Lebih daripada 17 tahun bagi lelaki yang membunuh wanita kerana menyangka dia menjangkitinya dengan HIV/AIDS

KINGSTOWN, St. Vincent, CMC – Hakim Mahkamah Tinggi di St Vincent menjatuhkan hukuman penjara lebih 17 tahun kepada seorang lelaki berusia 26 tahun selepas didapati bersalah membunuh seorang wanita yang disangka telah menjangkitinya dengan virus HIV/AIDS .

Hakim Brian Cottle menjatuhkan hukuman penjara 17 tahun, lima bulan dan 11 hari lagi kepada Desron Roberts, yang telah ditahan reman selama hampir empat tahun menunggu perbicaraan.

Pada 27 Jun tahun ini, Robert mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan bahawa antara 24 dan 27 Oktober 2018 dia membunuh Rhodesia Rochelle Bailey.

Mahkamah mendengar bahawa Roberts, yang ketika itu berusia 22 tahun, mempunyai hubungan seksual dengan Bailey, 30, yang rumahnya sering dikunjunginya.

Pada 16 Julai 2018, Bailey memberitahu Roberts bahawa dia positif HIV dan dua hari kemudian, dia pergi berjumpa doktor, yang menasihatinya untuk mengambil rawatan selepas pendedahan untuk HIV dan menjalani ujian.

Roberts memulakan kursus ubat, tetapi tidak mematuhi preskripsi sepenuhnya kerana dia merasakan beberapa kesan sampingan ubat itu terlalu keras.

Dia mengalami kemurungan dan terfikir untuk membunuh diri tetapi takut untuk bercakap dengan sesiapa tentang masalahnya kerana takut reaksi yang akan dihadapinya.

Walau bagaimanapun, dia meneruskan hubungan seksual dengan Bailey dan pada Oktober 2018, memutuskan bahawa dia akan membunuhnya, memikirkan bahawa dia telah menjangkitinya dengan HIV.

Pada 25 Oktober 2018, dia membawa pisau bersamanya ke rumah Bailey. Semasa dia berbaring dengan hanya memakai seluar dalam, Roberts memberitahunya bahawa dia datang untuk membunuhnya.

Bailey memberitahu Roberts bahawa dia tidak takut mati dan dia meletakkan pisau itu dan mula mencekiknya. Bailey cuba mencapai pisau itu tetapi tidak berjaya dan Roberts terus cuba mencekiknya.

Tidak berpuas hati dengan percubaannya untuk menamatkan kehidupan Bailey dengan cara itu, Roberts mengambil pisau dan mula menikam Bailey, yang menahannya memohon untuk nyawanya. Roberts menikamnya beberapa kali sebelum melepaskannya.

Bailey lari dari rumah tetapi rebah berdekatan.

Roberts pergi ke rumahnya dan seorang penduduk kampung yang lalu lalang menemui mayat Bailey pada awal pagi berikutnya.

Hasil bedah siasat mendapati dia meninggal dunia akibat beberapa kesan tikaman.

Selepas penahanannya, Roberts mengaku membunuh Bailey dan membawa mereka ke rumah.

Dalam menjatuhkan hukuman kepada Roberts, Justice Cottle berkata beliau tidak perlu keluar daripada garis panduan berhubung tujuan hukuman jenayah, iaitu pembalasan, pencegahan, pencegahan, pemulihan dan mahkamah mesti mengikut garis panduan hukuman, melainkan ia membawa kepada ketidakadilan dalam kes tertentu. .

Justice Cottle berkata lagi bahawa mahkamah boleh mengenakan kepada orang dewasa yang disabitkan kesalahan membunuh, hukuman mati, hukuman seumur hidup atau hukuman yang pasti.

Beliau berkata terdapat tahap perancangan yang ketara yang terlibat dalam pembunuhan itu, dengan menyatakan bahawa Roberts membawa pisau bersamanya ke tempat kejadian dan memberitahu mangsa bahawa dia datang untuk membunuhnya.

Hakim berkata, laporan siasatan sosial menyatakan Roberts membesar tanpa bimbingan ibu bapanya dan didera oleh penjaga. Dia berhenti sekolah di Tingkatan 3.

Justice Cottle berkata bahawa dia mendapati bahawa Roberts tidak mempunyai kemahiran menangani atau rangkaian sokongan sosial untuk membantunya menangani akibat daripada dijangkiti HIV dan stigma sosial yang berkaitan.

Beliau berkata adalah malang apabila berhadapan dengan krisis, Roberts hanya dapat melihat jalan keluar untuk keganasan. Dia bagaimanapun berkata, dia tidak melihat Roberts berkemungkinan melakukan kesalahan semula.

Ikuti The Gleaner di Twitter dan Instagram @JamaicaGleaner dan di Facebook @GleanerJamaica. Hantar mesej kepada kami di WhatsApp di 1-876-499-0169 atau e-mel kami di onlinefeedback@gleanerjm.com atau editors@gleanerjm.com.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding content

Lebih daripada 17 tahun bagi lelaki yang membunuh wanita kerana menyangka dia menjangkitinya dengan HIV/AIDS


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/