Makanan ultra-diproses dikaitkan dengan penyakit jantung, kanser kolorektal, kematian pramatang

BOSTON — Makanan ringan tidak dinafikan merupakan pilihan yang tidak sihat apabila melibatkan pemakanan yang berkhasiat. Walau bagaimanapun, satu kajian baru mendedahkan betapa berbahayanya makan makanan “ultra-diproses” – mencari peningkatan risiko kanser, penyakit jantung, dan kematian pramatang.

Tufts University dan penyelidik Itali membandingkan penggunaan makanan ultra-diproses di kalangan 46,341 lelaki dan 159,907 wanita dengan data kanser yang dikumpul daripada beberapa kajian. Penemuan, diterbitkan dalam BMJ itumenemui hubungan muktamad antara penggunaan tinggi makanan ultra-diproses dan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular, kanser kolorektal, dan juga kematian awal.

Antara yang paling biasa makanan “ultra-diproses”. termasuk minuman manis, kerepek kentang, bar gula-gula, makanan segera, dan juga bijirin sarapan pagi.

Lelaki dalam 20 peratus teratas dari segi penggunaan makanan ultra-diproses menunjukkan peningkatan 29 peratus kemungkinan mendapat kanser kolorektal. Jumlah itu kekal tinggi walaupun selepas mengambil kira indeks jisim badan (BMI) dan faktor gaya hidup seperti merokok.

Makanan ringan boleh meningkatkan risiko penyakit jantung sebanyak satu pertiga

Kajian kedua yang dianalisis dalam penemuan BMJ baru-baru ini menunjukkan bahawa orang yang mengambil makanan dan minuman yang paling diproses ultra mempunyai risiko kematian 19 peratus lebih tinggi daripada sebarang penyakit. Mereka adalah 32 peratus lebih berkemungkinan untuk mati akibat daripada penyakit kardiovaskular.

Sekumpulan penyelidik Brazil pada tahun 2009 menyifatkan makanan ultra-diproses sebagai “rumusan industri dengan lima atau lebih ramuan.” Makanan sedemikian juga termasuk minuman tenaga, ayam goreng, dan roti putih.

Kadar kematian kardiovaskular hampir satu perlima lebih tinggi bagi orang yang mengambil makanan ultra-diproses yang sangat tinggi dalam semua kajian. Kanser kolorektal dan juga kadar kanser payudara adalah jauh lebih tinggi di kalangan orang yang menggunakan makanan ultra-diproses yang lebih tinggi daripada purata.

Sebaliknya, Harvard Medical School mentakrifkan tidak diproses atau makanan yang diproses secara minimum sebagai “keseluruhan makanan di mana vitamin dan nutriennya masih utuh…mungkin diubah secara minimum dengan membuang bahagian yang tidak boleh dimakan, mengeringkan, menghancurkan, memanggang, merebus, membekukan atau pempasteuran untuk dijadikan sesuai untuk disimpan dan selamat untuk dimakan.”

Ini jauh daripada kajian pertama yang mengaitkan makanan dan minuman yang diproses dengan peningkatan risiko kesihatan. Analisis diet Eropah 2018 terhadap lebih 104,000 orang menemui pelbagai perkaitan antara penggunaan makanan ultra-diproses dengan keseluruhan diagnosis kanser payudara, prostat dan kolorektal. Kajian itu mendapati hubungan antara peningkatan 10 peratus dalam makanan ultra-diproses dan peningkatan 10 peratus dalam peserta. risiko keseluruhan untuk kanser payudara.

Dalam editorial, penyelidik berpendapat bahawa tiada siapa yang “akal mahukan makanan yang menyebabkan penyakit.” Penyelesaian mereka termasuk menyediakan bekalan makanan segar, lebih menarik dan murah.

“Digubal, ini akan menggalakkan kesihatan awam. Ia juga akan menyuburkan keluarga, masyarakat, ekonomi, dan alam sekitar,” para penyelidik membuat kesimpulan dalam a siaran media.

We wish to say thanks to the writer of this post for this outstanding content

Makanan ultra-diproses dikaitkan dengan penyakit jantung, kanser kolorektal, kematian pramatang


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/