Lelaki gay dan bi di Florida harus mendapatkan vaksin meningokokus, kata CDC

CDC telah cuba memberi amaran kepada lelaki di Florida atau melancong ke Florida, terutamanya mereka yang mengenal pasti sebagai gay, biseksual, aneh atau trans, bahawa mereka perlu mendapatkan vaksin yang boleh menghalang mereka daripada mendapat penyakit meningokokus. Penyakit meningokokus, termasuk meningitis, adalah jangkitan kuman pada lapisan otak dan saraf tunjang.

Ada yang sedang berlangsung wabak di Florida dalam apa yang disifatkan oleh CDC sebagai “salah satu wabak penyakit meningokokus yang paling teruk dalam kalangan lelaki gay dan biseksual dalam sejarah AS.”

Sehingga Jumaat, terdapat 26 kes dan tujuh kematian dengan 24 daripada kes ini dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki. Enam daripada kematian itu juga merupakan sebahagian daripada komuniti LGBTQ. Separuh daripada kes berlaku pada lelaki yang dikenali sebagai Hispanik.

Penyakit ini bukan sahaja memberi kesan kepada orang yang mengenal pasti sebagai LGBT atau Q dan penyakit itu nampaknya tidak berkaitan dengan satu peristiwa tertentu. CDC masih menyiasat, tetapi wabak itu berterusan.

Wabak itu berlaku ketika CDC telah menjejaki satu lagi wabak cacar monyet yang luar biasa di negara di mana penyakit itu tidak endemik, termasuk Amerika Syarikat. Pada hari Jumaat, yang CDC telah melaporkan 201 kes orthopoxvirus di Amerika Syarikat, termasuk 16 di Florida.

Ancaman kepada populasi umum AS adalah rendah, kata CDC, tetapi terdapat bilangan kes cacar monyet yang tinggi di kalangan lelaki gay, biseksual dan lain-lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki. “Walau bagaimanapun, sesiapa yang telah berhubung rapat dengan seseorang yang mempunyai cacar monyet berisiko, ” nota CDC.

Pengarah Bersekutu untuk Pencegahan, Bahagian Penyakit Bawaan Makanan, Bawaan Air dan Alam Sekitar di CDC, Sam Crowe, memberitahu CNN Jumaat bahawa banyak kes meningokokus telah tertumpu di Florida Tengah, tetapi terdapat kes kini di seluruh negeri.

Penyakit meningokokus tidak semestinya membawa maut. Lazimnya dua dan 10 orang yang mendapat jangkitan bakteria mati, menurut CDC. Tetapi sebaik sahaja seseorang jatuh sakit, mereka perlu mendapatkan antibiotik dengan segera.

CDC merancang untuk terus melakukan publisiti besar dan dorongan pendidikan dalam kedua-dua bahasa Inggeris dan Sepanyol di akhbar tempatan, melalui media gay, dan pada aplikasi sosial sepanjang musim panas. Agensi itu berkata kehadirannya di acara kebanggaan juga akan berterusan sepanjang musim panas.

Pada aplikasi Grindr, syarikat itu berkata mereka bekerja dengan CDC dan Membina Komuniti Dalam Talian Kesihatan sebuah organisasi bukan untung yang menyokong kesihatan lelaki gay, untuk menyampaikan berita tentang wabak itu.
Monumen negara untuk Stonewall Inn yang bersejarah akan membuka pusat pelawat
Gridr berkata ia mula-mula menghantar mesej mengenai wabak itu dalam bulan April dan kemudian menghantar mesej kedua dua minggu lalu kepada pengguna mereka di Florida. Satu mesej memberi amaran kepada pengguna bahawa lelaki gay dan bi di Florida mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk penyakit meningokokus dan untuk mendapatkan perhatian segera jika mereka merasakan sebarang gejala seperti leher kaku, sakit kepala atau gejala seperti selesema yang teruk. Satu lagi memberi dorongan untuk vaksin.

Orang ramai mungkin tidak tahu bahawa terdapat keperluan mendesak untuk berjumpa doktor kerana simptomnya boleh kelihatan seperti masalah kesihatan lain seperti mabuk atau selesema.

“Itu sebahagian daripada cabaran,” kata Crowe kepada CNN. “Demam tinggi, sakit kepala, loya, muntah, malah ruam ungu gelap. Ia boleh berkembang dengan sangat cepat dan membawa kepada kematian dalam tempoh yang sangat singkat. Jadi kami memberitahu orang ramai jika mereka melihat simptom tersebut, pasti pergi ke penyedia penjagaan kesihatan mereka secepat mungkin.”

Ia tidak menular seperti yang dikatakan oleh Crowe, orang ramai memerlukan hubungan rapat dengan yang dijangkiti untuk jatuh sakit. Tetapi “hubungan rapat” boleh bermakna hanya tinggal dalam rumah yang sama.

Pendapat: Rakyat Amerika menghadapi Rainbow Scare -- dan ia mungkin menjadi lebih teruk sebelum ia menjadi lebih baik

Ia merebak melalui rembesan pernafasan, seperti air liur atau ludah, atau boleh merebak melalui ciuman.

“Sangat membimbangkan bahawa kita melihat jumlah kematian itu dan kemudian orang yang terselamat terdapat banyak sekuel yang sangat buruk termasuk kemungkinan pemotongan anggota badan dan pekak. Ia adalah penyakit yang sangat serius dan serius,” kata Crowe.

Orang yang hidup dengan HIV sangat terdedah kerana mereka mengalami gangguan imun.

CDC telah lama menggalakkan orang yang hidup dengan HIV untuk mendapatkan vaksin terhadap penyakit meningokokus untuk mencegah penyakit yang teruk. Tetapi kini CDC memberitahu masyarakat tanpa mengira status HIV, bahawa ia harus mendapatkan vaksin sekarang. Walaupun mereka mempunyai satu ketika kecil. Biasanya perlindungan vaksin hilang selepas kira-kira lima tahun.

Orang ramai harus meminta vaksin MenACWY. Terdapat satu lagi, MenB, tetapi subspesies bakteria daripada serogroup C adalah yang nampaknya menjadi punca kes ini dalam kalangan komuniti LGBTQ di Florida.

“Vaksin itu mudah didapati. Orang ramai boleh pergi ke penyedia penjagaan kesihatan tempatan mereka,” kata Crowe. “Vaksin itu juga boleh didapati di jabatan kesihatan daerah secara percuma. Kami cuba memastikan setiap orang yang mahukan vaksin itu boleh mendapatkannya secepat mungkin.”

We wish to thank the author of this article for this remarkable web content

Lelaki gay dan bi di Florida harus mendapatkan vaksin meningokokus, kata CDC


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/