Maksud Jenis Darah Anda Untuk Kesihatan Jantung, Menurut Sains

Imej Naeblys/Getty

Anda tidak akan mengetahuinya dengan melihat mana-mana daripada kita, tetapi mengalir melalui urat kita setiap saat setiap hari adalah variasi kecil yang mengkategorikan darah kita ke dalam kumpulan: A+, A-, B+, B-, O-, O+, AB+ dan AB-.

Perbezaan minit ini biasanya tidak penting sehingga mereka perkara — apabila anda berada di hospital yang memerlukan pemindahan darah, atau selepas anda menderma darah, dan anda mengetahui jenis yang anda miliki. Sesetengah orang ketahui semasa mengandungapabila rawatan khas diperlukan untuk seseorang yang mempunyai jenis darah negatif.

Tetapi penyelidikan berterusan tentang jenis darah mencadangkan ia mungkin lebih penting daripada yang kita fikirkan — sekurang-kurangnya apabila menilai risiko untuk keadaan kesihatan tertentu, terutamanya penyakit jantung. Perbezaan darah yang tidak kelihatan ini mungkin memberi kelebihan kepada sesetengah orang untuk mengelakkan masalah kardiovaskular, dan mungkin menyebabkan orang lain lebih terdedah.

Apakah maksud jenis darah, dan bagaimana mereka berbeza?

Huruf A, B dan O mewakili pelbagai bentuk gen ABO, yang memprogramkan sel darah kita secara berbeza untuk membentuk kumpulan darah yang berbeza. Jika anda mempunyai darah jenis AB, contohnya, badan anda diprogramkan untuk menghasilkan antigen A dan B pada sel darah merah. Seseorang yang mempunyai darah jenis O tidak menghasilkan sebarang antigen.

Darah dikatakan “positif” atau “negatif” berdasarkan sama ada terdapat protein pada sel darah merah. Jika darah anda mempunyai protein, anda Rh positif.

gettyimages-1180186841

Imej Ekachai Lohacamonchai/EyeEm/Getty

Orang yang mempunyai darah jenis O dianggap “penderma sejagat“kerana darah mereka tidak mempunyai sebarang antigen atau protein, bermakna badan sesiapa sahaja akan dapat menerimanya dalam keadaan kecemasan.

Tetapi mengapa terdapat jenis darah yang berbeza? Penyelidik tidak tahu sepenuhnya, tetapi faktor seperti asal nenek moyang seseorang dan jangkitan masa lalu yang mendorong mutasi pelindung dalam darah mungkin menyumbang kepada kepelbagaian, menurut Dr Douglas Guggenheim, pakar hematologi dengan Perubatan Penn. Orang yang mempunyai darah jenis O mungkin bertambah sakit kolera, sebagai contoh, manakala orang yang mempunyai darah jenis A atau B mungkin lebih berkemungkinan mengalami masalah pembekuan darah. Walaupun darah kita tidak dapat bersaing dengan pelbagai ancaman biologi atau virus yang berlaku dalam masa nyata, ia mungkin mencerminkan apa yang berlaku pada masa lalu.

“Ringkasnya, ia hampir seperti badan telah berkembang di sekeliling persekitarannya untuk melindunginya sebaik mungkin, ” kata Guggenheim.

Golongan darah yang paling berisiko untuk penyakit jantung

gettyimages-688000635

Arctic-Images/Getty Images

Orang yang mempunyai jenis darah A, jenis B atau jenis AB adalah lebih berkemungkinan daripada orang yang mempunyai jenis O mengalami serangan jantung atau mengalami kegagalan jantung, menurut Persatuan Jantung Amerika.

Walaupun peningkatan risiko adalah kecil (jenis A atau B mempunyai gabungan 8% lebih tinggi risiko serangan jantung dan 10% peningkatan risiko kegagalan jantung, menurut satu kajian besar) perbezaan dalam kadar pembekuan darah jauh lebih tinggi, mengikut AHA. Orang dalam kajian yang sama dengan jenis darah A dan B adalah 51% lebih berkemungkinan untuk berkembang trombosis urat dalam dan 47% lebih berkemungkinan untuk mengalami embolisme pulmonari, iaitu gangguan pembekuan darah yang teruk yang juga boleh meningkatkan risiko kegagalan jantung.

Sebab untuk peningkatan risiko ini, menurut Guggenheim, mungkin ada kaitan dengan keradangan yang berlaku di dalam badan orang yang mempunyai darah jenis A, B atau jenis AB. Protein yang terdapat dalam darah jenis A dan jenis B boleh menyebabkan lebih banyak “penyumbatan” atau “penebalan” dalam urat dan arteri, yang membawa kepada peningkatan risiko pembekuan dan penyakit jantung.

Guggenheim juga berpendapat ini mungkin menggambarkan penurunan anekdot (tetapi tidak dapat disimpulkan) dalam risiko penyakit COVID-19 yang teruk pada orang dengan darah jenis O, yang mempunyai penyelidikan yang diilhamkan. Penyakit COVID-19 yang teruk sering menyebabkan masalah jantung, pembekuan darah dan masalah kardiovaskular yang lain.

gettyimages-1078530120

Imej Peter Dazeley/Getty

Akibat lain jenis darah

Orang yang mempunyai darah jenis O menikmati risiko penyakit jantung dan pembekuan darah yang lebih rendah sedikit, tetapi mereka mungkin lebih terdedah kepada gangguan pendarahan atau pendarahan. Ini mungkin benar terutamanya selepas bersalin, menurut kajian mengenai kehilangan darah selepas bersalinyang mendapati peningkatan risiko pada wanita dengan darah jenis O.

Orang yang mempunyai darah jenis O juga mungkin mengalami lebih teruk selepas kecederaan traumatik akibat peningkatan kehilangan darah, menurut satu kajian diterbitkan dalam Penjagaan Kritikal.

Penyelidikan lain telah menemui satu peningkatan risiko kemerosotan kognitif pada orang yang mempunyai darah jenis AB jika dibandingkan dengan orang yang mempunyai jenis O. Kemerosotan kognitif termasuk perkara seperti masalah mengingat, memfokus atau membuat keputusan.

Perlukah saya menukar gaya hidup saya berdasarkan jenis darah saya?

Walaupun penyelidikan yang ada sekarang menunjukkan bahawa jenis darah boleh meningkatkan skala dari segi risiko seseorang mendapat penyakit jantung, faktor besar seperti diet, senaman atau bahkan tahap pencemaran yang anda terdedah kepada komuniti anda juga merupakan pemain utama dalam menentukan jantung. kesihatan.

Guggenheim mengatakan bahawa bagi pesakit yang cuba menyihatkan jantung mereka, tidak ada cadangan khas yang dia akan buat selain daripada diet sihat jantung yang baik yang merendahkan keradangan, tanpa mengira jenis darah seseorang.

gettyimages-1337637324-1

Protein tanpa lemak, lemak sihat, buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin penuh adalah sebahagian daripada a diet yang menyihatkan jantung.

Lina Darjan/500px/Getty Images

Tetapi, katanya, penyelidikan masa depan boleh menawarkan cara yang lebih pasti doktor merawat pesakit berdasarkan jenis darah mereka. Semua faktor dianggap sama, pesakit yang mempunyai tahap kolesterol yang sihat dan darah jenis A mungkin mendapat manfaat daripada mengambil aspirin setiap hari sedangkan ia mungkin tidak diperlukan bagi seseorang yang berada dalam bot yang sama dengan darah jenis O.

“Pemakanan yang seimbang dan sihat jantung secara amnya akan menjadi apa yang akan dicadangkan oleh mana-mana doktor, dan saya akan mengatakan bahawa ABO tidak mengubahnya,” kata Guggenheim.

“Saya tidak fikir ada manfaat perlindungan daripada hanya mempunyai darah jenis O yang menyumbang kepada bebas daripada penyakit,” tambahnya.

Maklumat yang terkandung dalam artikel ini adalah untuk tujuan pendidikan dan maklumat sahaja dan tidak bertujuan sebagai nasihat kesihatan atau perubatan. Sentiasa berunding dengan doktor atau pembekal kesihatan bertauliah lain mengenai sebarang soalan yang anda ada tentang keadaan perubatan atau objektif kesihatan.

We want to thank the writer of this post for this amazing content

Maksud Jenis Darah Anda Untuk Kesihatan Jantung, Menurut Sains


Discover our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/