Makanan Tertentu Mengurangkan Berat Badan dan Panas Dalam Wanita Menopaus sebanyak 88% – Berita Neurosains

Ringkasan: Beralih kepada diet rendah produk haiwan dan lemak, tinggi dalam sayur-sayuran, dan menambah hidangan kacang soya mengurangkan rasa panas dan meningkatkan penurunan berat badan pada wanita menopause sehingga 88%.

Sumber: Jawatankuasa Perubatan untuk Perubatan Bertanggungjawab

Satu kajian baru, yang diterbitkan oleh Persatuan Menopaus Amerika Utara dalam jurnal Menopausmendapati bahawa campur tangan diet adalah kira-kira sama berkesan (88%) sebagai terapi penggantian hormon (70%-90%) untuk mengurangkan kilat panas menopaus, tanpa risiko kesihatan yang berkaitan.

Percubaan WAVS—Kajian Wanita untuk Mengurangkan Gejala Vasomotor—mendapati bahawa diet berasaskan tumbuhan yang kaya dengan soya mengurangkan demam panas yang sederhana hingga teruk sebanyak 88% dan membantu wanita kehilangan, secara purata, lapan paun dalam 12 minggu.

“Kami masih belum memahami sepenuhnya mengapa gabungan ini berfungsi tetapi nampaknya ketiga-tiga elemen ini adalah kunci-mengelakkan produk haiwan, mengurangkan lemak, dan menambah hidangan kacang soya,” jelas penyelidik utama Neal Barnard, MD, presiden Jawatankuasa Pakar Perubatan dan profesor tambahan di Sekolah Perubatan Universiti George Washington.

“Hasil kami mencerminkan diet tempat-tempat di dunia, seperti Jepun pra-Barat dan Semenanjung Yucatán zaman moden, di mana diet rendah lemak, berasaskan tumbuhan termasuk kacang soya lebih berleluasa dan di mana wanita menopause mengalami gejala yang lebih sedikit.”

Kajian yang diterbitkan hari ini adalah fasa kedua percubaan dua bahagian, yang pertama juga diterbitkan dalam Menopaus pada tahun 2021. Masa kejatuhan percubaan pertama menimbulkan persoalan sama ada peningkatan gejala ini mungkin dikaitkan dengan suhu yang lebih sejuk. Tetapi wanita yang memulakan kajian ketika cuaca panas pada musim bunga mempunyai faedah yang sama, menolak kesan suhu luar.

Mereka ditugaskan secara rawak sama ada kepada kumpulan intervensi—yang terdiri daripada diet rendah lemak, vegan, termasuk setengah cawan kacang soya yang dimasak setiap hari—atau kepada kumpulan kawalan yang tidak membuat perubahan diet selama 12 minggu. Imej berada dalam domain awam

“Keputusan baru ini mencadangkan bahawa perubahan diet harus dipertimbangkan sebagai rawatan lini pertama untuk gejala vasomotor yang menyusahkan, termasuk berpeluh malam dan kilat panas,” jelas Dr Barnard.

Termasuk dalam kajian ini ialah 84 wanita menopause melaporkan dua atau lebih kilat panas setiap hari. Mereka ditugaskan secara rawak sama ada kepada kumpulan intervensi—yang terdiri daripada diet rendah lemak, vegan, termasuk setengah cawan kacang soya yang dimasak setiap hari—atau kepada kumpulan kawalan yang tidak membuat perubahan diet selama 12 minggu.

“Kajian ini menunjukkan keberkesanan campur tangan diet untuk gejala menopaus,” jelas Dr Barnard. “Selain itu, diet yang dijangka akan mengurangkan kebimbangan kesihatan ramai wanita yang mencapai menopaus: peningkatan risiko penyakit jantung, kanser payudara, dan masalah ingatan.”

Mengenai berita penyelidikan diet dan menopaus ini

Pengarang: Noah Kauffman
Sumber: Jawatankuasa Perubatan untuk Perubatan Bertanggungjawab
Hubungi: Noah Kauffman – Jawatankuasa Perubatan untuk Perubatan Bertanggungjawab
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Campur tangan diet untuk gejala vasomotor menopaus: percubaan terkawal rawak” oleh Neal Barnard et al. Menopaus

Lihat juga

Ini menunjukkan garis besar kepala

Abstrak

Campur tangan diet untuk gejala vasomotor menopaus: percubaan terkawal rawak

Objektif

Gejala vasomotor selepas menopaus mengganggu kualiti hidup. Kajian ini menguji kesan intervensi diet terhadap gejala vasomotor dan kualiti hidup yang berkaitan dengan menopaus.

Kaedah

Wanita selepas menopaus (n = 84) yang melaporkan sekurang-kurangnya dua demam panas sederhana hingga teruk setiap hari diberikan secara rawak, dalam dua kohort berturut-turut, untuk campur tangan termasuk diet rendah lemak, vegan dan kacang soya yang dimasak (½ cawan [86 g] harian) atau kepada kumpulan kawalan yang tidak membuat perubahan diet. Dalam tempoh 12 minggu, aplikasi mudah alih telah digunakan untuk merekodkan kilat panas (kekerapan dan keterukan), dan gejala vasomotor, psikososial, fizikal dan seksual dinilai dengan soal selidik Kualiti Hidup Khusus Menopaus. Perbezaan antara kumpulan dinilai untuk berterusan (t ujian) dan binari (χ2/ujian McNemar) hasil. Dalam subsampel kajian, urinary equol diukur selepas pengambilan ½ cawan (86 g) kacang soya utuh yang dimasak dua kali sehari selama 3 hari.

Keputusan

Dalam kumpulan intervensi, kilat panas sederhana hingga teruk berkurangan sebanyak 88% (P < 0.001) berbanding dengan 34% untuk kumpulan kawalan (P < 0.001; antara kumpulan P < 0.001). Pada 12 minggu, 50% pelengkap dalam kumpulan intervensi melaporkan tiada kilat panas sederhana hingga teruk sama sekali. Antara kawalan, tiada perubahan dalam pembolehubah ini daripada garis dasar (χ2 ujian, P < 0.001). Status pengeluaran bermusim mahupun equol tidak dikaitkan dengan tahap peningkatan. Kumpulan intervensi melaporkan pengurangan yang lebih besar dalam soal selidik Kualiti Hidup Khusus Menopause vasomotor (P = 0.004), fizikal (P = 0.01), dan seksual (P = 0.03) domain.

Kesimpulan

Campur tangan pemakanan yang terdiri daripada diet berasaskan tumbuhan, meminimumkan minyak, dan kacang soya harian dengan ketara mengurangkan kekerapan dan keterukan kilat panas selepas menopaus dan gejala yang berkaitan.

We would like to say thanks to the writer of this article for this awesome web content

Makanan Tertentu Mengurangkan Berat Badan dan Panas Dalam Wanita Menopaus sebanyak 88% – Berita Neurosains


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/