Malah kurang daripada jumlah kafein yang disyorkan semasa hamil boleh memberi kesan kepada kehidupan anak anda | CNN

Nota Editor: Daftar untuk CNN’s Eat, But Better: Mediterranean Style. Panduan lapan bahagian kami menunjukkan kepada anda gaya hidup pemakanan yang lazat disokong pakar yang akan meningkatkan kesihatan anda sepanjang hayat.CNN

Memulakan hari dengan secawan kopi atau teh berkafein panas mungkin terdengar ilahi bagi sesetengah orang, tetapi ia boleh memberi kesan negatif kepada anak-anak orang yang hamil, menurut satu kajian baru.

Kanak-kanak yang terdedah kepada sejumlah kecil kafein sebelum dilahirkan didapati secara purata lebih pendek daripada kanak-kanak yang tidak mengambil kafein semasa hamil, menurut kajian yang diterbitkan Isnin dalam JAMA Network Open.

Kanak-kanak kepada ibu bapa yang mengambil kafein semasa mereka berada di dalam rahim terbukti lebih pendek dalam perawakan pada usia 4 tahun berbanding mereka yang ibu bapanya tidak melakukannya – dan jurang itu melebar setiap tahun hingga umur 8 tahun, menurut pengarang utama Dr. Jessica Gleason, peranakan. ahli epidemiologi.

“Untuk menjadi jelas, ini bukanlah perbezaan ketinggian yang besar, tetapi terdapat perbezaan kecil dalam ketinggian di kalangan kanak-kanak orang yang mengambil kafein semasa mengandung,” kata Gleason, yang merupakan felo penyelidik di Institut Kesihatan Kanak-kanak Kebangsaan Eunice Kennedy Shriver. dan Pembangunan Insan.

Kolej Obstetrik dan Ginekologi Amerika kini mengesyorkan mengehadkan penggunaan kafein kepada kurang daripada 200 miligram sehari semasa hamil.

Untuk konteks, secawan teh berkafein biasanya mengandungi kira-kira 75 miligram kafein, secawan kopi segera mempunyai kira-kira 100 miligram dan secawan kopi yang ditapis mempunyai kira-kira 140 miligram, menurut Klinik Cleveland. Malah coklat mempunyai kira-kira 31 miligram kafein.

Tetapi perbezaan yang ditemui dalam kajian terbaru ditemui walaupun pada anak-anak ibu bapa yang minum kurang daripada setengah cawan kopi setiap hari semasa hamil – jauh di bawah garis panduan semasa, kata Gleason.

Tidak jelas sama ada kajian ini berkesan menunjukkan penyebab antara penggunaan kafein ibu dan ketinggian anak, menurut Dr. Gavin Pereira, seorang profesor epidemiologi dan biostatistik di Universiti Curtin di Australia. Pereira tidak terlibat dalam kajian itu.

“Korelasi yang diperhatikan dalam kajian ini boleh dijelaskan oleh kewujudan punca biasa kedua-dua penggunaan kafein dan sekatan pertumbuhan contohnya, kemiskinan, tekanan, dan faktor pemakanan,” kata Pereira dalam satu kenyataan kepada Pusat Media Sains.

Sekiranya ketinggian yang lebih pendek pada awal kanak-kanak berterusan sehingga dewasa, terdapat kemungkinan kanak-kanak tersebut boleh menghadapi risiko hasil kardiometabolik yang buruk, seperti penyakit jantung dan diabetes, yang dikaitkan dengan perawakan yang lebih kecil.

Tetapi masih tiada cara untuk mengetahui sama ada perbezaan itu akan berterusan sehingga dewasa, dan kajian seperti ini yang memberi tumpuan kepada hasil populasi bukanlah sebab untuk keluarga individu panik, kata Gleason.

Aliran peringkat populasi ini sebaliknya harus diambil bersama dengan penyelidikan lain untuk organisasi menilai semula cadangan mereka, kata Gleason.

Pada masa lalu, terdapat kajian yang tidak konsisten mengenai sama ada pengambilan kafein semasa kehamilan memberi kesan kepada janin, tetapi bukti telah berkumpul dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kata Gleason.

Meta-analisis 2015 yang menyemak semua penyelidikan sedia ada mendapati terdapat perkaitan tindak balas dos antara pengambilan kafein dan saiz kelahiran yang lebih kecil. Dan kajian 2020 mendedahkan tiada tahap kafein yang selamat untuk janin yang sedang berkembang.

Walaupun tanpa panik yang dimaklumkan oleh Gleason, sesetengah orang mungkin mahu mengurangkan kafein — dan kemudian mendapati ia lebih mudah diucapkan daripada dilakukan.

Ingat, kafein terdapat dalam kopi, teh, minuman ringan, minuman tenaga dan suntikan, serta koko dan coklat. Ia juga terdapat dalam makanan ringan yang diperkaya, beberapa bar tenaga dan juga beberapa ubat penahan sakit. (Untuk senarai kandungan kafein yang lebih luas daripada pelbagai sumber, semak carta daripada Pusat Sains untuk Kepentingan Awam.)

Kajian 2016 Johns Hopkins University mendapati bahawa ia membantu apabila individu mengenal pasti situasi atau mood di mana mereka berkemungkinan besar mengidam kafein supaya mereka dapat mengelakkan situasi yang mencetuskan keinginan, terutamanya semasa beberapa minggu pertama mengubah suai penggunaan kafein. Peminum kafein juga boleh mempunyai rancangan apabila mengidam berlaku, seperti berehat selama lima minit yang melibatkan senaman pernafasan dalam.

Ingat untuk sentiasa membincangkan sebarang perubahan gaya hidup atau diet utama dengan pembekal penjagaan kesihatan anda terlebih dahulu, kerana perubahan boleh menjejaskan mood atau keadaan perubatan anda.

We wish to say thanks to the author of this short article for this awesome content

Malah kurang daripada jumlah kafein yang disyorkan semasa hamil boleh memberi kesan kepada kehidupan anak anda | CNN


Check out our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/