Lelaki gay adalah “kenari di lombong arang batu” pandemik masa depan, memberi amaran kepada doktor yang mencari penawar HIV

Digambarkan oleh model (Foto: Shutterstock)

Percubaan penawar HIV yang berpotensi sedang dijalankan. Para saintis melibatkan harapan untuk keputusan awal menjelang November. Salah seorang daripada mereka juga mempunyai amaran keras tentang ancaman pandemik masa depan kepada manusia. Dia percaya bahawa, seperti yang dilihat dengan HIV dan cacar monyet, lelaki gay boleh menjadi “kanari dalam lombong arang batu.”

Dr. Marcus A. Conant ialah pakar perunding dermatologi yang kerjayanya mendahului kes AIDS pertama di AS. Beliau kini Ketua Pegawai Perubatan untuk syarikat bioteknologi, American Gene Technologies (AGT). Ia telah bekerja selama beberapa tahun kebelakangan ini dalam penawar HIV yang terobosan.

Daripada ubat, AGT menggunakan teknologi gen untuk meningkatkan kapasiti sel imun badan sendiri untuk melawan HIV.

Sebilangan kecil individu secara genetik tahan terhadap kesan HIV. Terdapat kes di mana penghidap HIV telah menjalani pemindahan sumsum tulang dan mewarisi sel imun yang tahan gen daripada individu tersebut. Ini telah menyembuhkan mereka daripada HIV.

Walau bagaimanapun, pemindahan sumsum tulang adalah prosedur yang berisiko. Doktor hanya menganggapnya apabila seseorang sedang melawan terminal, kanser berkaitan darah seperti leukemia. Ia bukanlah rawatan yang praktikal dan meluas untuk HIV apabila ubat untuk penyakit itu sudah wujud.

Sebaliknya, AGT mahu menggunakan teknologi gen untuk menghasilkan kesan yang sama. Prosesnya melibatkan penyingkiran beberapa sel darah putih daripada pesakit HIV positif dan kemudian memasukkan gen yang mengubahnya. Ini membolehkan sel menghentikan replikasi HIV.

Menggunakan terapi gen sebagai penawar HIV yang berpotensi

Beratus-ratus ribu sel T CD4 yang tahan HIV kemudian diselitkan semula ke dalam pesakit, di mana ia boleh menduplikasi dan—mudah-mudahan—melawan HIV.

Pada tahun 2020, pihak FDA memberi kelulusan untuk AGT untuk memulakan percubaan yang melibatkan tujuh pesakit. Pesakit tersebut telah mempunyai sel T yang diubah suai secara genetik mereka sendiri (AGT103-T) yang diselitkan semula ke dalam mereka.

Tiada yang mengalami sebarang kesan sampingan negatif daripada infusi, bermakna perbicaraan kini telah diteruskan peringkat seterusnya. Setiap pesakit telah dihentikan rawatan antiretroviral mereka. Mereka sedang dipantau dengan teliti untuk melihat sama ada viral load mereka kekal tidak dapat dikesan.

Berkaitan: Kajian baru mengatakan HIV mempunyai kesan “ketara” terhadap proses penuaan

Dr Conant tidak mampu memberi Queerty sebarang cerapan awal tentang keputusan percubaan apabila kami mengejarnya melalui telefon. Ia telah disembunyikan sehingga akhir tahun ini. Bagaimanapun, dia mengatakan bahawa dia dan pasukannya sudah merancang percubaan yang lebih besar.

Dr. Marcus Conant sedang berusaha untuk mencari penawar HIV
Dr. Marcus Conant sedang berusaha untuk mencari penawar HIV (Foto: AGT)

“Itulah yang selalu dilakukan oleh sains,” jelasnya. “Anda bertanya, ‘Bagi bahagian mana yang berfungsi? Mengapa kita fikir ia berkesan? Dan bagaimana kita membuat kerja itu lebih baik?’

“Apabila AZT keluar pada tahun 1987, ia hanya berfungsi secara minimum. Kami dapat menunjukkan bahawa ia hampir tidak memanjangkan hayat pesakit.

“Sekarang di sini kita berada 30 tahun kemudian, dengan ubat-ubatan yang boleh menekan virus pada dasarnya ke tahap yang sangat rendah sehingga pesakit boleh melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dan mereka tidak menghantar virus. Itu satu kemajuan yang menakjubkan. Tetapi ia dicapai dengan bertanya, ‘Apakah yang boleh kami lakukan untuk menjadikannya berfungsi dengan lebih baik?’”

“Jadi kini akan ada satu lagi kajian, mungkin dalam 30-50 pesakit. Kakitangan saya dan saya sedang mereka bentuk kajian itu semasa kami bercakap, untuk mengambil apa yang kami pelajari daripada ini dan merawat lebih ramai pesakit. Kami akan mengubahnya untuk menjadikannya lebih baik.”

Penyembuhan HIV mengelak daripada sains selama lebih empat dekad

Terapi gen telah digunakan untuk merawat beberapa keadaan sejak 20 tahun yang lalu. Ini termasuk sindrom kekurangan imun gabungan yang teruk (SCID) dan keadaan mata, retinitis pygmantosa.

Walau bagaimanapun, ini adalah kali pertama ia digunakan sebagai rawatan berpotensi untuk HIV. Jika ia berfungsi, ia akan menjadi terobosan.

Zarah virus HIV
HIV (berwarna hijau) pada sel imun (Foto: CDC/Domain Awam)

HIV telah terbukti tahan degil terhadap penawar. Ia adalah sesuatu yang Conant terlalu sedar. Beliau telah bekerja dalam bidang itu sejak awal 1980-an. Sebagai pakar dermatologi, dia melihat beberapa kes pertama lelaki dengan Sarkoma Kaposi (KS) – salah satu kanser jarang yang menjadi ciri AIDS sebelum rawatan tersedia.

Conant ialah seorang profesor junior di UC San Francisco pada tahun 1981. Dia masih ingat dengan jelas melihat kes KS pertamanya pada April tahun itu. Ia adalah beberapa bulan sebelum CDC mengeluarkan amaran awam pertamanya tentang penyakit yang menjejaskan lelaki gay.

Berkaitan: Pembuat fail rawatan HIV sekali setiap enam bulan untuk kelulusan FDA

HIV, cacar monyet dan ancaman lebih banyak wabak

Kerana pengalamannya dengan HIV, Conant berkata dia merasai Dejavu apabila dia mendengar tentang wabak monyetpox tahun ini. Kes di AS kini telah melebihi 23,00 dan majoriti adalah lelaki gay.

Conant berkata dunia mesti lebih bersedia untuk wabak tersebut.

“Perkara pertama yang anda lihat dalam mana-mana wabak ialah penafian: ‘Ia tidak boleh berlaku kepada kami.’

“Perkara kedua yang anda selalu lihat ialah: Seseorang yang perlu dipersalahkan. Dan itulah yang kita lihat dengan HIV/AIDS. Dan itulah yang kita lihat sekarang dengan cacar monyet: ‘Oh, lelaki gay itu, jika mereka tidak begitu rambang maka penyakit itu tidak akan pernah berlaku.’

Tidak,” dia menegaskan. “Penyakit itu akan berlaku. Ia hanya berlaku dalam kumpulan khas dahulu. Daripada orang menyalahkan komuniti gay, mereka harus sedar ini adalah peluang untuk menyedari bahawa kita akan mempunyai lebih banyak penyakit zoonosis ini, yang melompat dari haiwan kepada manusia.

“Komuniti gay mungkin merupakan kumpulan pertama di mana kita melihat ini, atau di mana kita sering kali pertama melihat ini.

“Kenapa begitu? Kerana lelaki gay mempunyai peluang untuk mengembara jauh lebih kerap daripada saudara lelaki lurus mereka yang membesarkan anak-anak dan tinggal di rumah dan tidak mempunyai kemewahan untuk dapat mengambil bila-bila masa yang mereka mahu dan pergi ke pesta di Sepanyol.

“Jadi semua itu sangat mirip dengan kenari di lombong arang batu. Apa yang berlaku dalam komuniti gay adalah amaran kepada masyarakat: ‘Kami mempunyai masalah di sini.’

“Dalam 40 tahun lepas kami menghidap HIV, anda menghidap Ebola, anda menghidap Zika, anda menghidap Covid, dan kini monkeypox. Itu adalah lima daripada teratas, hanya dalam hidup saya, dan ini akan berterusan kerana orang ramai mengembara lebih banyak.”

Conant bersetuju dengan saintis lain yang mengatakan pemanasan global akan meningkatkan kemungkinan wabak. Peningkatan suhu menyebabkan virus merebak keluar dari habitat mereka sebelum ini.

Penyelesaian antarabangsa untuk wabak global

Conant mahu melihat penyelesaian yang lebih antarabangsa untuk wabak, dan bukannya negara hanya melakukan perkara mereka sendiri. Lagipun, virus tidak menghormati sempadan.

Beliau juga berpendapat kerajaan mesti mengambil lebih banyak langkah untuk membenarkan individu mengasingkan diri apabila perlu.

“Mereka memberitahu lelaki gay yang menghidap penyakit itu, ‘Baiklah pulang dan asingkan.’ Di Amerika, seorang lelaki gay tidak boleh pulang ke rumah dan mengasingkan diri,” katanya.

“Memang, anda boleh memesan dalam semua makanan anda, tetapi jika dia tidak mempunyai pendapatan, dia mungkin boleh memesan makanan itu selama seminggu, dan kemudian dia kehabisan wang. Kami tidak mempunyai penyediaan infrastruktur yang menjadikan ‘pulang dan mengasingkan’ penyelesaian praktikal.

“Sekiranya kita tidak mencari cara untuk menangani penyakit ini, kita menghadapi potensi bencana,” sambungnya. Kedua-dua Covid dan monkeypox mempunyai kadar kematian yang agak rendah. Dia memberi amaran bahawa jika penyakit datang yang membunuh—katakan—40% daripada orang yang dijangkiti, “kita akan melihat masyarakat runtuh.”

“Kita sepatutnya belajar daripada AIDS,” kata Conant. “Empat puluh tahun yang lalu, AIDS adalah amaran nyata pertama yang jelas bahawa ‘hei, kami memerlukan dasar yang lebih baik untuk menangani masalah seperti ini,’ dan kami tidak belajar apa-apa. Dan di sinilah kami, selepas satu demi satu penyakit, dan kami bertindak balas terhadap setiap satu seolah-olah ia sekali sahaja dan ia tidak akan berlaku lagi.”

David Hudson ialah penyunting penyumbang di Queerty. Ikuti dia di Twitter di @davidhudson_ukWe would love to give thanks to the writer of this post for this incredible material

Lelaki gay adalah “kenari di lombong arang batu” pandemik masa depan, memberi amaran kepada doktor yang mencari penawar HIV


You can find our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/