Makan buah ini untuk mengurangkan risiko serangan jantung, kata kajian

Makan sekurang-kurangnya dua hidangan alpukat seminggu mengurangkan risiko serangan jantung sebanyak 21% jika dibandingkan dengan mengelak atau jarang makan alpukat. Bagaimanapun, tiada manfaat yang setara dalam mengurangkan risiko strok, menurut kajian itu diterbitkan hari Rabu dalam Jurnal Persatuan Jantung Amerika.

Hidangan alpukat, yang merupakan buah, ditakrifkan sebagai “½ alpukat atau ½ cawan alpukat, yang beratnya kira-kira 80 gram,” kata pengarang kajian Lorena Pacheco, seorang penyelidik pasca doktoral di jabatan pemakanan di Harvard TH Chan School of Kesihatan Awam di Boston.

“Walaupun tiada satu pun makanan adalah penyelesaian untuk secara rutin makan diet yang sihat, kajian ini adalah bukti bahawa alpukat mempunyai manfaat kesihatan yang mungkin,” kata Cheryl Anderson, pengerusi Majlis Epidemiologi dan Pencegahan Persatuan Jantung Amerika, dalam satu kenyataan. Anderson tidak terlibat dalam kajian itu.

“Kami sangat memerlukan strategi untuk meningkatkan pengambilan diet sihat yang disyorkan AHA – seperti diet Mediterranean – yang kaya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan,” kata Anderson, yang juga profesor dan dekan Herbert Wertheim School of Public Health and Human Longevity. Sains di Universiti California San Diego.

Kajian jangka panjang

Kajian itu mengikuti lebih daripada 68,000 wanita dan 41,000 lelaki yang telah mendaftar dalam dua kajian jangka panjang kerajaan mengenai faktor risiko penyakit kronik: Kajian Kesihatan Jururawat dan Kajian Susulan Pakar Kesihatan. Semua peserta bebas daripada kanser, penyakit jantung koronari dan strok pada permulaan kajian dan melengkapkan soal selidik pemakanan setiap empat tahun dalam tempoh 30 tahun.

Di samping melihat kesan keseluruhan makan alpukat, penyelidik melakukan pemodelan statistik dan mendapati mengambil setengah hidangan alpukat (¼ cawan) sehari berbanding jumlah telur, yogurt, keju, marjerin, mentega atau daging yang diproses yang sama (seperti sebagai bacon) mengurangkan risiko serangan jantung sebanyak 16% hingga 22%.

“Faedah penuh penggunaan alpukat rutin yang diperhatikan di sini diperoleh daripada menukar alpukat ke dalam diet, dan makanan yang kurang sihat,” kata Dr David Katz, pakar dalam perubatan dan pemakanan pencegahan dan gaya hidup, yang tidak terlibat dalam kajian itu.

Walau bagaimanapun, kajian itu tidak menemui perbezaan dalam pengurangan risiko apabila separuh hidangan alpukat digantikan dengan hidangan setara dengan kacang, zaitun dan minyak tumbuhan lain. Itu masuk akal, kata Katz, kerana manfaat kesihatan bergantung pada makanan yang diganti.

“Sebagai contoh, jika pertukaran biasa adalah antara alpukat dan walnut atau badam, kesan kesihatan mungkin akan diabaikan kerana makanan itu mempunyai sifat pemakanan yang sama dan kesan kesihatan yang dijangkakan,” kata Katz, presiden dan pengasas Inisiatif Kesihatan Sejati bukan untung. , gabungan pakar global yang berdedikasi untuk perubatan gaya hidup berasaskan bukti.

Lawan Alzheimer pada pertengahan 30-an dengan menjejaki tanda amaran ini

Tetapi jika alpukat menggantikan mentega dan marjerin sebagai taburan, atau dimakan sebagai ganti daging atau keju yang diproses pada sandwic, “perbezaan pemakanan adalah besar” dan dijangka akan mengubah hasil kesihatan, tambahnya.

Walaupun alpukat adalah “sumber yang kaya dengan lemak tak tepu tunggal, lemak tak tepu dan serat,” ia juga boleh mahal dan oleh itu tidak tersedia untuk semua, kata Katz. Pengganti yang sama boleh termasuk walnut, badam, zaitun, minyak zaitun dan pelbagai biji seperti labu dan rami, katanya.

Makanan lain untuk dimasukkan yang mempunyai manfaat kesihatan utama pada “titik harga yang jauh lebih rendah,” termasuk kacang, kacang ayam dan lentil, “dan mungkin bijirin penuh dan biji berkaitan seperti quinoa,” kata Katz.

Mencegah penyakit jantung

Mencegah penyakit jantung bermakna mengekalkan berat badan, tekanan darah dan kolesterol anda terkawal, mendapat tidur yang berkualiti dan bersenam secara teratur, menguruskan tekanan, mengehadkan alkohol dan mengelakkan penggunaan tembakau, dan mengambil diet yang sihat dengan mengurangkan gula, makanan yang diproses dan lemak tepu , menurut Perpustakaan Perubatan Negara.
Tempat kami bertujuan untuk memudahkan penyediaan makanan dengan pisau dan papan pemotong baharunya (Courtesy CNN Underscored)
The Persatuan Jantung Amerika mengatakan badan anda memerlukan lemak untuk meningkatkan tenaga, melindungi organ, menghasilkan hormon dan membantu penyerapan nutrien. Walau bagaimanapun, lemak seperti lemak tak jenuh tunggal dan tak tepu poli tak tepu adalah pilihan yang menyihatkan jantung. Minyak zaitun, minyak kanola, minyak kacang tanah, minyak safflower dan minyak bijan adalah sumber lemak tak tepu tunggal, bersama-sama dengan alpukat, mentega kacang dan banyak kacang dan biji.
Lemak tepu dan lemak trans meningkatkan tahap LDL, yang dikenali sebagai “kolesterol jahat,” kata AHA. Lemak tepuseperti mentega, biasanya pepejal pada suhu bilik dan terdapat dalam produk tenusu penuh lemak, telur, kelapa dan minyak kelapa sawit, dan potongan lemak daging lembu, daging babi dan ayam berkulit.

Lemak trans buatan buatan, juga dipanggil minyak terhidrogenasi separa, meningkatkan kolesterol LDL yang tidak baik dan menurunkan kolesterol HDL yang baik, yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, strok dan diabetes Jenis 2. Mereka selalunya boleh didapati dalam “makanan bergoreng seperti donat, dan makanan yang dibakar termasuk kek, kerak pai, biskut, piza beku, biskut, keropok, marjerin kayu dan taburan lain,” menurut AHA.

We want to say thanks to the writer of this short article for this amazing content

Makan buah ini untuk mengurangkan risiko serangan jantung, kata kajian


Our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/