Makan buah ini untuk mengurangkan risiko serangan jantung

Avokado menurut kajian boleh membantu mengurangkan risiko serangan jantung

Makan alpukat boleh membantu mengurangkan risiko serangan jantung, terutamanya jika anda mengambilnya dan bukannya makanan berlemak seperti mentega, keju, atau bacon, satu kajian baru mencadangkan.

Kajian itu mengikuti 68,786 wanita dan 41,710 lelaki yang melengkapkan soal selidik diet setiap empat tahun dalam tempoh tiga dekad. Tiada seorang pun daripada mereka mempunyai sejarah penyakit jantung atau strok apabila mereka menyertai kajian itu; menjelang akhir tempoh susulan kira-kira 11 peratus wanita dan 16 peratus lelaki mengalami atau meninggal dunia akibat serangan jantung atau strok.

Orang yang makan sekurang-kurangnya dua hidangan alpukat seminggu – kira-kira satu alpukat keseluruhan – adalah 21 peratus kurang berkemungkinan mendapat serangan jantung berbanding orang yang tidak pernah atau hanya jarang mengambil makanan ini, penyelidik melaporkan dalam Journal of the American Heart Association. Avokado, bagaimanapun, nampaknya tidak mempengaruhi risiko strok.

“Walaupun tiada satu pun makanan adalah penyelesaian untuk mengamalkan diet sihat secara rutin, kajian ini membuktikan bahawa alpukat mempunyai kemungkinan manfaat kesihatan,” Cheryl Anderson, PhD, MPH, seorang profesor dan dekan Herbert Wertheim School of Public Health and Human Longevity Science. di Universiti California San Diego, dalam satu kenyataan.

“Ini menjanjikan kerana ia adalah bahan makanan yang popular, boleh diakses, diingini, dan mudah dimasukkan ke dalam makanan yang dimakan oleh ramai rakyat Amerika di rumah dan di restoran,” kata Dr Anderson, yang juga pengerusi Persatuan Jantung Amerika ( AHA) Majlis Epidemiologi dan Pencegahan.

Avokado mungkin mempunyai manfaat paling banyak sebagai sebahagian daripada diet Mediterranean yang menyihatkan jantung yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran, tambah Anderson, yang tidak terlibat dalam kajian itu. Diet Mediterranean biasa juga mempunyai banyak bijirin penuh, kekacang, kacang dan biji; menggunakan minyak zaitun untuk sumber lemak yang sihat; termasuk jumlah protein yang sederhana daripada sumber seperti tenusu, telur, ikan dan ayam secara sederhana; dan mengehadkan daging merah dan diproses.

Menggantikan setengah hidangan sehari marjerin, mentega, telur, yogurt, keju, atau daging diproses seperti bacon dengan alpukat boleh mengurangkan risiko kejadian penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung sebanyak 16 hingga 22 peratus, anggaran kajian itu. Tiada faedah yang jelas untuk menggantikan alpukat dengan separuh hidangan kacang, minyak zaitun atau minyak berasaskan tumbuhan lain.

Purata penggunaan alpukat mingguan meningkat dua kali ganda dalam tempoh kajian 30 tahun — daripada 0.1 hingga 0.2 hidangan mingguan untuk wanita dan dari 0.2 hingga 0.4 hidangan untuk lelaki.

Satu batasan kajian ialah semua peserta bekerja dalam penjagaan kesihatan, selalunya sebagai jururawat, dan kebanyakannya berkulit putih. Ini bermakna keputusan mungkin berbeza untuk orang daripada latar belakang kaum atau etnik lain atau dengan laluan kerjaya yang berbeza.

Walaupun kajian itu tidak direka untuk membuktikan sama ada atau bagaimana alpukat boleh meningkatkan kesihatan jantung secara langsung, penyelidikan terdahulu, yang diterbitkan pada April 2018 dalam The American Journal of Clinical Nutrition, mengaitkan penggunaan alpukat dengan paras kolesterol “baik” yang lebih tinggi, yang membantu mengekalkan arteri. bebas daripada lemak dan serpihan yang boleh terkumpul dan menyebabkan serangan jantung.

Apa yang ditawarkan oleh kajian baharu itu ialah bukti baharu bahawa diet yang kaya dengan lemak tak tepu berasaskan tumbuhan seperti yang terdapat dalam alpukat boleh membantu mencegah serangan jantung, pengarang utama kajian Lorena Pacheco, PhD, MPH, pakar pemakanan-pemakanan dan penyelidik pemakanan berdaftar di Harvard TH Chan School of Public Health di Boston, dalam satu kenyataan.

Pengambilan untuk pesakit – dan bagi sesiapa yang cuba makan dengan lebih baik dan mengamalkan diet yang menyihatkan jantung – haruslah “menggantikan makanan tertentu dan makanan yang mengandungi lemak tepu, seperti keju dan daging yang diproses, dengan alpukat,” kata Dr Pacheco.

We wish to say thanks to the writer of this post for this remarkable web content

Makan buah ini untuk mengurangkan risiko serangan jantung


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/