Lonjakan RSV menimbulkan persoalan tentang kes berulang: Bolehkah anda atau kanak-kanak mendapatkannya semula?

Sebagai virus sinsitial respiratoriatau dikenali sebagai RSV, terus meningkat di seluruh Amerika Syarikat, pakar memberi amaran kemungkinan orang boleh dijangkiti lebih daripada sekali.

Dr Aaron Glatt, ketua penyakit berjangkit di Hospital Nassau Selatan Mount Sinai di Long Island, New York, memberitahu Fox News Digital minggu ini, “Seseorang boleh mendapat RSV lebih daripada sekali dalam seumur hidup mereka.”

Jangkitan kedua tidak mungkin berlaku serta-merta selepas episod baru-baru ini. Namun ia boleh menjangkiti seseorang lebih daripada sekali dalam musim yang sama, terutamanya kanak-kanak immunocompromised dan orang dewasa yang lebih tua, kata Glatt.

AKADEMI PEDIATRIK AMERIKA MENGGESA PENTADBIRAN BIDEN MENGISYTIHARKAN KECEMASAN ATAS LONJAKAN RSV yang ‘BELUM TERSEBUT’

“Kadar mingguan kemasukan ke hospital RSV kini jauh lebih tinggi berbanding empat musim sebelumnya, melebihi kadar mingguan puncak dalam semua kumpulan umur pediatrik sejak data pediatrik mula dikumpul dalam RSV-NET pada Oktober 2018,” jurucakap Pusat untuk Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) memberitahu Fox News Digital.

RSV-NET melaporkan pengawasan untuk kemasukan ke hospital baru-baru ini yang disahkan oleh makmal dan berkaitan RSV pada kanak-kanak berumur di bawah 18 tahun, serta orang dewasa.

Sampel darah yang menunjukkan respiratory syncytial virus (RSV). “Kadar sekarang lebih tinggi daripada berbanding musim luruh 2021, apabila terdapat corak peredaran RSV yang luar biasa,” kata jurucakap CDC.
(iStock)

“Masa ini juga luar biasa, kerana kami biasanya tidak melihat kadar kemasukan ke hospital setinggi ini pada bulan Oktober dan November,” kata jurucakap CDC.

“Kadar sekarang lebih tinggi berbanding dengan musim gugur 2021, apabila terdapat corak peredaran RSV yang luar biasa.”

AWAL, LONJAKAN MENGEJUTKAN RSV ADA HOSPITAL, PUSAT PERUBATAN BERKENAAN

“Sudah tentu RSV biasanya dilihat pada musim sejuk, jadi cuaca memainkan peranan penting dan dalam kesudahannya,” tambah Glatt, juga jurucakap Persatuan Penyakit Berjangkit Amerika.

“Tetapi jika RSV ada di mana-mana anda berada, anda boleh mendapatkannya dalam apa jua jenis cuaca – walaupun ia benar-benar penyakit musim sejuk,” katanya.

Mengapa kita melihat lonjakan kes?

“Sebelum 2020, corak bermusim untuk RSV di Amerika Syarikat adalah sangat konsisten,” kata CDC di laman webnya.

“Bagaimanapun, corak peredaran untuk RSV dan virus pernafasan biasa yang lain telah terganggu sejak permulaan Pandemik Covid-19 awal tahun 2020,” tambah agensi itu.

DERMA DARAH MUSIM DINGIN INI: BULAN SABIT MERAH AMERIKA MENGGESA ORANG RAMAI JANGAN LUPA MENDERMA

“CDC kini menerbitkan kadar kemasukan ke hospital mingguan untuk kemasukan ke hospital RSV yang disahkan oleh makmal, seperti yang ditentukan melalui sistem pengawasan sentinel RSV-NET,” kata jurucakap CDC kepada Fox News Digital.

"Corak peredaran untuk RSV dan virus pernafasan biasa yang lain telah terganggu sejak permulaan wabak COVID-19 pada awal tahun 2020."

“Pola peredaran untuk RSV dan virus pernafasan biasa yang lain telah terganggu sejak permulaan wabak COVID-19 pada awal tahun 2020.”
(iStock)

“Kadar kemasukan ke hospital RSV adalah tertinggi pada kanak-kanak [who are less than] enam bulan, tetapi kadar kemasukan ke hospital juga meningkat pada kanak-kanak yang lebih tua berbanding musim sebelumnya.”

Ramai orang memberi tumpuan kepada mereka yang berisiko tinggi mendapat RSV, seperti bayi pramatang, kanak-kanak kecil dengan kecacatan jantung semasa lahir dan penyakit paru-paru kronik — atau mereka yang mempunyai sistem imun yang tertekan.

“Kira-kira dua pertiga daripada kanak-kanak yang menerima RSV sebenarnya adalah kanak-kanak yang sihat dan normal.”

Tetapi pesakit ini hanya menyumbang satu pertiga daripada kemasukan ke hospital, kata Dr James H. Conway, doktor penyakit berjangkit pediatrik dan pengarah perubatan program imunisasi di UW Health Kids di Madison, Wisconsin.

“Kira-kira dua pertiga daripada kanak-kanak yang menerima RSV sebenarnya adalah kanak-kanak yang sihat dan normal, ” kata Conway, yang juga seorang profesor pediatrik di Sekolah Perubatan dan Kesihatan Awam Universiti Wisconsin.

Mikrograf elektron penghantaran ini mendedahkan ciri-ciri morfologi virus pernafasan pernafasan (RSV), 1981.

Mikrograf elektron penghantaran ini mendedahkan ciri-ciri morfologi virus pernafasan pernafasan (RSV), 1981.
(Koleksi Smith/Gado/Imej Getty)

Kadar kemasukan hospital RSV dewasa juga telah meningkat, “dengan kadar kemasukan ke hospital tertinggi dalam kalangan orang dewasa berlaku dalam usia 65 tahun dan lebih tua,” kata jurucakap CDC.

Data, bagaimanapun, harus ditafsirkan dengan berhati-hati, kerana dua minggu terkini data RSV-NET terdedah kepada ketinggalan dalam pelaporan.

Mengapa sesetengah orang dijangkiti lebih daripada sekali?

“Kami telah mengetahui selama beberapa dekad bahawa untuk kebanyakan virus pernafasan – sama ada rhinovirus atau virus parainfluenza atau RSV – imuniti daripada virus pernafasan yang berlaku secara semula jadi tidak bagus,” kata Conway.

“Itulah sebabnya orang boleh mendapat jangkitan ini berulang kali.”

Dan seperti selesema, orang boleh dijangkiti dengan pelbagai jenis RSV.

Kanak-kanak memang boleh mendapat lebih daripada satu kes RSV, kata pakar. Sama seperti influenza, terdapat pelbagai jenis RSV.

Kanak-kanak memang boleh mendapat lebih daripada satu kes RSV, kata pakar. Sama seperti influenza, terdapat pelbagai jenis RSV.
(iStock)

“Sama seperti influenza, terdapat pelbagai jenis RSV, jadi terdapat RSV-A [strain] dan terdapat RSV-B [strain] — seperti ada selesema [type] A dan selesema [type] B,” kata Conway kepada Fox News Digital.

“Orang ramai boleh mendapatkannya beberapa kali kerana walaupun mereka mempunyai satu jenis, imuniti pelindung silang hanya sebahagian.”

Selalunya sukar untuk mencegah jangkitan apabila virus telah menyerang badan.

Kekebalan kita termasuk berbilang komponen, termasuk jenis antibodi yang berbeza — antibodi beredar yang mengawal aliran darah kita untuk penceroboh asing dan antibodi rembesan, kata Conway.

“Terdapat bahagian sistem imun anda yang bertanggungjawab pada dasarnya untuk merebut [the virus and] berkata, ‘Ini penting’ [to] hadir kepada sistem imun anda,’ dan ‘Ini adalah sesuatu yang sebenarnya kita perlu tangani.'”

ORANGE COUNTY, CA, MENGISYTIHARKAN KEADAAN KECEMASAN TERHADAP LONJAKAN VIRUS

Bagaimanapun, selalunya sukar untuk mencegah jangkitan apabila virus itu telah menyerang badan, tambahnya.

Pada kali berikutnya orang itu terdedah kepada virus itu, sistem imun mengingatinya dan “membariskan” senjata sel T untuk meneutralkan virus.

Vaksin RSV pertama untuk orang dewasa yang lebih tua di AS mungkin tidak lama lagi.

Vaksin RSV pertama untuk orang dewasa yang lebih tua di AS mungkin tidak lama lagi.
(iStock)

“Tetapi sebagai langkah sementara, [the immune system] mengambil sel B anda dan menghidupkan sekumpulan antibodi yang akan beredar, menangkap virus ini untuk menariknya keluar daripada peredaran ini [perhaps] sebelum mereka menyebabkan penyakit,” kata Conway.

Vaksin mungkin untuk orang dewasa yang lebih tua

Conway menyatakan bahawa pada musim gugur akan datang, kami mungkin mempunyai vaksin RSV pertama kami untuk orang dewasa yang lebih tua di AS

KLIK DI SINI UNTUK MENDAFTAR BAHARU GAYA HIDUP

Berbilang syarikat, termasuk Pfizer, GSK dan Janssen, mempunyai vaksin RSV dalam fasa akhir ujian manusia untuk orang dewasa, iaitu warga emas, menurut beberapa laporan.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

“Perlindungan untuk bayi dalam bentuk suntikan antibodi monoklonal sudah tersedia untuk bayi pramatang berisiko tinggi, dan versi bertindak panjang untuk semua kanak-kanak juga ada di kaki langit,” tambah Conway.

We would like to thank the author of this write-up for this remarkable content

Lonjakan RSV menimbulkan persoalan tentang kes berulang: Bolehkah anda atau kanak-kanak mendapatkannya semula?


You can find our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/