Makanan Mengejutkan Ini Boleh Menjadikan Anda Berisiko untuk Melanoma, Kajian Baru Mencadangkan — Makan Ini Bukan Itu

Anda mungkin tahu bahawa terdapat kaitan antara makanan dan minuman yang anda makan dengan pelbagai jenis kanser.

Sebagai contoh, daging merah telah dikaitkan dengan risiko kanser kolorektal yang lebih tinggidan minuman beralkohol telah disambungkan kepada risiko kanser payudara yang lebih tinggimanakala kembang kol boleh membantu mengurangkan peluang anda mendapat kanser hati.

Sekarang, penyelidikan baru mencadangkan itu makan lebih banyak ikan dikaitkan dengan risiko melanoma yang lebih tinggi.

Dalam kajian itu, diterbitkan awal bulan ini dalam jurnal Punca & Kawalan Kanser, penyelidik membandingkan data tentang penggunaan ikan dan kejadian melanoma untuk hampir 500,000 peserta dalam Kajian Diet dan Kesihatan NIH-AARP. Mereka mendapati bahawa lebih banyak pengambilan ikan, lebih besar risiko melanoma malignan dan melanoma in situ (juga dikenali sebagai melanoma peringkat 0). Kaitan ini adalah benar untuk makan ikan secara umum serta untuk makan tuna dan ikan tidak digoreng, manakala anehnya, pengambilan ikan goreng sebenarnya dikaitkan dengan risiko melanoma malignan yang lebih rendah.

Namun, anda pastinya tidak boleh mengambil penemuan kajian ini sebagai petunjuk bahawa anda harus mengurangkan ikan daripada diet anda. Hubungan antara mana-mana makanan yang anda boleh makan dan kesihatan anda adalah pelbagai aspek, dan korelasi yang satu ini tidak sepatutnya menjadi faktor penentu, kata pakar.

Shutterstock

“Artikel ini tidak mengatakan bahawa penggunaan ikan yang lebih tinggi menyebabkan kanser. Ia mengatakan bahawa peningkatan penggunaan ikan dikaitkan dengan kanser,” Sydney GreeneRDN, ahli Makan Ini, Bukan Itu! papan semakan perubatan, menerangkan. “Selain itu, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa beberapa individu dalam kajian ini terlibat dalam tingkah laku penyebab kanser yang diketahui seperti merokok dan penggunaan alkohol.”

Selain itu, beliau menyatakan bahawa terdapat beberapa metrik utama yang kajian itu tidak mengambil kira apabila melihat risiko melanoma peserta termasuk perkara-perkara seperti berapa banyak tahi lalat seseorang mempunyai dan sama ada mereka mempunyai sejarah selaran matahari yang teruk. Seseorang boleh dengan mudah membayangkan, sebagai contoh, seseorang yang mungkin makan banyak ikan kerana mereka hidup di tepi air, dan orang yang sama mungkin menghabiskan banyak masa di bawah cahaya matahari langsung.

Selain itu, pengiraan faedah dan risiko apabila memakan sebarang makanan adalah terlalu kompleks untuk dipermudahkan kepada satu korelasi tunggal. Greene menunjukkan, sebagai contoh, ikan yang kaya dengannya asid lemak omega-3 boleh membantu memerangi keradangan kronik, manakala makan ikan yang tinggi merkuri boleh menyebabkan anda lebih berisiko untuk mendapat kanser.

“Kategori makanan adalah bernuansa dan kita tidak boleh menentukan satu kategori makanan, seperti ikan, harus atau tidak harus dielakkan,” katanya.

Begitu juga, Julie Upton, MS, RD., juga ahli lembaga pakar perubatan kami, menyatakan bahawa penemuan utama kajian itu “nampak sangat kontra-intuitif.” Beliau menambah bahawa faedah makan ikan mempunyai badan penyelidikan yang lebih besar yang menyokongnya.

“Lebih banyak penyelidikan diperlukan, kerana kebanyakan kajian menunjukkan bahawa makan ikan adalah salah satu cara terbaik untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan,” kata Upton. “The Diet Mediterraneansebagai contoh, dianggap sebagai piawaian emas untuk kesihatan, dan makanan laut adalah sumber protein utama dalam corak pemakanan.”

Untuk lebih banyak faedah yang disokong oleh bukti makan ikan, lihat ini 20 Sebab Anda Perlu Makan Lebih Banyak Ikan.

Clara Olshansky

Clara Olshansky (mereka/dia) ialah seorang penulis dan komik yang berpangkalan di Brooklyn yang kandungan webnya telah muncul dalam Food & Wine, Majalah Harper, Kesihatan Lelaki dan Reductress. Baca lagi

We would love to give thanks to the author of this post for this remarkable content

Makanan Mengejutkan Ini Boleh Menjadikan Anda Berisiko untuk Melanoma, Kajian Baru Mencadangkan — Makan Ini Bukan Itu


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/