Lindungi Diri Anda Daripada Serangan Jantung dan Strok – Latih Salur Darah Anda

Serangan jantung berlaku apabila arteri yang membawa darah dan oksigen ke jantung tersumbat.

Peredaran terhad yang singkat dan berulang menggunakan manset tekanan darah mungkin bermanfaat untuk kesihatan seseorang.

Majoriti serangan jantung dan strok di seluruh dunia adalah iskemia, bermakna bekuan atau pengumpulan plak dalam arteri menghalang darah kaya oksigen daripada sampai ke sel-sel di jantung atau otak. Apabila tersumbat terlalu lama, tisu mati.

Tetapi semakin banyak kajian mencadangkan bahawa tempoh peredaran yang singkat dan berulang menggunakan manset tekanan darah boleh membantu meminimumkan kerosakan tisu dan mengelakkan akibat terburuk serangan jantung dan strok, sama seperti cara bersenam membantu otot menyesuaikan diri dengan senaman yang lebih ketat. Menurut penyelidikan, pembedahan tanpa invasif yang mudah boleh meningkatkan fungsi jantung dan vaskular, mengurangkan sedikit tekanan darah, dan mengurangkan beban kerja jantung.

Dalam kajian tinjauan baru-baru ini yang diterbitkan dalam Jurnal FisiologiJames Lang, penolong profesor kinesiologi di Universiti Negeri Iowa, menyusun keputusan kira-kira 100 kajian, sebahagian daripadanya adalah miliknya. Beliau berkata bahawa “prasyarat iskemia jauh” (RIPC) biasanya terdiri daripada lima minit tekanan tinggi pada lengan seseorang diikuti dengan lima minit berehat, diulang tiga hingga empat kali.

Ujian Mikrovaskular

Seorang peserta kajian duduk di makmal James Lang di Iowa State semasa ujian mikrovaskular. Kredit: James Lang/Iowa State University

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa satu sesi RIPC mencipta tetingkap pelindung yang memuncak 48 jam kemudian, tetapi penyelidikan daripada pasukan Lang dan saintis lain telah menunjukkan bahawa prasyarat beberapa hari berturut-turut boleh meningkatkan perlindungan dan menyokong manfaat kesihatan tambahan.

“Saya rasa terdapat banyak kemungkinan aplikasi dan potensi dengan RIPC: seseorang yang bersiap sedia untuk pembedahan yang akan datang; orang yang telah mengalami serangan jantung atau strok, yang meletakkan mereka pada risiko yang lebih tinggi untuk berulang lagi; orang yang tidak boleh bersenam, pra-hipertensi atau mengalami apnea tidur,” kata Lang.

RIPC boleh membantu walaupun untuk angkasawan juga. Untuk mengelakkan atrofi jantung dan otot yang disebabkan oleh mikrograviti di angkasa, mereka sering bersenam sehingga dua jam setiap hari, menurut Lang. Ia boleh menjadi idea yang baik untuk memasukkan sesi cuff tekanan darah ke dalam rutin kecergasan mereka.

Mengisi jurang

Walau bagaimanapun, Lang menyatakan bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memastikan bahawa RIPC berkesan dalam konteks yang berbeza dan untuk pelbagai subkumpulan populasi. Model haiwan dari 1980-an dan 1990-an memberikan sebahagian besar pengetahuan tentang mekanisme asas dan tempoh kesan perlindungan.

“Malangnya, ramai penyelidik melompat dengan cepat ke kajian klinikal yang besar pada awal 2000-an, dan keputusan mereka tidak konsisten disebabkan oleh pelbagai pengaruh luar seperti ubat-ubatan peserta, faktor fizikal dan genetik, umur dan jantina,” kata Lang, menambah kajian susulan daripada penyelidik lain mendapati propofol, bentuk anestesia biasa yang digunakan dalam pembedahan, menindas kesan RIPC, juga.

Sejak itu, penyelidik seperti Lang telah berusaha untuk mengisi jurang antara penyelidikan haiwan dan ujian klinikal yang besar.

“Di makmal, kami boleh melakukan lebih banyak kajian terkawal dengan peserta manusia, cuba cari faktor apa yang mempengaruhi RIPC dan bila masa terbaik untuk mentadbir RIPC.”

Makmal Lang

Dalam satu kajian, Lang dan pasukan penyelidiknya mendapati seminggu RIPC meningkatkan kapasiti peredaran mikro peserta sebanyak 50%. Dalam satu lagi, mereka mengukur penurunan tekanan darah yang sederhana dan tindak balas “fight or flight” yang kurang aktif semasa peserta sedang berehat.

“Bersama-sama, ia meningkatkan saluran darah peserta dan berpotensi mengurangkan beban kerja jantung.”

Salah satu cara Lang menguji kesan RIPC adalah dengan mengukur seberapa baik saluran darah peserta kajian mengembang apabila kulit mereka hangat. Sebelum dan selepas RIPC, Lang memasang peranti kecil bersaiz nikel pada lengan peserta. Pemanas kecil memanaskan kulit manakala doppler memantulkan cahaya laser ke dalam kapal mikro di bawah.

Seperti radar cuaca yang mengambil perubahan dalam atmosfera, doppler Lang yang digunakan dalam makmalnya mengukur perubahan dalam aliran sel darah merah apabila saluran darah peserta melebar sebagai tindak balas kepada haba.

Lang menjelaskan kehilangan keanjalan saluran darah (iaitu, sejauh mana arteri boleh mengecut atau mengembang) meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, serangan jantung, dan strok, serta demensia.

Pada masa ini, Lang sedang bekerjasama dengan penyelidik di Universiti Des Moines untuk mengkaji bagaimana RIPC boleh membantu penghidap diabetes yang bergelut dengan luka yang lambat sembuh. Tahap glukosa darah yang tinggi boleh merosakkan saluran darah dan saraf kecil, dan menyelubungi arteri dengan plak, menjadikannya lebih sukar untuk mendapatkan sel darah putih dan nutrien kepada luka dan luka.

Walaupun kesan sampingan daripada RIPC adalah sangat rendah, Lang berkata sesiapa yang berminat untuk mencubanya sendiri, di luar kajian penyelidikan, harus berbincang dengan doktor mereka terlebih dahulu.

Rujukan: “Prakondisi iskemia jauh – menterjemahkan manfaat kardiovaskular kepada manusia” oleh James A. Lang dan Jahyun Kim, 21 Mei 2022, Jurnal Fisiologi.
DOI: 10.1113/JP282568

We would love to give thanks to the writer of this short article for this awesome content

Lindungi Diri Anda Daripada Serangan Jantung dan Strok – Latih Salur Darah Anda


We have our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/