prostat yang mereka ambil.

Mengulas mengenai penyelidikan itu, Profesor Raj Persad, pakar urologi perunding di Bristol Urology, berkata: ‘Selama bertahun-tahun, kerana potensi kesan sampingan pembedahan tradisional untuk BPH [i.e. TURP]yang termasuk pendarahan, uretra dan parut leher pundi kencing, pelbagai prosedur invasif minimum telah direka.

‘Jika keberkesanan ini [EchoLaser] pendekatan adalah sebaik yang lain, ia akan menjadi pesaing utama untuk rawatan BPH yang ditawarkan dengan paling sedikit kesulitan dan kesan sampingan yang berpotensi untuk pesakit.

‘Ia mungkin menjadi rawatan yang kos efektif kepada NHS yang sudah menghadapi cabaran kewangan.’

Ekstrak buah beri daripada pokok pain kerdil mungkin sama berkesan dengan ubat untuk pembesaran prostat, menurut kajian oleh pakar perubatan dari Assistance Publique Hôpitaux de Paris, yang diterbitkan dalam Drugs & Aging.

Penyelidik mendapati bahawa ekstrak saw palmetto berries adalah berkesan sebagai ubat penyekat alfa dalam meningkatkan aliran air kencing dan mengurangkan saiz prostat.

Dipercayai ekstrak beri mempunyai kesan anti-radang, membantu mengecutkan kelenjar.

Adakah kamu tahu?

Anjing mungkin menghidu tekanan daripada peluh kita, kajian terbaru mencadangkan – penemuan yang boleh membantu melatih anjing terapi dengan lebih baik. Penyelidik di Queen’s University Belfast mengambil sampel peluh daripada 36 peserta sebelum dan selepas mereka melakukan kuiz matematik dan mendapati bahawa anjing dapat mengenal pasti antara bau santai dan tertekan peserta, walaupun mereka tidak mengenali orang itu.

Peluh tekanan dikeluarkan sebagai tindak balas kepada kortisol dan adrenalin (hormon tekanan) oleh kelenjar dalam kulit.

Darah meredakan mata kering

Mata kering boleh dirawat menggunakan darah pesakit sendiri.

Penyelidikan mencadangkan bahawa menyuntik beberapa titis darah kaya platelet ke dalam kelenjar air mata orang yang mengalami penyakit mata kering yang teruk membawa kepada peningkatan 50 peratus dalam pengeluaran air mata selepas tiga bulan.

Mata kering menjejaskan sehingga 50 peratus orang dewasa, dan biasanya berlaku apabila kelenjar lakrimal tidak menghasilkan air mata yang mencukupi.

Dalam kajian yang dilaporkan dalam BMC Ophthalmology, penyelidik mengambil darah daripada 28 pesakit dan memprosesnya untuk meningkatkan kepekatan platelet, yang kaya dengan faktor pertumbuhan. Penyelesaian itu disuntik ke dalam satu mata, dengan mata yang lain bertindak sebagai kawalan.

Mata kering menjejaskan sehingga 50 peratus orang dewasa, dan biasanya berlaku apabila kelenjar lakrimal tidak menghasilkan air mata yang mencukupi

Mata kering menjejaskan sehingga 50 peratus orang dewasa, dan biasanya berlaku apabila kelenjar lakrimal tidak menghasilkan air mata yang mencukupi

Ikan boleh melindungi otak daripada toksin

Makan ikan menguatkan penghalang darah-otak — ‘dinding’ sel pakar yang menghalang toksin berbahaya yang dikaitkan dengan keadaan seperti demensia daripada memasuki otak, kata penyelidik di Nottingham Trent University dan Queen Mary University of London.

Ikan dan makanan laut mengandungi molekul yang dipanggil trimethylamine N-oxide (TMAO), yang menjadikan halangan otak kurang bocor.

Ujian oleh saintis ke atas tikus menunjukkan mereka yang mempunyai paras tertinggi TMAO dalam darah mereka kurang berkemungkinan menghadapi masalah mengingati atau mengenali sesuatu, lapor jurnal Microbiome.

We would love to say thanks to the author of this short article for this outstanding content

Laser yang lebih nipis daripada MATCH boleh membakar tisu berlebihan untuk merawat prostat yang membesar


You can find our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/