Makan Makanan “Sedia-Untuk-Dimakan-atau-Haba” Sangat Diproses Berkaitan dengan Kematian Pramatang

Satu kajian baharu mendapati bahawa peningkatan penggunaan makanan ultra-diproses dikaitkan dengan lebih 10% daripada semua punca kematian pramatang dan boleh dicegah di Brazil pada tahun 2019. Ini amat membimbangkan, kerana rakyat Brazil mengambil jauh lebih sedikit produk ini berbanding negara berpendapatan tinggi .

Pengambilan makanan ultra-proses yang mengandungi sedikit atau tiada makanan keseluruhan dalam ramuannya menyumbang kepada 57,000 kematian pramatang di Brazil pada 2019, lapor penyiasat dalam Jurnal Perubatan Pencegahan Amerika.

Makanan ultra-proses (UPF) telah beransur-ansur menggantikan makanan tradisional dan makanan yang diperbuat daripada bahan-bahan segar dan diproses secara minimum di banyak negara. Formulasi industri sedia untuk dimakan atau dipanaskan ini, dibuat dengan bahan yang diekstrak daripada makanan atau disintesis dalam makmal, diketahui tidak sihat. Satu kajian penyelidikan baru di Jurnal Perubatan Pencegahan Amerika, yang diterbitkan oleh Elsevier, telah mendapati bahawa peningkatan penggunaan makanan ini dikaitkan dengan lebih daripada 10% daripada semua punca kematian pramatang dan boleh dicegah di Brazil pada tahun 2019. Ini walaupun fakta bahawa rakyat Brazil mengambil jauh lebih sedikit produk ini berbanding negara berpendapatan tinggi .

“Kajian pemodelan sebelum ini telah menganggarkan beban kesihatan dan ekonomi bahan kritikal, seperti natrium, gula, dan lemak trans, dan makanan atau minuman tertentu, seperti minuman manis gula,” jelas penyiasat utama Eduardo AF Nilson, ScD, Pusat untuk Penyelidikan Epidemiologi dalam Pemakanan dan Kesihatan, Universiti São Paulo, dan Yayasan Oswaldo Cruz, Brazil. “Untuk pengetahuan kami, tiada kajian setakat ini menganggarkan potensi kesan UPF terhadap kematian pramatang. Mengetahui kematian yang dikaitkan dengan pengambilan makanan ini dan memodelkan bagaimana perubahan dalam corak pemakanan boleh menyokong dasar makanan yang lebih berkesan mungkin menghalang penyakit dan kematian pramatang.”

Dr. Nilson dan rakan-rakannya memodelkan data daripada tinjauan pemakanan yang mewakili negara untuk menganggarkan pengambilan garis dasar UPF mengikut jantina dan kumpulan umur. Analisis statistik digunakan untuk menganggarkan perkadaran jumlah kematian yang dikaitkan dengan penggunaan UPF dan kesan pengurangan pengambilan UPF sebanyak 10%, 20% dan 50% dalam kumpulan umur tersebut, menggunakan data dari 2019.

Merentasi semua kumpulan umur dan strata jantina, penggunaan UPF adalah antara 13% hingga 21% daripada jumlah pengambilan makanan di Brazil sepanjang tempoh yang dikaji. Sejumlah 541,260 orang dewasa berumur 30 hingga 69 meninggal dunia sebelum waktunya pada 2019, di mana 261,061 daripadanya adalah daripada penyakit tidak berjangkit yang boleh dicegah. Model itu mendapati bahawa kira-kira 57,000 kematian pada tahun itu boleh dikaitkan dengan penggunaan UPF, yang sepadan dengan 10.5% daripada semua kematian pramatang dan 21.8% daripada semua kematian akibat penyakit tidak berjangkit yang boleh dicegah pada orang dewasa berumur 30 hingga 69 tahun. Penyiasat mencadangkan bahawa pada tahap tinggi -negara berpendapatan seperti Amerika Syarikat, Kanada, UK dan Australia, di mana UPF menyumbang lebih separuh daripada jumlah pengambilan kalori, impak yang dianggarkan akan lebih tinggi.

Dr. Nilson menyatakan bahawa UPF telah menggantikan penggunaan makanan keseluruhan tradisional, seperti beras dan kekacang, dari semasa ke semasa di Brazil. Mengurangkan penggunaan UPF dan menggalakkan pilihan makanan yang lebih sihat mungkin memerlukan pelbagai campur tangan dan langkah kesihatan awam, seperti dasar fiskal dan kawal selia, mengubah persekitaran makanan, mengukuhkan pelaksanaan garis panduan pemakanan berasaskan makanan, dan meningkatkan pengetahuan, sikap dan tingkah laku pengguna.

Mengurangkan penggunaan UPF sebanyak 10% hingga 50% berpotensi menghalang kira-kira 5,900 hingga 29,300 kematian pramatang di Brazil setiap tahun.

Ilustrasi Makanan Sampah Tidak Sihat

Contoh makanan ultra-diproses ialah piza beku, makanan sedia untuk dimakan, hot dog, sosej, sup yang telah dibungkus, soda, ais krim dan kuki yang dibeli di kedai, gula-gula, donat dan kek.

“Penggunaan UPF dikaitkan dengan banyak hasil penyakit, seperti obesiti, penyakit kardiovaskular, diabetes, beberapa kanser, dan penyakit lain, dan ia mewakili punca utama kematian yang boleh dicegah dan pramatang dalam kalangan orang dewasa Brazil,” kata Dr. Nilson. “Malah mengurangkan penggunaan UPF ke paras hanya sedekad yang lalu akan mengurangkan kematian pramatang yang berkaitan sebanyak 21%. Dasar yang tidak memberi insentif terhadap penggunaan UPF amat diperlukan.”

Mempunyai alat untuk menganggarkan kematian yang disebabkan oleh penggunaan UPF boleh membantu negara menganggarkan beban perubahan diet yang berkaitan dengan pemprosesan makanan industri dan mereka bentuk pilihan dasar makanan yang lebih berkesan untuk menggalakkan persekitaran makanan yang lebih sihat.

Contoh UPF ialah sup yang telah dibungkus, sos, hidangan sedia untuk dimakan, piza beku, soda, ais krim, hot dog, sosej dan kuki, gula-gula, kek dan donat yang dibeli di kedai.

Rujukan: “Kematian Pramatang Berpunca daripada Penggunaan Makanan Ultraproses di Brazil” oleh Eduardo AF Nilson, ScD; Gerson Ferrari, PhD; Maria Laura C. Louzada, PhD; Renata B. Levy, PhD; Carlos A. Monteiro, PhD dan Leandro FM Rezende, ScD, 7 November 2022, Jurnal Perubatan Pencegahan Amerika.
DOI: 10.1016/j.amepre.2022.08.013

We want to thank the writer of this post for this incredible web content

Makan Makanan “Sedia-Untuk-Dimakan-atau-Haba” Sangat Diproses Berkaitan dengan Kematian Pramatang


Check out our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/