Latihan pernafasan boleh membantu mengurangkan tekanan darah dengan berfungsi sebagai ‘dumbbell untuk diafragma’: Kajian baru

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Latihan kekuatan bukan hanya untuk bisep.

Ia juga mungkin memberikan sokongan untuk otot yang membantu kita bernafas untuk mengurangkan tekanan darah.

Dos harian selama enam minggu latihan kekuatan otot inspirasi rintangan tinggi (IMST) mengurangkan tekanan darah sistolik dengan purata sembilan milimeter merkuri, menurut satu kajian baru yang diterbitkan dalam Journal of Applied Physiology.

HIPERTENSI, PEMBUNUH SENYAP — APA ITU?

“Dalam penyelidikan kami, kami mendapati bahawa latihan kekuatan otot inspirasi rintangan tinggi, yang terdiri daripada 30 penyedutan tahan sehari melalui peranti pegang tangan, menurunkan tekanan darah sistolik sebanyak 9 mmHg secara purata,” kata pengarang utama Dr Daniel Harrison Craighead.

Beliau ialah penolong profesor penyelidikan fisiologi integratif di University of Colorado Boulder.

Penyelidik ingin menggunakan konsep latihan kekuatan yang sama yang digunakan untuk memastikan otot sihat pada otot yang membantu kita menyedut – seperti diafragma kita.
(iStock)

“Ini penting,” kata Craighead, “kerana pengurangan tekanan darah pada tahap itu akan mengurangkan risiko seseorang untuk mendapat penyakit kardiovaskular dan masalah kesihatan lain yang berkaitan dengan tekanan darah tinggi.”

Memandangkan otot semakin lemah dari semasa ke semasa, latihan kekuatan sering digunakan untuk memastikan otot badan sihat.

BAGAIMANA MEMBALIKKAN USIA BIOLOGI ANDA DAN BERASA LEBIH MUDA TANPA MENGHABISKAN RAYA

Craighead, bagaimanapun, mahu menggunakan konsep yang sama untuk otot yang membantu kita menarik nafasseperti diafragma.

Bersama penyelidik lain, dia merekrut sukarelawan yang sihat berumur 18-82 untuk menggunakan peranti yang dipanggil PowerBreathe, yang menyediakan latihan rintangan untuk otot yang membantu kita menyedut. (Terdapat beberapa peranti sedemikian di pasaran.)

Peserta kajian diminta menggunakan peranti itu selama lima minit sehari selama enam minggu.

"Sama seperti anda akan menggunakan dumbbell yang lebih berat apabila kekuatan bisep anda bertambah baik, anda boleh meningkatkan rintangan pada peranti pernafasan apabila kekuatan pernafasan anda bertambah baik."

“Sama seperti anda menggunakan dumbbell yang lebih berat apabila kekuatan bisep anda bertambah baik, anda boleh meningkatkan rintangan pada peranti pernafasan apabila kekuatan pernafasan anda bertambah baik.”
(iStock)

Ia sering dirujuk sebagai “dumbbell untuk diafragma anda” kerana ia mewujudkan rintangan apabila kita menarik nafas, menurut laman web PowerBreathe.

“Sama seperti anda menggunakan dumbbell yang lebih berat apabila kekuatan bisep anda bertambah baik, anda boleh meningkatkan rintangan pada peranti pernafasan apabila kekuatan pernafasan anda bertambah baik,” tambah laman web itu.

Kajian baru mendapati bahawa melakukan 30 nafas sehari selama enam minggu menurunkan tekanan darah sistolik kira-kira 9 milimeter merkuri, yang serupa dengan pengurangan yang dicapai oleh konvensional. senaman aerobik seperti berjalan, berlari atau berbasikal.

Pengarang utama kajian baru berkata pernafasan “protokol mengambil masa hanya 5-10 minit setiap hari, jadi kami berharap ia akan mudah untuk orang ramai mematuhi.”

“Selain itu, protokol hanya mengambil masa 5-10 minit setiap hari, jadi kami berharap mudah untuk orang ramai mematuhinya,” kata Craighead kepada Fox News Digital.

“Ia boleh dilakukan dengan mudah semasa melakukan perkara seperti menonton TV atau menunggu kopi anda dibancuh.”

Menurunkan tekanan darah sistolik sebanyak 10 mm Hg mengurangkan risiko strok sebanyak kira-kira 35% dan kejadian penyakit jantung kira-kira 25% pada usia 65 tahun, menurut laporan British Medical Journal.

Apakah tekanan darah tinggi?

Persatuan Jantung Amerika mentakrifkan tekanan darah normal sebagai kurang daripada 120/80 mm Hg.

Nombor teratas ialah tekanan darah sistolik, iaitu tekanan di dalam arteri apabila jantung mengecut dan menghantar darah ke seluruh badan.

Seorang jururawat mengukur tekanan darah pesakit. "Pesakit berisiko mendapat tekanan darah tinggi, juga dikenali sebagai hipertensi, jika bacaan tekanan darah sistolik secara konsisten 120-129, yang dipanggil tekanan darah tinggi," kata seorang pakar kesihatan.

Seorang jururawat mengukur tekanan darah pesakit. “Seseorang pesakit berisiko mendapat tekanan darah tinggi, juga dikenali sebagai hipertensi, jika bacaan tekanan darah sistolik secara konsisten 120-129, yang dipanggil tekanan darah tinggi,” kata seorang profesional kesihatan.
(iStock)

Nombor bawah ialah tekanan darah diastolik, atau apabila tekanan arteri apabila jantung berehat dan diisi dengan darah, menurut Perubatan Johns Hopkins.

Pesakit berisiko mendapat tekanan darah tinggi, juga dikenali sebagai hipertensi, jika bacaan tekanan darah sistolik secara konsisten 120-129, yang dipanggil tekanan darah tinggi.

Orang yang didiagnosis dengan hipertensi tahap 1 mempunyai bacaan tekanan darah sistolik yang konsisten antara 130-139 mm Hg atau bacaan diastolik antara 80-89 mm Hg.

“Tekanan darah tinggi adalah masalah biasa dan menyumbang kepada strok, kegagalan jantung, kegagalan buah pinggang dan pelbagai komplikasi kardiovaskular yang lain.”

Apabila orang didiagnosis pada peringkat ini, perubahan gaya hidup sering disyorkan terlebih dahulu sebelum memulakan sebarang ubat.

“Tekanan darah tinggi adalah masalah biasa dan menyumbang kepada strok, kegagalan jantung, kegagalan buah pinggang dan pelbagai komplikasi kardiovaskular yang lain,” kata Dr Deepak L. Bhatt, profesor perubatan di sekolah Perubatan Harvard, kepada Fox News Digital.

Langkah-langkah gaya hidupseperti mengehadkan pengambilan garam dan penurunan berat badan, boleh membantu menurunkan tekanan darah, walaupun ramai penghidap tekanan darah tinggi akhirnya memerlukan ubat,” tambah Bhatt.

"Ramai orang yang mempunyai tekanan darah tinggi akhirnya memerlukan ubat-ubatan," kata seorang profesor perubatan di Harvard Medical School.

“Ramai orang yang mempunyai tekanan darah tinggi akhirnya memerlukan ubat-ubatan,” kata seorang profesor perubatan di Harvard Medical School.
(iStock, Fail)

Beliau juga merupakan pengarah eksekutif program kardiovaskular intervensi di Brigham dan Pusat Jantung & Vaskular Hospital Wanita di Boston.

Hipertensi peringkat 2 ialah apabila bacaan tekanan darah sistolik secara konsisten berkisar pada 140/90 mm Hg atau lebih tinggi, menurut Persatuan Jantung Amerika.

“Berpotensi, latihan nafas, seperti yang dilakukan dalam ini [new] kajian, mungkin membantu menguatkan otot yang terlibat dengan pernafasan dan juga menurunkan tekanan darah,” kata Bhatt.

“Ia kelihatan seperti pendekatan yang selamat,” tambahnya, “walaupun kajian lanjut diperlukan untuk menentukan sejauh mana keberkesanannya dan siapa calon yang ideal.”

Orang yang mengambil ubat tekanan darah tinggi, kata Bhatt, tidak seharusnya menghentikan ubat ini tanpa berunding dengan doktor mereka terlebih dahulu.

“Kita perlu melakukan kajian yang lebih lama untuk mengesahkan bahawa kita sebenarnya melihat kadar yang lebih rendah daripada keadaan berkaitan tekanan darah pada orang yang melakukan latihan ini, ” kata pengarang utama kajian baru.

“Saya tidak fikir ia akan menjadi pembaikan ajaib dengan sendirinya, ” kata Craighead dari University of Colorado Boulder kepada Fox News Digital mengenai IMST, proses latihan kekuatan untuk otot pernafasan pernafasan.

“Pengurangan tekanan darah sistolik tidak akan mencukupi untuk mengawal tekanan darah sepenuhnya pada orang yang mempunyai lebih daripada hipertensi ringan,” katanya.

“Bagaimanapun, setakat ini kami telah melihat bahawa ia berkesan pada orang yang sudah mengambil ubat antihipertensi – jadi ia boleh menjadi terapi ‘tambahan’ yang baik kepada ubat-ubatan.”

Dia juga menyatakan ia mempunyai faedah tambahan untuk senaman konvensional “kerana latihan pernafasan sangat berbeza daripada berlari atau berjalan – tetapi soalan itu masih perlu disahkan dengan penyelidikan lanjut.”

Bagaimanakah latihan pernafasan berfungsi?

Sel endothelial meliputi lapisan saluran darah, yang seterusnya membantu menghasilkan sebatian utama yang melindungi jantung yang dipanggil nitrik oksida, menurut Cleveland Clinic.

Nitrik oksida meluaskan saluran darah, yang menggalakkan pengaliran darah yang sihat.

Kajian mendapati bahawa enam minggu latihan kekuatan otot inspirasi meningkatkan fungsi endothelial sebanyak kira-kira 45%.

Batasan kajian

Craighead menyatakan bahawa kajian semasanya mempunyai beberapa batasan, termasuk bahawa ia hanya menguji peserta selama enam minggu.

“Kami perlu melakukan kajian yang lebih lama untuk mengesahkan bahawa kami sebenarnya melihat kadar keadaan berkaitan tekanan darah yang lebih rendah pada orang yang melakukan latihan ini,” katanya kepada Fox News Digital.

PATUTKAH ANDA MENDAPATKAN SURUT SELSEMA TAHUN INI? DOKTOR DEDAHKAN KEPUTUSAN MEREKA

Dia juga menyatakan bahawa kebanyakan peserta dalam kajiannya adalah orang dewasa kulit putih bukan Hispanik, jadi sukar untuk menyamaratakan penyelidikan kepada populasi orang yang pelbagai.

“Kita perlu belajar tentang keberkesanan latihan pernafasan ini apabila orang berlatih sendiri, tanpa pengawasan penyelidik.”

Semua penyelidikan dilakukan dalam persekitaran makmal terkawal, kata Craighead, jadi “kita perlu belajar tentang keberkesanan latihan pernafasan ini apabila orang berlatih sendiri, tanpa pengawasan penyelidik.”

Kajian masa depan diperlukan

Dia berharap, bagaimanapun, hasil kajian itu memberi inspirasi kepada lebih banyak penyelidikan mengenai latihan kekuatan otot inspirasi rintangan tinggi.

IKUTI KAMI DI FACEBOOK UNTUK LEBIH LANJUT BERITA GAYA HIDUP FOX

“Jika manfaat kesihatan disahkan dalam ujian yang lebih besar dengan tempoh rawatan yang lebih lama, maka saya dapat melihat ini menjadi satu lagi alat penting dalam kotak alat untuk membantu mengawal tekanan darah,” tambah Craighead.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

“Saya fikir ia benar-benar menjanjikan kerana ia sangat cekap masa – dan setakat ini telah terbukti selamat dalam kumpulan yang disiasat.”

We want to give thanks to the author of this write-up for this amazing web content

Latihan pernafasan boleh membantu mengurangkan tekanan darah dengan berfungsi sebagai ‘dumbbell untuk diafragma’: Kajian baru


We have our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/