Long Covid boleh menjejaskan kanak-kanak dari semua peringkat umur, termasuk bayi, rancangan kajian

Kajian itu diterbitkan hari Rabu dalam jurnal Kesihatan Kanak-kanak & Remaja Lancet termasuk 44,000 kanak-kanak di Denmark dalam lingkungan umur sifar hingga 14 tahun. Daripada jumlah kanak-kanak itu, 11,000 telah diuji positif Covid-19 antara Januari 2020 dan Julai 2021.

Walaupun gejala yang dikaitkan dengan Covid yang lama adalah penyakit umum yang boleh dialami oleh kanak-kanak walaupun tanpa Covid — sakit kepala, perubahan mood, masalah perut dan keletihan — kanak-kanak dalam kajian yang sebelum ini telah diuji positif untuk Covid lebih berkemungkinan mengalami sekurang-kurangnya satu simptom untuk dua bulan atau lebih daripada kanak-kanak yang tidak pernah diuji positif untuk Covid.

Kajian itu juga mendedahkan bahawa satu pertiga daripada kanak-kanak yang telah diuji positif untuk Covid mengalami sekurang-kurangnya satu simptom jangka panjang yang tidak hadir sebelum ujian positif.

Gejala yang paling biasa berbeza-beza mengikut umur. Bagi kanak-kanak sehingga umur 3 tahun, ia adalah perubahan mood, ruam dan sakit perut. Kanak-kanak berumur 4 hingga 11 tahun juga mengalami masalah ingatan dan tumpuan. Bagi kanak-kanak berumur 12 hingga 14 tahun, ia adalah masalah ingatan dan tumpuan, perubahan mood dan keletihan.

Kanak-kanak 3 dan ke bawah nampaknya mempunyai masalah paling banyak berbanding dengan kanak-kanak yang tidak didiagnosis dengan Covid-19 — 40% mengalami gejala dua bulan selepas diuji positif berbanding dengan 27% dalam kumpulan yang tidak mempunyai Covid.

“Penemuan kami sejajar dengan kajian terdahulu mengenai Covid lama dan remaja menunjukkan bahawa walaupun peluang kanak-kanak mengalami Covid lama adalah rendah terutamanya berbanding kumpulan dengan kumpulan kawalan, ia mesti diiktiraf dan dirawat dengan serius,” kata pengarang bersama kajian Selina Kikkenborg Berg , seorang profesor kardiologi di Rigshospitalet di Copenhagen, Denmark.

Masih tidak jelas berapa ramai kanak-kanak yang menghidap Covid lama dan berapa lama, kerana tidak ada kajian yang mencukupi mengenainya dalam kumpulan umur ini, beberapa pakar berkata.
Kajian 2021 mencadangkan lebih separuh daripada kanak-kanak antara umur 6 dan 16 mempunyai sekurang-kurangnya satu gejala yang berlanjutan lebih daripada empat bulan.
Pada orang dewasa, beberapa kajian meletakkan bilangan sekitar 30% daripada kes.

Tiada ujian khusus untuk Covid yang lama. Tidak jelas kanak-kanak mana yang akan mengalaminya, kerana ia boleh berlaku walaupun kanak-kanak mempunyai kes ringan Covid-19.

Selain menunjukkan kepada saintis ciri-ciri long covid pada kanak-kanak, kajian itu juga menunjukkan kanak-kanak yang tidak dijangkiti covid pun turut merasai kesan pandemik itu. Kumpulan itu melaporkan beberapa lagi masalah psikologi dan sosial daripada kanak-kanak yang mempunyai Covid.

Pentadbiran Biden mengambil langkah baharu untuk mencegah, mengesan dan merawat Covid yang lama

Dr Michael Absoud, pakar pediatrik yang pakar dalam isu perkembangan saraf yang tidak bekerja dalam kajian itu, memberitahu Pusat Media Sains di UK bahawa dia mendapati fakta itu menarik.

“Penemuan paling menarik dalam kajian ini adalah kualiti hidup yang lebih tinggi dan skor kebimbangan yang lebih rendah pada kanak-kanak yang lebih tua yang telah diuji positif untuk Covid-19. Ini memberikan pengesahan lanjut, walaupun dengan belas kasihan kanak-kanak berdaya tahan terhadap kesan langsung Covid, mereka telah telah terjejas dengan ketara oleh kesan tidak langsung pandemik (penutupan sekolah, kuarantin berulang dan terapi yang dikurangkan) dan pemesejan media yang mendorong kebimbangan. Ada kemungkinan masyarakat kurang menganggarkan kesan jangka panjang gangguan pandemik berbanding virus terhadap semua kanak-kanak , dan keperluan mendesak untuk pemulihan perkhidmatan kesihatan dan kesejahteraan,” kata Absoud.

“Namun begitu, masih penting untuk mengenal pasti sebahagian kecil kanak-kanak yang mengambil masa lebih lama untuk pulih daripada COVID, sambil menyokong semua kanak-kanak yang mengalami gejala berterusan tanpa mengira puncanya,” tambahnya.

Gejala virus mereka adalah kecil. Kemudian mereka mempunyai Covid yang lama.

Dr. Amy Edwards, pakar penyakit berjangkit pediatrik yang menguruskan klinik Covid yang lama di UH Rainbow Babies and Children’s Hospital di Cleveland, tidak mengusahakan kajian itu, tetapi berkata kerja itu penting kerana ia lebih membuktikan bahawa sesetengah kanak-kanak menghidap Covid yang panjang. .

Dia berkata dia masih kerap bertemu orang yang tidak percaya bahawa ada perkara sedemikian.

“Terdapat perdebatan yang berlaku dalam kedua-dua dunia perubatan dan dalam masyarakat, tentang sama ada semua kanak-kanak ini mengadu tentang sakit kepala dan kebimbangan dan perut, sakit, dan pening sama ada ini Covid atau tekanan pandemik. Ya, Pandemik memang menjejaskan kanak-kanak secara negatif, tetapi kemudian anda melapisi Covid di atas itu, dan anda melihat bahawa ada sesuatu yang benar-benar berlaku di sini,” kata Edwards.

Mengakui Covid yang lama boleh menjadi masalah mungkin menggalakkan lebih ramai ibu bapa untuk memberi vaksin kepada anak-anak mereka supaya mereka tidak mendapat Covid yang lama di tempat pertama. Kajian seperti ini juga mungkin menggalakkan ibu bapa untuk memerhatikan simptom, supaya mereka boleh mendapatkan bantuan anak jika mereka memerlukannya.

“Ia menjadi jelas bahawa ini bukan fenomena terpencil. Ia muncul dalam kajian di lebih daripada satu negara. Ia berlaku pada lebih ramai kanak-kanak daripada yang mungkin kita fikirkan pada asalnya,” kata Edwards. “Kami bercakap tentang bilangan kanak-kanak yang bukan kecil apabila anda memikirkan berapa banyak kes Covid yang telah berlaku. Jadi hanya meneruskan maklumat di luar sana adalah penting.”

We wish to say thanks to the author of this write-up for this remarkable web content

Long Covid boleh menjejaskan kanak-kanak dari semua peringkat umur, termasuk bayi, rancangan kajian


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/