Makan blueberry liar setiap hari boleh membalikkan penurunan kognitif pada orang tua, kajian mendapati

Makan blueberry liar setiap hari boleh membalikkan penurunan kognitif pada orang tua, satu kajian baru yang menonjolkan penemuan potensi superfood yang sering digelar.

Penyelidik dari University of North Carolina mendapati bahawa warga tua Amerika yang sudah mengalami masalah kognitif yang boleh dibuktikan boleh mendapat manfaat yang besar daripada makan buah setiap hari. Dalam banyak kes, kesihatan otak mereka mencapai tahap yang sama dengan orang yang tidak mempunyai sejarah penurunan kognitif yang diketahui.

Pada masa ini tiada penawar yang diketahui untuk keadaan seperti demensia. Rawatan yang boleh dipercayai untuk melambatkan perkembangannya juga belum ditemui. Penemuan kajian ini berpotensi terobosan, menunjukkan bahawa buah mudah berpotensi melakukan apa yang tidak dapat dilakukan oleh ubat yang dibangunkan selepas beberapa dekad penyelidikan perubatan.

Blueberry telah lama dikenali sebagai ‘makanan super’, dengan sifat antioksidannya dan pelbagai vitamin dan mineral lain yang dikaitkan dengan kesihatan otak dan pengurangan penyakit jantung dan risiko kanser, antara manfaat kesihatan yang lain.

Makan blueberry liar setiap hari boleh membalikkan penurunan kognitif dan meningkatkan kesihatan otak secara keseluruhan, satu kajian baru mendapati

Penyelidik, yang menerbitkan penemuan mereka awal bulan ini di Neurosains Pemakananmengumpul data daripada 86 orang dewasa yang berumur antara 65 dan 80 tahun.

Kumpulan semua isu kognitif yang dilaporkan sendiri. 43 orang lagi dalam lingkungan umur yang sama tanpa masalah otak yang dilaporkan telah diambil untuk berkhidmat sebagai kumpulan kawalan.

Selepas pemeriksaan awal untuk menentukan fungsi kognitif pada permulaan kajian, para peserta dibahagikan kepada dua kumpulan – satu menambah serbuk blueberry liar ke dalam diet mereka dan satu lagi adalah plasebo.

Dr Carol Cheatham, seorang profesor bersekutu, psikologi & neurosains di UNC yang mengetuai penyelidikan menjelaskan kepada DailyMail.com bahawa kajian ini secara khusus menggunakan beri biru liar dari Maine.

Fitokimia dalam beri telah mengembangkan pertahanan daripada kanser kulit, perosak dan unsur-unsur lain dalam persekitaran timur laut yang keras.

Hasilnya, fitokimia ini kaya dengan bahan kimia yang bagus untuk kesihatan kognitif seseorang.

‘Fitokimia adalah sebatian dalam tumbuhan yang berkembang untuk mempertahankan tumbuhan daripada tekanan persekitaran, kulat, bakteria, dan virus,’ Dr Mary Ann Lila, pengarang kertas dari North Carolina State University berkata dalam satu kenyataan.

Dr Carol Cheatham (gambar), pengarang utama kajian itu, berkata dia mencampurkan dua cawan beri biru ke dalam dietnya setiap hari untuk meningkatkan kesihatan otaknya

Dr Carol Cheatham (gambar), pengarang utama kajian itu, berkata dia mencampurkan dua cawan beri biru ke dalam dietnya setiap hari untuk meningkatkan kesihatan otaknya

‘Setelah dimakan oleh manusia, mereka memindahkan manfaat kesihatan ini kepada kita. Kajian penyelidikan yang dijalankan di sini di NRI menunjukkan bahawa fitokimia khusus untuk blueberry liar adalah penting untuk kesihatan otak.’

Para peserta mencampurkan serbuk ke dalam makanan mereka setiap hari. Enam bulan kemudian, mereka diperiksa untuk kesihatan kognitif sekali lagi.

Penyelidik mendapati bahawa mereka yang mengambil blueberry setiap hari mempunyai kelajuan pemprosesan mental yang sangat pulih selepas haid.

Ia telah dipulihkan ke tahap bahawa secara purata mereka mempunyai kelajuan pemprosesan yang sama seperti kumpulan kawalan yang melaporkan tiada penurunan kognitif.

Kelajuan pemprosesan ialah keupayaan yang otak boleh menyimpan dan kemudian mengingati maklumat. Para penyelidik tidak menyatakan bahawa ia adalah kunci kepada semua fungsi otak – dan peningkatannya menunjukkan lonjakan keseluruhan dalam kesihatan otak.

Walaupun kajian itu agak kecil, Cheatham berharap pasukannya telah menemui penyelesaian semula jadi kepada isu kognitif yang menjejaskan berjuta-juta rakyat Amerika.

Beri biru liar ini boleh didapati di bahagian buah beku di banyak kedai runcit di seluruh Amerika.

Walau bagaimanapun, jika seseorang tidak menemuinya, dia mengesyorkan mana-mana buah berwarna biru, seperti beri biru, anggur ungu atau beri hitam yang lain, untuk mendapatkan rangsangan yang lebih kecil dalam kesihatan kognitif.

Cheatham berkata bahawa dia telah mencampurkan blueberry secara peribadi ke dalam diet hariannya, mencampurkan dua cawan daripadanya ke dalam smoothie setiap pagi.

Orang biasa yang berharap untuk mengekalkan otak mereka dalam bentuk terbaik disyorkan untuk mencampurkan buah beri ke dalam diet mereka setiap hari jika boleh, malah jumlah yang jauh lebih kecil daripada pengambilan harian Cheatham boleh menjadi berkesan.

‘Makan blueberry liar tidak mempunyai kesan sampingan,’ katanya.

We would like to say thanks to the author of this write-up for this incredible material

Makan blueberry liar setiap hari boleh membalikkan penurunan kognitif pada orang tua, kajian mendapati


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/