Makan Asid Lemak Omega-3 pada pertengahan umur Boleh Menajamkan Kemahiran Berfikir dan Memperbaiki Struktur Otak

Suplemen minyak ikan, minyak krill atau minyak hati ikan kod adalah satu cara untuk meningkatkan pengambilan asid lemak Omega-3 anda. Salah satu sumber pemakanan Omega-3 yang paling kaya adalah daripada makan ikan berlemak air sejuk seperti salmon.

Orang yang makan lebih banyak makanan dengan asid lemak omega-3 pada pertengahan umur mungkin mempunyai kemahiran berfikir yang unggul dan struktur otak yang lebih baik daripada orang yang makan sedikit makanan yang mengandungi asid lemak. Ini menurut kajian penerokaan yang baru-baru ini diterbitkan dalam Neurologi, jurnal perubatan American Academy of Neurology. Asid lemak omega-3 terdapat dalam ikan seperti salmon, sardin, trout tasik, dan tuna albacore. Mereka juga terdapat dalam makanan tambahan serta makanan yang diperkaya dengan asid lemak.

“Jika orang ramai dapat meningkatkan daya tahan kognitif mereka dan berpotensi menangkis demensia dengan beberapa perubahan mudah pada diet mereka, itu boleh memberi impak besar kepada kesihatan awam.” — Claudia L. Satizabal, PhD

“Memperbaiki diet kita adalah salah satu cara untuk menggalakkan kesihatan otak kita,” kata pengarang kajian Claudia L. Satizabal, PhD, dari Pusat Sains Kesihatan Universiti Texas di San Antonio. “Jika orang ramai boleh meningkatkan daya tahan kognitif mereka dan berpotensi menangkis demensia dengan beberapa perubahan mudah pada diet mereka, itu boleh memberi impak besar kepada kesihatan awam. Lebih baik lagi, kajian kami mencadangkan bahawa walaupun penggunaan sederhana omega-3 mungkin cukup untuk mengekalkan fungsi otak. Ini adalah selaras dengan garis panduan pemakanan Persatuan Jantung Amerika semasa untuk mengambil sekurang-kurangnya dua hidangan ikan setiap minggu untuk meningkatkan kesihatan kardiovaskular.”

Kajian keratan rentas melibatkan 2,183 orang dengan purata umur 46 tahun yang tidak mengalami demensia atau strok. Tahap asid lemak omega-3 mereka diukur. Mereka mengambil ujian yang mengukur kemahiran berfikir mereka. Mereka mempunyai imbasan untuk mengukur isipadu otak.

Tiga asid lemak omega-3 utama ialah alfa-linolenik asid (ALA), asid eicosapentaenoic (EPA), dan asid docosahexaenoic (DHA). ALA ditemui terutamanya dalam minyak tumbuhan seperti biji rami, kacang soya, dan minyak kanola. DHA dan EPA terdapat dalam ikan dan makanan laut lain.

Orang dalam kumpulan rendah mempunyai purata 3.4% daripada jumlah asid lemak mereka sebagai asid lemak omega-3 berbanding purata 5.2% bagi orang dalam kumpulan tinggi. Tahap optimum ialah 8% atau lebih tinggi. Tahap antara 4% dan 8% dianggap pertengahan. Tahap di bawah 4% dianggap rendah.

Penyelidik melaraskan faktor yang boleh menjejaskan keputusan. Mereka juga menggunakan proses matematik untuk menormalkan data. Mereka memerhatikan bahawa orang yang makan tahap asid lemak omega-3 yang lebih tinggi bukan sahaja mempunyai skor purata yang lebih tinggi pada ujian penaakulan abstrak, tetapi mereka juga mempunyai jumlah purata yang lebih besar di kawasan hippocampus otak mereka, yang memainkan peranan penting dalam ingatan.

“Keputusan ini perlu disahkan dengan penyelidikan tambahan, tetapi sangat menarik bahawa tahap omega-3 boleh memainkan peranan dalam meningkatkan daya tahan kognitif, walaupun pada orang pertengahan umur,” kata Satizabal.

Dia menyatakan bahawa kajian itu adalah gambaran dalam masa, dan peserta tidak diikuti dari masa ke masa, jadi hasilnya tidak membuktikan bahawa makan asid lemak omega-3 akan mengekalkan fungsi otak. Ia hanya menunjukkan persatuan.

Walaupun kajian itu melibatkan sebahagian kecil orang dari pelbagai kaum/etnik, Satizabal berkata bahawa majoriti sampel adalah orang dewasa kulit putih bukan Hispanik, yang mungkin mengehadkan keupayaan untuk menggunakan keputusan kepada kumpulan lain.

Untuk lebih lanjut mengenai penyelidikan ini, lihat Omega-3 Dikaitkan dengan Peningkatan Struktur Otak dan Kognisi.

Rujukan: “Persatuan Asid Lemak Omega-3 Sel Darah Merah Dengan Penanda MRI dan Fungsi Kognitif dalam Pertengahan Hayat: Kajian Jantung Framingham” oleh Claudia L. Satizabal, Jayandra Jung Himali, Alexa S. Beiser, Vasan Ramachandran, Debora Melo van Lent, Dibya Himali, Hugo J. Aparicio, Pauline Maillard, Charles S. DeCarli, William Harris dan Sudha Seshadri, 5 Oktober 2022, Neurologi.
DOI: 10.1212/WNL.0000000000201296

Kajian itu disokong oleh Institut Jantung, Paru-paru dan Darah Kebangsaan, Institut Penuaan Kebangsaan dan Institut Gangguan Neurologi dan Strok Kebangsaan.

We want to say thanks to the writer of this short article for this awesome material

Makan Asid Lemak Omega-3 pada pertengahan umur Boleh Menajamkan Kemahiran Berfikir dan Memperbaiki Struktur Otak


Check out our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/