Makanan #1 Terburuk untuk Metabolisme Anda, Kata Sains — Makan Ini Bukan Itu

Kita semua mempunyai beberapa kawan bertuah yang boleh makan apa sahaja yang mereka mahu—malah piza dan saat daripada kek coklat—dan nampaknya tidak pernah mendapat satu auns. Dan mereka tidak bersenam pun. Arrgh!

Mereka yang bernasib baik mungkin dilahirkan dengan kadar metabolik basal (BMR) yang lebih tinggi daripada kita yang lain. BMR anda, juga dikenali sebagai anda berehat kadar metabolisme, ialah tenaga yang diperlukan oleh badan anda untuk jantung anda mengepam darah ke seluruh badan anda, untuk bernafas, untuk mengekalkan tisu seperti otot, dan untuk mengawal suhu. BMR menyumbang kira-kira 60 hingga 70% daripada perbelanjaan tenaga anda. Tetapi terdapat dua bahagian lain untuk metabolisme gambar: aktiviti fizikal atau senaman harian anda, dipanggil aktiviti termogenesisdan juga kesan terma makanan (TEF), iaitu kalori yang digunakan untuk mencerna makanan dan mengubahnya menjadi tenaga.

Penyelidikan diterbitkan pada 2021 mendapati bahawa BMR kami kekal secara relatifnya konsisten dari umur 20 hingga 60 tahun, dan kemudian mula perlahan seiring dengan peningkatan usia. Jadi, tidak banyak yang boleh anda lakukan untuk menukar BMR anda (walaupun menambah otot melalui latihan kekuatan boleh membantu kerana jisim otot membakar lebih banyak kalori daripada lemak).

Walaupun BMR kami adalah pemalar, anda boleh memberi kesan sementara kepada kesan terma metabolisme makanan anda bergantung pada jenis makanan yang anda makan kerana sesetengah makanan memerlukan lebih banyak kalori untuk bertukar menjadi tenaga berbanding makanan lain. Makanan berprotein tinggi, contohnya, mempunyai kesan termik yang tinggi, bermakna ia memerlukan badan anda bekerja lebih keras untuk mencernanya, memulihkan metabolisme anda. Pada masa yang sama, terdapat makanan yang tidak mencetuskan relau pembakaran lemak itu dan sebenarnya boleh menjejaskan metabolisme anda. Dan makanan yang paling teruk untuk dimakan jika anda mahukan metabolisme yang lebih tinggi adalah terdiri daripada gula ringkas tanpa sebarang serat, seperti roti putih.

BERKAITAN: 13 Cara Meningkatkan Metabolisme Anda dan Membakar Lemak Perut

Bagaimana makanan yang tinggi dengan gula ringkas mempengaruhi metabolisme anda

Makanan terbaik untuk meningkatkan metabolisme adalah mereka yang mengambil masa lebih lama untuk dihadam dan membuatkan anda berasa puas semasa makanan terburuk untuk metabolisme anda adalah mereka yang cepat bertukar menjadi glukosa.

Alat yang boleh anda gunakan untuk mengukur berapa lama makanan yang mengandungi karbohidrat diambil untuk dihadam dan bertukar menjadi glukosa dipanggil indeks glisemik. Makanan yang mempunyai indeks glisemik yang tinggi mengambil sedikit masa untuk dihadam supaya ia cepat meningkatkan tahap glukosa dalam aliran darah anda.

Karbohidrat ringkas ini—seperti gula-gula, soda dan pencuci mulut yang manis—memberi badan anda tenaga yang cepat kerana ia dipecahkan dengan cepat, tetapi kemudian, secepat itu, anda akan berasa lesu dan lapar. Mereka cenderung membuat anda lapar dan boleh mendorong makan berlebihan, jadi makanan GI tinggi dikaitkan dengan penambahan berat badan. Sebaliknya, karbohidrat kompleks seperti bijirin penuh yang rendah GI cenderung menyumbang kepada penurunan berat badan kerana ia mengambil masa yang lebih lama untuk dihadam dan memerlukan lebih banyak kalori untuk melakukannya.

Sains

Kajian 2010 dalam jurnal Penyelidikan Makanan & Pemakanan menggambarkan perbezaannya dengan mengukur perbelanjaan tenaga selepas makan selama enam jam selepas subjek makan sama ada makanan yang diproses (sandwic keju diproses pada roti putih) atau sandwic “makanan penuh” yang dibuat dengan keju cheddar pada roti berbilang bijirin.

Membandingkan ukuran daripada dua hidangan, penyelidik mendapati bahawa ia mengambil lebih banyak tenaga untuk subjek untuk mencerna sandwic makanan keseluruhan daripada sandwic makanan yang diproses dan membuat kesimpulan bahawa bahan-bahan yang diproses, terutamanya tepung putih, mengurangkan metabolisme sebanyak 50%. Kajian lain, yang ini dalam Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika mendapati bahawa makan diet dengan indeks glisemik tinggi menggalakkan makan berlebihan, peningkatan berat badan dan lemak badan, dan lilitan pinggang yang lebih besar dalam sampel 191 wanita Denmark.

Roti putih sangat tidak baik untuk metabolisme anda

“Tepung putih mempunyai semua bahagian gandum yang paling sihat, seperti serat dan nutrien, dilucutkan,” kata pakar diet berdaftar Lisa Moskovitz, RD, CDNKetua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pemakanan NY. Mengambil serat menjadikan roti putih mudah dan cepat dihadam supaya metabolisme anda tidak perlu beroperasi pada kadar yang lebih tinggi dan membakar lebih banyak kalori untuk memecahkannya, katanya.

Jadi, boleh dikatakan, makanan yang paling teruk untuk dimakan jika anda mahukan metabolisme yang lebih tinggi adalah makanan yang terdiri daripada gula ringkas tanpa sebarang serat. roti putih mungkin anak poster makanan yang melambatkan metabolisme, dengan a indeks glisemik daripada kira-kira 75, semata-mata kerana kita orang Amerika makan terlalu banyak daripadanya. Makanan disenaraikan pada GI pada skala 0 hingga 100, dengan glukosa tulen mendapat markah 100. Sesetengah bijirin sejuk mempunyai kedudukan lebih tinggi daripada roti putih iaitu sekitar 81 pada skala. Makanan lain yang GI tinggi, melambatkan metabolisme termasuk granola, nasi putih, spageti, biskut, kek, pastri, soda, apa sahaja yang ditapis dan diproses tinggi.

Bawa pulang

Meningkatkan kadar metabolisme berehat anda adalah sukar untuk dilakukan, tetapi dalam jangka pendek, anda boleh meningkatkan metabolisme pembakaran lemak anda dengan melakukan lebih banyak senaman, terutamanya usaha berintensiti tinggi yang dipecahkan kepada selang masa yang singkat.

Cara yang lebih mudah ialah dengan mengelakkan makanan yang paling teruk untuk metabolisme anda dan memilih yang terbaik—makanan tinggi protein (daging tanpa lemak, ikan dan yogurt Yunani) dan serat seperti kekacang dan kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran, dan bijirin penuh.

Serabutlah dengan ini 17 Resipi Lazat Menampilkan Tin Mudah Kacang.

Jeff Csatari

Jeff Csatari, seorang penulis penyumbang untuk Eat This, Not That!, bertanggungjawab untuk menyunting buku dan majalah Media Galvanized dan untuk menasihati pelajar kewartawanan melalui Pusat Media Baharu Zinczenko di Universiti Moravian di Bethlehem, PA. Baca lagi

We would love to give thanks to the author of this short article for this remarkable web content

Makanan #1 Terburuk untuk Metabolisme Anda, Kata Sains — Makan Ini Bukan Itu


Take a look at our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/