Maaf, peminat wain. Tiada jumlah alkohol yang baik untuk anda, kata kajian.

Jadi yang manakah – adakah minum sederhana baik atau buruk?

Satu pasukan penyelidik baru-baru ini menganalisis hubungan antara gen yang dikaitkan dengan penggunaan alkohol dan keadaan kardiovaskular dan mendapati bahawa minum – apa-apa jumlah – dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit.

Kajian itu, iaitu diterbitkan minggu lepas dalam JAMA Network Open, memeriksa data genetik dan perubatan hampir 400,000 orang melalui UK Biobank, pangkalan data penyelidikan besar di Britain yang mengandungi maklumat genetik, gaya hidup dan kesihatan yang tersedia untuk penyelidikan kesihatan awam. Penemuan menunjukkan bahawa walaupun pengambilan alkohol yang rendah dikaitkan dengan peningkatan kecil risiko masalah kardiovaskular, seperti hipertensi dan penyakit arteri koronari, tetapi risiko itu meningkat secara eksponen dengan penggunaan yang lebih berat.

Ia juga mencadangkan bahawa teori yang dipegang sebelum ini bahawa minum sederhana, iaitu wain merah, boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung mungkin tidak berlaku. Individu yang lebih cenderung untuk meminum alkohol dalam jumlah rendah hingga sederhana juga kelihatan lebih mementingkan kesihatan berbanding mereka yang menjauhkan diri daripada alkohol – contohnya, kurang merokok, lebih banyak bersenam dan makan lebih sihat – semua faktor yang menyumbang kepada kesihatan jantung yang lebih baik, kata Krishna Aragam , pengarang kanan kajian dan pakar kardiologi di Massachusetts General Hospital.

Beliau berkata faktor-faktor lain ini, seperti diet dan senaman, mungkin “mengantarai risiko pengurangan” isu kardiovaskular yang dikaitkan dengan jumlah pengambilan alkohol yang rendah. “Mungkin ia bukan alkohol itu sendiri,” katanya.

Malah wain merah, yang pernah disebut-sebut sebagai menyihatkan jantung, nampaknya tidak mempunyai manfaat yang besar.

Beberapa penyelidikan telah mencadangkan resveratrol, sebatian yang terdapat dalam kulit anggur, terutamanya anggur merah, mungkin bertindak seperti antioksidan dan menyumbang kepada kesihatan jantung, tetapi kemungkinan besar tidak mencukupi untuk memberi kesan yang bermakna. Satu lagi kajian ditemui bahawa seseorang itu perlu minum sekurang-kurangnya 500 liter wain merah setiap hari untuk mendapatkan resveratrol yang mencukupi untuk mendapat manfaat daripadanya.

Memandangkan penemuan terbaru mengenai pengambilan alkohol dan risiko penyakit kardiovaskular, Stanley Hazen, pakar kardiologi di Klinik Cleveland yang tidak terlibat dalam kajian baru-baru ini, berkata beliau akan meminda cadangannya kepada pesakit.

Hazen berkata apabila pesakitnya bertanya kepadanya tentang minum pada masa lalu, dia telah memberitahu mereka ia baik secara sederhana dan mungkin memberi kelebihan. “Tetapi sekarang saya fikir itu salah,” katanya sambil menunjuk kepada penyelidikan yang baru muncul. “Jadi bagi mereka yang berisiko tinggi untuk penyakit kardiovaskular, iaitu lebih separuh daripada orang yang saya jumpa setiap hari di klinik saya, saya akan mengesyorkan mengurangkan penggunaan alkohol.”

Tetapi kesihatan kardiovaskular bukanlah satu-satunya kebimbangan. Kajian telah mengaitkan pengambilan alkohol sederhana dengan pelbagai jenis kanser melibatkan mulut dan tekak, kotak suara (atau laring), esofagus, kolon dan rektum.

Ernest Hawk, ketua bahagian untuk pencegahan kanser dan sains populasi di Pusat Kanser MD Anderson Universiti Texas, berkata tidak ada satu cara tertentu di mana alkohol membawa kepada kanser. “Terdapat banyak cara yang berbeza alkohol menyebabkan ketoksikan kepada sel yang dipercayai mengakibatkan perkembangan kanser dari semasa ke semasa,” katanya.

Walau bagaimanapun, seperti isu kesihatan yang lain, peranan alkohol dalam kanser mungkin sukar dinilai kerana faktor lain, seperti diet dan senaman — atau kekurangannya — boleh mempengaruhi risiko kanser juga. Hawk berkata orang yang lebih berat peminum juga kurang berkemungkinan untuk mengamalkan gaya hidup sihat, jadi “menjadi sukar untuk membedah sumbangan alkohol.”

Sudah tentu, adalah kurang menghairankan bahawa penggunaan alkohol yang berlebihan atau jangka panjang boleh menyebabkan masalah.

Sebagai contoh, minuman sedemikian boleh menyebabkan kerosakan yang ketara pada hati. Pada mulanya, ia boleh menyebabkan keradangan hati yang dikenali sebagai hepatitis alkohol akut. Tetapi dari masa ke masa, ia boleh menyebabkan sirosis, yang boleh menyebabkan kanser hati, kegagalan hati dan kematian, kata Jamile’ Wakim-Fleming, pengarah Program Penyakit Hati Berlemak di Klinik Cleveland.

Itulah sebabnya, pakar kesihatan berkata, adalah penting bagi orang ramai untuk mempertimbangkan kesihatan dan sejarah peribadi mereka — genetik, umur, jantina — semasa membuat keputusan sama ada dan berapa banyak untuk diminum, kerana alkohol tidak memberi kesan kepada semua orang dengan cara yang sama. Otak orang muda teruskan membangun sehingga pertengahan 20-an. Orang tua selalunya mempunyai keadaan yang mendasari dan mengambil ubat. Dan perempuan tidak menghasilkan sebanyak enzim metabolisme alkohol dipanggil alkohol dehidrogenase, bermakna alkohol lebih toksik untuk mereka, kata Wakim-Fleming.

Sesetengah doktor menggalakkan orang ramai untuk mengehadkan minum mereka, sementara yang lain tidak menggalakkan sama sekali. Tetapi bagi mereka yang berumur 21 tahun dan lebih tua yang membuat keputusan untuk minum, pakar kesihatan berkata untuk memberi perhatian kepada jumlah dan kepekatan. Sebagai contoh, satu minuman beralkohol adalah sama dengan sebotol bir 12 auns, segelas wain 5 auns atau satu suntikan — 1.5 auns — minuman keras 80 kalis, menurut Garis Panduan Pemakanan terbaharu Jabatan Pertanian AS untuk rakyat Amerika. Pihak berkuasa kesihatan persekutuan mengesyorkan bahawa lelaki mengehadkan penggunaan mereka kepada dua minuman setiap hari dan wanita kepada satu minuman setiap hari – lebih daripada itu dianggap minum berlebihan.

“Kenali tubuh anda,” kata Wakim-Fleming. “Tentukan sendiri apa yang baik untuk anda dan bincangkannya dengan doktor anda.”

Memandangkan penyelidikan itu, Aragam, pengarang kanan kajian baru-baru ini, berkata profesional perubatan mungkin tidak mengesyorkan orang ramai minum untuk meningkatkan kesihatan jantung tetapi mengatakan itu tidak bermakna semua orang perlu mengelakkannya sepenuhnya.

“Ia benar-benar hanya tentang dimaklumkan – mengetahui bahawa jumlah dos sangat penting,” katanya.

We would like to thank the author of this short article for this outstanding material

Maaf, peminat wain. Tiada jumlah alkohol yang baik untuk anda, kata kajian.


Visit our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/