Lima Orang Menghidap Lupus Mengalami Remisi Sepenuhnya Selepas Imunoterapi

Sakit sendi adalah simptom lupus yang biasa, tetapi keadaan kronik boleh menjejaskan hampir setiap organ dalam badan.

Sakit sendi adalah simptom lupus yang biasa, tetapi keadaan kronik boleh menjejaskan hampir setiap organ dalam badan.
Imej: Shutterstock (Shutterstock)

Para saintis di Jerman mungkin telah menunjukkan cara baru untuk merawat dan mungkin juga menyembuhkan keadaan kronik lupus. Didalam belajar keluar Khamis, pasukan itu menerangkan bagaimana pesakit yang diberi satu bentuk imunoterapi yang kini digunakan untuk merawat kanser tertentu telah mengalami pengampunan berterusan simptom mereka, bersama-sama dengan autoantibodi yang mencetuskan penyakit itu. Walau bagaimanapun, lebih banyak data diperlukan untuk mengesahkan potensi terobosan rawatan.

Lupus ialah a penyakit kronik yang kompleks, disebabkan oleh sistem imun yang sesat, yang menjejaskan kira-kira 1.5 juta rakyat Amerika. Terdapat beberapa bentuk lupus, beberapa daripadanya menjejaskan bahagian tertentu badan, seperti kulit. Tetapi versi yang paling biasa ialah systemic lupus erythematosus (SLE), yang boleh menjejaskan hampir setiap organ dalam badan. Gejala SLE selalunya berbeza bagi setiap orang, dan mungkin mengambil masa bertahun-tahun untuk seseorang mengetahui bahawa mereka menghidap lupus. Walau bagaimanapun, tanda dagangan biasa bagi keadaan ini ialah keradangan kronik, yang boleh nyata sebagai sakit sendi, demam, dan ruam kulit.

Kebanyakan kes lupus didiagnosis antara umur 15 dan 44 tahun dan tidak mempunyai punca yang jelas, walaupun disyaki bahawa genetik dan pencetus persekitaran seperti jangkitan virus memainkan peranan penting. Sebaik sahaja gejala berlaku, orang akan cenderung mengalami penyakit yang membara. Serangan ini boleh dikurangkan atau diuruskan dengan rawatan, tetapi pada masa ini tiada ubat untuk lupus itu sendiri.

Kecacatan asas di sebalik lupus adalah antibodi yang menyerang tisu badan. Autoantibodi ini dihasilkan oleh subset sel B, jentera membuat antibodi sistem imun. Terdapat rawatan semasa untuk lupus yang cuba mengurangkan bekalan sel B badan untuk mematikan antibodi ini, tetapi ubat-ubatan ini mempunyai keberkesanan yang terhad setakat ini. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, disokong oleh data haiwan awal, beberapa saintis telah berteori bahawa satu bentuk imunoterapi yang dikenali sebagai terapi sel T CAR boleh berjaya apabila ubat-ubatan ini telah gagal.

Konsep asas terapi sel T CAR ialah mengambil sel T seseorang—sel imun yang dilatih untuk menyerang sasaran tertentu, seperti kuman asing—dan mengubah suainya dalam makmal untuk mengenali sasaran pada permukaan sel yang biasanya mereka akan menghadapi masalah mencari. , seperti sel-sel kanser tertentu. Tetapi menurut pengarang kajian Georg Schett, seorang ahli imunologi di Universiti Erlangen-Nuremberg di Jerman, antigen yang sama yang boleh ditemui pada leukemia malignan dan sel limfoma B juga boleh didapati pada sel B yang menghasilkan autoantibodi lupus. Antigen ini dikenali sebagai CD19.

Dalam penyelidikan baru mereka, diterbitkan Khamis dalam Nature Medicine, Schett dan pasukannya memberikan lima pesakit dengan SLE tahan rawatan dengan sel T anti-CD19 yang diubah suai. Dan setakat ini, kesemua mereka telah mengalami pemulihan yang luar biasa. Simptom mereka semuanya telah bertambah baik, tanpa menunjukkan tanda-tanda kerosakan dalaman yang berkaitan dengan lupus sehingga 17 bulan kemudian dan kesan sampingan yang minimum daripada terapi. Yang penting, autoantibodi pesakit nampaknya telah hilang juga, mungkin untuk kebaikan, kerana antibodi tidak kembali apabila sel B mereka mula diisi semula selepas purata 100 hari kemudian. Akibatnya, pesakit tidak memerlukan sebarang rawatan lanjut.

“Itu pada asasnya berbeza daripada rawatan lain setakat ini,” kata Schett kepada Gizmodo dalam e-mel.

Penemuan ini boleh menandakan kejayaan perubatan untuk lupus. Tetapi buat masa ini, mereka masih berdasarkan saiz sampel yang sangat kecil, dan masih terdapat banyak persoalan tentang keberkesanan terapi—termasuk sama ada pesakit ini benar-benar sembuh dan sama ada ini akan berlaku untuk orang lain yang menghidap lupus juga. Pasukan penyelidik lain sedang mengkaji terapi sel T CAR untuk lupus, jadi kami pasti akan mempunyai lebih banyak data tidak lama lagi. Jika penyelidikan ini disahkan, maka terapi itu mungkin bukan sahaja mengubah pandangan secara dramatik untuk pesakit lupus tetapi bagi ramai orang yang mempunyai keadaan autoimun yang serupa-kemungkinan bahawa pasukan Schett sudah berusaha untuk belajar dalam masa terdekat.

“Pesakit kami akan diikuti untuk masa yang lebih lama untuk melihat jika mereka kekal sihat tanpa rawatan. Kami mahu tahu sama ada mereka sembuh atau tidak,” kata Schett. “Kami juga akan memulakan kajian bakul, yang akan merangkumi penyakit autoimun yang berbeza (lupus, myositis dan sklerosis sistemik) untuk memajukan program ini ke hadapan.”

We want to give thanks to the writer of this short article for this outstanding content

Lima Orang Menghidap Lupus Mengalami Remisi Sepenuhnya Selepas Imunoterapi


We have our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/