Lebih separuh daripada pesakit awal Covid-19 di sebuah hospital mengalami simptom dua tahun kemudian, kajian mendapati | CNNCNN

Walaupun dua tahun selepas jangkitan awal mereka, majoriti orang yang dimasukkan ke hospital dengan Covid-19 pada awal pandemik mempunyai simptom yang berlarutan, menurut kajian baharu yang mungkin merupakan salah satu yang paling lama dan terbesar dalam rekod untuk mengikuti orang yang menghidap Covid yang lama.

Kajian itu, yang diterbitkan pada hari Rabu di The Lancet, mendapati bahawa 55% pesakit masih mempunyai sekurang-kurangnya satu simptom Covid-19 dua tahun kemudian. Itu sebenarnya peningkatan daripada enam bulan selepas jangkitan, apabila 68% mempunyai gejala.

Para penyelidik dari Hospital Persahabatan China-Jepun melihat rekod 1,192 orang yang telah dimasukkan ke hospital di Hospital Jin Yin-tan di Wuhan, China, dan dibenarkan keluar dari hospital antara 7 Januari dan 29 Mei 2020.

Para penyelidik memeriksa dalam enam bulan, 12 bulan dan dua tahun selepas pesakit dilepaskan dan meminta penilaian subjektif mereka terhadap gejala. Para peserta juga dinilai menggunakan ujian perubatan yang lebih objektif termasuk ujian fungsi paru-paru, imbasan CT dan ujian berjalan selama enam minit.

Secara umum, para peserta mengalami kesihatan yang lebih teruk dua tahun kemudian. Mereka yang mempunyai simptom Covid-19 yang berlarutan menyenaraikan kesakitan, keletihan, masalah tidur dan masalah kesihatan mental mereka. Pesakit yang mempunyai tahap sokongan pernafasan yang lebih tinggi semasa dimasukkan ke hospital mempunyai lebih banyak masalah paru-paru berbanding yang lain dalam jangka masa panjang.

Peserta yang mengalami simptom yang berlarutan juga lebih kerap pergi ke doktor daripada mereka melakukan pra-pandemi. Mereka mempunyai masa yang lebih sukar untuk bersenam dan secara amnya melaporkan kualiti hidup yang lebih teruk. Kebanyakannya telah kembali bekerja, tetapi tidak jelas sama ada mereka bekerja pada tahap yang sama seperti sebelum mereka jatuh sakit.

Pengarang bersama kajian Dr. Bin Cao dari Hospital Persahabatan China-Jepun berharap penyelidikan itu akan menggalakkan doktor bertanya soalan susulan dengan pesakit mereka yang mempunyai Covid-19, walaupun bertahun-tahun selepas jangkitan awal mereka.

“Terdapat keperluan yang jelas untuk memberikan sokongan berterusan kepada sebahagian besar orang yang telah menghidap Covid-19 dan untuk memahami bagaimana vaksin, rawatan baru muncul dan variasi mempengaruhi hasil kesihatan jangka panjang,” kata Cao dalam satu kenyataan berita.

Kajian ini mempunyai beberapa batasan. Para penyelidik tidak membandingkan keputusan dengan orang yang dimasukkan ke hospital atas sebab bukan Covid untuk melihat sama ada mereka juga mempunyai simptom yang berlarutan. Mereka membandingkan kumpulan yang dimasukkan ke hospital dengan orang dalam komuniti yang tidak pernah dijangkiti Covid-19; kumpulan itu juga mengalami masalah kesihatan setahun kemudian, tetapi itu berlaku hanya dalam kira-kira separuh bilangan orang berbanding kumpulan yang dimasukkan ke hospital.

Batasan lain ialah penyelidikan melibatkan satu hospital, jadi hasilnya mungkin tidak universal untuk semua pesakit Covid-19 yang dimasukkan ke hospital. Terdahulu dalam pandemik, pesakit biasanya disimpan di hospital lebih lama daripada sekarang, dan itu boleh memberi kesan kepada berapa lama seseorang mengalami gejala. Dan kerana penyelidikan itu dilakukan pada awal wabak itu, tidak jelas sama ada akan terdapat hasil yang sama pada orang yang jatuh sakit dengan varian coronavirus yang kemudian atau pada mereka yang telah diberi vaksin.

Dr. Devang Sanghavi, pakar penjagaan kritikal yang melakukan penyelidikan tentang Covid yang lama dan bekerja dengan pesakit Covid yang lama di Mayo Clinic di Jacksonville, Florida, berharap kajian Covid yang panjang pada masa hadapan akan memasukkan status vaksinasi.

“Satu-satunya perkara yang saya tahu bahawa saya boleh menawarkan pesakit Covid yang lama dengan selamat adalah vaksinasi,” kata Sanghavi, yang tidak terlibat dalam kajian itu. “Apabila kita membandingkan pesakit yang tidak divaksinasi dengan pesakit yang divaksinasi dan melihat kejadian simptom Covid yang lama, pesakit yang divaksinasi mempunyai simptom yang kurang teruk dan lebih jarang mengalami Covid yang panjang.”

Seperti pengarang, Sanghavi berharap kajian itu akan membantu penggubal dasar menyedari betapa pentingnya untuk membiayai penyelidikan mengenai Covid yang panjang dan membina infrastruktur untuk menampung pesakit jarak jauh dengan lebih baik. Mungkin terdapat berjuta-juta orang dengan Covid yang lama, kajian mencadangkan.

“Pada masa ini, pesakit ini kadang-kadang kelihatan seperti difikirkan semula,” kata Sanghavi.

“Kajian itu menunjukkan secara berpotensi berapa ramai orang yang memerlukan bantuan. Saya tidak tahu sama ada anda telah mencuba untuk mendapatkan temu janji untuk lawatan penjagaan primer, tetapi ia mungkin mengambil masa berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan di banyak tempat. Dan itu hanya untuk pemeriksaan kesihatan yang mudah – lupakan tentang Covid yang lama. Itu lebih lama lagi,” katanya.

Sanghavi berkata lebih ramai doktor juga perlu dilatih dalam cara membantu orang yang menghidap Covid yang lama. “Sistem penjagaan kesihatan kami tidak bersedia untuk jenis kemasukan pesakit yang akan dibawa oleh keadaan ini,”

Dr Kristine Erlandson, seorang profesor perubatan bersekutu dan pakar penyakit berjangkit di Universiti Colorado, telah melakukan peranannya dengan merekrut peserta untuk kajian kesan jangka panjang Covid-19. Inisiatif ini adalah sebahagian daripada Institut Kesihatan Nasional PULIH percubaan.

Erlandson berkata bahawa begitu ramai orang ingin mengetahui lebih lanjut tentang Covid lama sehingga rakan sekerjanya tidak perlu mengiklankan percubaan itu; ada senarai menunggu untuk masuk.

Penyelidikan baharu sejajar dengan perkara yang dilihat oleh kakitangan di klinik jarak jauh tersebut.

“Ini sama dengan apa yang kita dengar pesakit di AS berkata, bahawa mereka masih mengalami simptom dalam tempoh dua tahun, terutamanya dalam simptom pertama pesakit dalam wabak itu. Kami telah mendengar ini secara anekdot, jadi ia sentiasa menyenangkan untuk melihat perkara yang diterbitkan, “kata Erlandson, yang tidak terlibat dalam kajian itu. Pesakit di kliniknya juga mempunyai simptom yang sama, dengan kesukaran tidur dan keletihan yang paling biasa.

Dia menekankan bahawa orang ramai tidak perlu dimasukkan ke hospital untuk Covid-19 untuk mengalami simptom yang berlarutan, dan dia berharap penyelidikan masa depan akan menangkap berapa lama orang yang tidak dirawat di hospital mengalami gejala.

Erlandson juga menyatakan bahawa beberapa peserta kajian menjadi lebih baik selepas 12 bulan tetapi kemudian lebih teruk lagi selepas dua tahun.

“Saya rasa kajian panjang ini menarik untuk melihat ia bukan peningkatan yang progresif. Orang ramai agak turun naik dari segi peningkatan mereka,” katanya.

Erlandson berkata dia akan tertanya-tanya sama ada peserta menjadi lebih baik selepas dua tahun itu atau sama ada Covid-19 akan berubah menjadi keadaan kronik. Doktor boleh merawat simptom tertentu, tetapi tiada rawatan khusus untuk Covid yang lama.

“Melainkan mereka mempunyai beberapa jenis rawatan, saya bimbang ia akan memberi kesan jangka panjang terhadap kecacatan dan fungsi untuk sesetengah pesakit,” katanya.

We would like to thank the writer of this post for this amazing material

Lebih separuh daripada pesakit awal Covid-19 di sebuah hospital mengalami simptom dua tahun kemudian, kajian mendapati | CNN


Discover our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/