Makan Pancutan Laut Boleh Membalikkan Tanda-Tanda Penuaan – Berita Neurosains

Ringkasan: Menambah diet dengan Ascidiacea, atau sea squirts, membalikkan beberapa tanda penuaan utama dalam model tetikus.

Sumber: Xi’an jiaotong-Universiti Liverpool

Jika anda pernah melihat cermin dan melihat rambut beruban dan kedutan atau terlupa nama kawan rapat, anda akan dimaafkan kerana mengharapkan pil yang boleh melambatkan atau membalikkan kesan penuaan.

Satu kajian baru menunjukkan bahawa ini mungkin bukan fantasi. Penyelidik dari Universiti Xi’an Jiaotong-Liverpool, Universiti Stanford, Universiti Jiao tong Shanghai, dan Akademi Sains Universiti Cina telah melaporkan bahawa menambah diet dengan organisma laut Ascidiacea, juga dikenali sebagai pancutan laut, membalikkan beberapa tanda utama penuaan dalam model haiwan.

Pancutan laut boleh dimakan mentah dan terdapat dalam masakan dari Korea (di mana ia dikenali sebagai meonggeatau 멍게) dan Jepun (hoya, atau ホヤ). Organisma laut ini mengandungi bahan yang dipanggil plasmalogens, yang penting untuk proses badan kita.

Plasmalogens ditemui di seluruh badan kita secara semula jadi, terutamanya dalam jantung, otak dan sel imun, tetapi apabila kita semakin tua, jumlah dalam badan kita berkurangan. Kehilangan ini juga merupakan ciri beberapa penyakit neurodegeneratif, termasuk penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson.

Untuk menyiasat sama ada meningkatkan tahap plasmalogens boleh menghalang kesan penuaan, para penyelidik mengkaji kesan menambah plasmalogens kepada diet tikus tua.

Mereka mendapati bahawa suplemen mempunyai kesan mendalam terhadap kebolehan pembelajaran dan gejala fizikal tikus ini.

Profesor Lei Fu, pengarang kajian yang sepadan, berkata: “Penyelidikan kami menunjukkan bahawa plasmalogens mungkin bukan sahaja menghentikan penurunan kognitif, tetapi mungkin membalikkan gangguan kognitif dalam otak yang semakin tua. Selain itu, tikus tua yang diberi plasmalogens menumbuhkan rambut hitam baharu yang lebih tebal dan berkilat daripada tikus tua yang tidak diberi makanan tambahan itu.”

Kajian ini adalah yang pertama menunjukkan, secara terperinci, bagaimana plasmalogens mempengaruhi otak yang semakin tua.

Membuat perhubungan baharu

Kesan suplemen plasmalogen terhadap pembelajaran dan ingatan telah diuji dengan melatih tikus menggunakan labirin air Morris—sekumpulan air yang mengandungi platform yang berfungsi sebagai tempat berehat. Secara amnya, tikus tidak suka berenang, jadi selama lima hari latihan, mereka ingat di mana platform itu dan berenang terus ke sana sebaik sahaja mereka berada di dalam kolam. Walau bagaimanapun, tikus yang lebih tua mengambil masa yang lebih lama untuk mencari platform selepas jumlah latihan yang sama.

Anehnya, apabila diberi makan dengan plasmalogens, tikus tua berprestasi lebih seperti tikus muda, mencari platform lebih cepat daripada kumpulan kawalan tikus tua yang belum diberi suplemen.

Untuk mencari sebab peningkatan yang ditunjukkan oleh tikus yang diberi makan plasmalogen, para penyelidik melihat dengan lebih dekat perubahan yang berlaku di dalam otak. Mereka mendapati bahawa tikus yang diberi makanan tambahan plasmalogen mempunyai bilangan dan kualiti sinaps yang lebih tinggi-hubungan antara neuron-berbanding tikus tua yang tidak diberi suplemen.

Sinaps adalah bahagian asas rangkaian saraf kami dan, oleh itu, penting untuk pembelajaran dan ingatan. Sinaps kita cenderung menjadi sangat plastik semasa kanak-kanak, tetapi bilangannya berkurangan dan merosot dengan usia dan dalam penyakit neurogeneratif, mengakibatkan gangguan kognitif.

Sehubungan itu, dalam kajian ini, tikus tua yang diberi makanan tambahan plasmalogen menunjukkan potensi yang lebih besar untuk mempelajari kemahiran baharu dan mencipta rangkaian saraf baharu berbanding tikus tua yang dietnya tidak ditambah. Ini menunjukkan bahawa plasmalogens pemakanan boleh menghentikan kemerosotan berkaitan usia sinaps.

Satu lagi ciri semakin tua, dan dianggap sebagai faktor penting dalam kemerosotan saraf, ialah keradangan di dalam otak. Keradangan yang terlalu banyak boleh memberi kesan negatif pada keupayaan kognitif, kerana sistem imun otak menjadi terlalu aktif dan menyala sendiri, menyerang neuron dan menghalang sinaps daripada berfungsi dengan betul.

Pancutan laut boleh dimakan mentah dan terdapat dalam masakan dari Korea (di mana ia dikenali sebagai meongge, atau 멍게) dan Jepun (hoya, atau ホヤ). Kredit: Jpatokal

Dalam kajian ini, keradangan pada tikus tua telah banyak berkurangan pada mereka yang diberi suplemen plasmalogen berbanding dengan mereka yang menjalani diet biasa, memberikan sedikit gambaran tentang mengapa mereka melakukan lebih baik dalam tugasan pembelajaran dan ingatan.

Laluan tindakan yang mungkin

Walaupun masih tidak jelas bagaimana suplemen plasmalogen diet seolah-olah menyebabkan perubahan ketara dalam pembelajaran dan ingatan, Profesor Fu membuat spekulasi mengenai kemungkinan laluan tindakan.

“Kami mendapati bahawa plasmalogens meningkatkan bilangan molekul dengan ketara yang membantu pertumbuhan dan perkembangan neuron dan sinaps dalam otak. Ini menunjukkan bahawa plasmalogens boleh menggalakkan neurodegenerasi.

“Terdapat juga bukti yang semakin meningkat bahawa plasmalogens secara langsung mempengaruhi sifat struktur sinaps. Plasmalogens boleh meningkatkan kecairan dan fleksibiliti membran sinaptik, menjejaskan penghantaran impuls antara neuron.

Selain itu, Profesor Fu menjelaskan bahawa plasmalogens juga mungkin mempunyai kesan tidak langsung pada otak kita.

“Sesetengah kajian telah menunjukkan bahawa plasmalogens pemakanan mempengaruhi mikroorganisma dalam usus. Telah dilaporkan secara meluas bahawa hubungan antara organisma dalam usus kita dan otak kita mempengaruhi neurodegenerasi. Ia mungkin kesan plasmalogen pada sambungan ini yang menyebabkan peningkatan dalam pembelajaran dan ingatan yang dilihat dalam kajian ini.

Profesor Fu sangat yakin dengan hasil kajian ini sehinggakan dia mengambil suplemen plasmalogen setiap hari.

“Buat pertama kalinya, kami menunjukkan bahawa suplemen plasmalogen mungkin merupakan strategi intervensi yang berpotensi untuk menghentikan degenerasi neuro dan menggalakkan pertumbuhan semula saraf.

Lihat juga

Ini menunjukkan seseorang menuang segelas susu

“Pengambilan plasmalogens oral boleh menjadi strategi terapeutik yang boleh dilaksanakan untuk meningkatkan fungsi kognitif pada orang yang lebih tua.”

Jadi, boleh jadi pil untuk memastikan anda awet muda mungkin bukan cadangan yang tidak realistik—selagi ia mengandungi pancutan laut.

Mengenai berita penyelidikan diet dan penuaan ini

Pengarang: Berlian Kucing
Sumber: Xi’an jiaotong-Universiti Liverpool
Hubungi: Cat Diamond – Universiti Xi’an jiaotong-Liverpool
Gambar: Imej itu dikreditkan kepada Jpatokal

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Plasmalogens Menghapuskan Kecacatan Sinaptik Berkaitan Penuaan dan Neuroinflammation-Mediated Microglia dalam Tikus” oleh Jinxin Gu et al. Sempadan dalam Biosains Molekul


abstrak

Plasmalogens Menghapuskan Kecacatan Sinaptik Berkaitan Penuaan dan Neuroinflammation-Mediated Microglia dalam Tikus

Neurodegenerasi adalah keadaan patologi di mana sistem saraf atau neuron kehilangan struktur, fungsi, atau kedua-duanya membawa kepada degenerasi saraf progresif. Bukti yang semakin meningkat menunjukkan dengan kuat bahawa pengurangan plasmalogens (Pls), salah satu lipid otak utama, mungkin dikaitkan dengan pelbagai penyakit neurodegeneratif, termasuk penyakit Alzheimer (AD).

Plasmalogen adalah ahli eter-fosfolipid yang banyak. Kira-kira 1 dalam 5 fosfolipid adalah plasmalogens dalam tisu manusia di mana ia diperkaya terutamanya dalam otak, jantung dan sel imun. Dalam kajian ini, kami menggunakan skim pentadbiran intragastrik Pls selama 2 bulan kepada tikus C57BL/6J betina berumur, bermula pada umur 16 bulan.

Secara ketara, tikus yang diberi makan Pls berumur mempamerkan prestasi kognitif yang lebih baik, bulu badan yang lebih tebal dan berkilat berbanding tikus kawalan yang berumur.

Data penghantaran mikroskop elektron (TEM) menunjukkan bahawa suplemen Pls 2 bulan secara mengejutkan mengurangkan kehilangan sinaptik hippocampal yang berkaitan dengan usia dan juga menggalakkan sinaptogenesis dan pembentukan vesikel sinaptik dalam otak murine yang berumur.

Analisis penjujukan RNA, immunoblotting dan immunofluorescence selanjutnya mengesahkan bahawa plasmalogens sangat meningkatkan kedua-dua keplastikan sinaptik dan neurogenesis dalam hippocampus murine yang berumur. Di samping itu, kami telah menunjukkan bahawa rawatan Pls menghalang pengaktifan mikroglia yang berkaitan dengan usia dan melemahkan neuroinflammation dalam otak murine.

Penemuan ini mencadangkan buat kali pertama bahawa pentadbiran Pls mungkin merupakan strategi intervensi yang berpotensi untuk menghentikan degenerasi neuro dan menggalakkan pertumbuhan semula saraf.

We wish to say thanks to the writer of this post for this incredible material

Makan Pancutan Laut Boleh Membalikkan Tanda-Tanda Penuaan – Berita Neurosains


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/