Makan segenggam walnut sehari untuk menurunkan tekanan darah anda, kajian mencadangkan

Makan segenggam walnut sehari boleh mengurangkan tekanan darah anda, menurunkan berat badan dan seterusnya mengurangkan risiko diabetes dan penyakit jantung, satu kajian baru mendapati.

Para saintis di Universiti Minnesota membongkar potensi manfaat ajaib kacang selepas memantau diet 3,300 orang selama lebih 25 tahun dan memberi mereka beberapa pemeriksaan kesihatan.

Walnut adalah satu-satunya kacang yang mengandungi asid alfa-linolenik (ALA) Omega-3, yang menurut saintis boleh menjelaskan manfaatnya. Asid lemak sebelum ini telah dikaitkan dengan kesihatan jantung yang lebih baik. Mereka mengatakan lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan penemuan, walaupun.

Penyelidikan terdahulu telah mengaitkan walnut untuk menurunkan tekanan darah, dan mencadangkan mereka mencegah diabetes dan penyakit jantung. Walau bagaimanapun, keputusan ini masih belum disokong oleh percubaan klinikal yang ketat.

Para saintis di Universiti Minnesota mencadangkan walnut menurunkan tekanan darah kerana ia mengandungi Omega-3 (imej saham)

Para saintis di Universiti Minnesota mencadangkan walnut menurunkan tekanan darah kerana ia mengandungi Omega-3 (imej saham)

Dalam kajian itu – diterbitkan hari Rabu dalam jurnal Pemakanan, Metabolisme dan Penyakit Kardiovaskular — para saintis menganalisis data daripada 3,341 rakyat Amerika yang berumur kira-kira 45 tahun.

Para peserta telah mengambil bahagian dalam kajian Pembangunan Risiko Arteri Koronari dalam Dewasa Muda (CARDIA) yang dijalankan oleh Universiti Alabama antara 1985 dan 2015.

Mereka pada mulanya ditemu bual tentang diet mereka, dan disusuli dengan kajian pada tahun tujuh, 20 dan 25.

Apakah tekanan darah tinggi? Apakah risikonya?

Tekanan darah tinggi, atau hipertensi, jarang mempunyai gejala yang ketara. Tetapi jika tidak dirawat, ia meningkatkan risiko masalah serius seperti serangan jantung dan strok.

Satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada tekanan darah anda tinggi adalah dengan memeriksa tekanan darah anda.

Tekanan darah direkodkan dengan dua nombor. Tekanan sistolik (nombor yang lebih tinggi) ialah daya di mana jantung anda mengepam darah ke sekeliling badan anda.

Tekanan diastolik (nombor yang lebih rendah) adalah rintangan kepada aliran darah dalam saluran darah. Kedua-duanya diukur dalam milimeter merkuri (mmHg).

Jika tekanan darah anda terlalu tinggi, ia memberi tekanan tambahan pada saluran darah, jantung dan organ lain anda, seperti otak, buah pinggang dan mata.

Tekanan darah tinggi yang berterusan boleh meningkatkan risiko anda mendapat beberapa keadaan yang serius dan berpotensi mengancam nyawa, seperti:

  • penyakit jantung
  • serangan jantung
  • pukulan
  • kegagalan jantung
  • penyakit arteri periferi
  • aneurisma aorta
  • penyakit buah pinggang
  • demensia vaskular

Iklan

Daripada mereka yang terlibat, 340 yang makan walnut mengambil kira-kira 0.6 auns (19 gram) sehari secara purata – bersamaan dengan tujuh biji walnut.

Mereka ini lebih berkemungkinan perempuan, berkulit putih dan berpendidikan tinggi.

Pada tahun 20, mereka telah dijemput kembali untuk pemeriksaan kesihatan di mana BMI mereka diukur, di samping tahap aktiviti dan tekanan darah mereka.

Keputusan menunjukkan bahawa mereka dalam kumpulan pemakan walnut mempunyai tekanan darah yang lebih rendah daripada mereka yang tidak makan kacang.

Pengukuran tekanan darah ditunjukkan sebagai dua angka, kerana tekanan sistolik — atau tekanan pada dinding arteri apabila jantung berdegup — dan tekanan diastolik — atau tekanan pada dinding arteri di–`antara degupan.

Antara mereka yang tidak makan walnut skor tekanan darah mereka ialah 117.2/73.6 milimeter merkuri (mmHg).

Tetapi bagi mereka yang makan kacang itu adalah 116 / 71 mmHg.

Para saintis berkata tekanan darah diastolik, atau angka kedua, adalah jauh lebih rendah pada orang yang makan walnut.

Tetapi tiada angka berada dalam julat yang tidak sihat, yang mana Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengatakan adalah lebih tinggi daripada 120 / 80 mmHg.

Kira-kira 20 peratus pemakan walnut dalam kajian itu mempunyai tekanan darah tinggi, berbanding 22 peratus daripada mereka yang tidak memakannya.

Para saintis juga mencadangkan bahawa walnut membawa kepada penurunan berat badan dan diet berkualiti tinggi.

Mereka mendapati bahawa mereka yang tidak makan kacang mempunyai BMI 29.7, meletakkan mereka di hujung atas julat berat badan berlebihan, dan 39 peratus adalah obes.

Tetapi di kalangan mereka yang mempunyai walnut BMI hampir tidak lebih rendah pada 29, manakala 35 peratus adalah obes.

Mereka yang makan kacang juga mempunyai skor aktiviti yang lebih tinggi dalam kertas berbanding mereka yang tidak.

Para saintis juga mendakwa pemakan walnut mempunyai paras glukosa puasa yang jauh lebih rendah, profil risiko penyakit jantung yang lebih baik dan diet berkualiti tinggi.

So-Yun Yi, seorang pelajar PhD dalam kesihatan awam di universiti yang terlibat dalam penyelidikan itu, berkata kajian itu menyokong dakwaan bahawa walnut adalah ‘sebahagian daripada diet sihat’.

‘Menariknya, pengguna walnut mempunyai profil faktor risiko penyakit kardiovaskular yang lebih baik seperti indeks jisim badan yang lebih rendah… berbanding pengguna kacang lain,’ kata mereka.

Para saintis berkata walnut boleh membantu jantung kerana mereka adalah satu-satunya kacang yang mempunyai Omega-3, yang telah dikaitkan dengan manfaat jantung.

Mereka juga mengandungi pelbagai nutrien lain, termasuk protein, serat dan magnesium, yang mungkin juga menyokong kesihatan jantung.

Tetapi penyelidik menambah bahawa keputusan mereka adalah pemerhatian, dan ujian klinikal perlu dijalankan untuk mengesahkan keputusan.

Tidak jelas sama ada kacang lain memberi kesan kerana pemakan walnut cenderung makan lebih banyak kacang secara amnya, berbanding mereka yang tidak menggunakannya.

We want to give thanks to the writer of this article for this remarkable material

Makan segenggam walnut sehari untuk menurunkan tekanan darah anda, kajian mencadangkan


Find here our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/