Malah pesakit diabetes jenis 2 SLIM boleh membalikkan keadaan mereka

Malah pesakit diabetes jenis 2 SLIM boleh membalikkan keadaan mereka dengan sup ‘mengubah permainan’ dan diet goncang: Pakar terkemuka berkata pesakit hanya perlu menurunkan 10% daripada berat badan mereka

  • Ini adalah setara dengan seseorang dengan rangka ke-13 (83kg) kehilangan 4 paun pertama (8kg)
  • Para saintis Newcastle Uni membentangkan penemuan pada persidangan perubatan di Sweden
  • Mereka berkata penemuan menyokong idea bahawa setiap orang mempunyai ‘ambang lemak peribadi’

Malah orang langsing yang menghidap diabetes jenis 2 boleh membalikkan keadaan mereka melalui diet sup dan goncang, penyelidik mendedahkan hari ini.

Dan mereka hanya perlu menurunkan 10 peratus daripada berat badan mereka, pakar percaya.

Ini adalah setara dengan seseorang dengan rangka ke-13 (83kg) kehilangan 4 paun pertama (8kg).

Para saintis Universiti Newcastle berkata, penemuan yang dibentangkan pada persidangan perubatan di Sweden, menyokong idea bahawa setiap orang mempunyai ‘ambang lemak peribadi’.

Diabetes jenis 2 menjejaskan kira-kira 4.5 juta orang di Britain dan 37 juta di AS. Walaupun sangat didorong oleh obesiti, kira-kira 15 peratus daripada semua penghidap adalah ‘berat badan normal’ (stok)

Profesor Roy Taylor, pakar diabetes terkenal dan penyelidik utama dunia, berkata: ‘Jika anda menghidap diabetes jenis 2, anda hanya mempunyai lebih banyak lemak di dalam badan anda daripada yang anda boleh hadapi, walaupun nampaknya langsing.

‘Lemak berlebihan ini tumpah ke dalam hati dan pankreas anda menghentikan fungsi normal dan menyebabkan diabetes jenis 2.

‘Anda hanya memerlukan setengah gram lemak tambahan dalam pankreas untuk menghalang pengeluaran insulin normal.

‘Saya sering ditanya, “Mengapa saya mendapat diabetes jenis 2 sedangkan semua rakan saya lebih besar daripada saya dan tidak menghidap diabetes?” Kerja sekarang menjawab teka-teki ini.’

Diabetes jenis 2 berlaku apabila badan tidak menghasilkan insulin yang mencukupi, atau jika insulin yang dihasilkannya tidak berfungsi dengan baik — membawa kepada paras gula darah tinggi.

Apakah diabetes jenis 2?

Diabetes jenis 2 adalah keadaan yang menyebabkan gula darah seseorang menjadi terlalu tinggi.

Lebih daripada 4 juta orang di UK dianggap mempunyai beberapa bentuk diabetes.

Diabetes jenis 2 dikaitkan dengan berat badan berlebihan dan anda mungkin lebih berkemungkinan mendapatnya jika ia berada dalam keluarga.

Keadaan ini bermakna badan tidak bertindak balas dengan betul kepada insulin – hormon yang mengawal penyerapan gula ke dalam darah – dan tidak dapat mengawal paras glukosa dalam darah dengan betul.

Lemak yang berlebihan dalam hati meningkatkan risiko menghidap diabetes jenis 2 kerana pengumpulan menjadikannya lebih sukar untuk mengawal tahap glukosa, dan juga menjadikan badan lebih tahan terhadap insulin.

Penurunan berat badan adalah kunci untuk mengurangkan lemak hati dan mendapatkan gejala terkawal.

Gejala termasuk keletihan, rasa dahaga, dan kerap membuang air kecil.

Ia boleh membawa kepada masalah yang lebih serius dengan saraf, penglihatan dan jantung.

Rawatan biasanya melibatkan mengubah diet dan gaya hidup anda, tetapi kes yang lebih serius mungkin memerlukan ubat.

Iklan

Diabetes yang tidak terkawal boleh menyebabkan kebutaan dan menyebabkan pesakit memerlukan anggota badan mereka dipotong atau koma.

Ia menjejaskan kira-kira 4.5 juta orang di Britain dan 37 juta di AS.

Walaupun sangat didorong oleh obesiti, kira-kira 15 peratus daripada semua penghidap adalah ‘berat badan normal’.

Ini meletakkan mereka dalam kumpulan yang dikenali sebagai TOFI – yang ‘kurus di luar dan gemuk di dalam’.

TOFI biasanya tidak dinasihatkan untuk menurunkan berat badan, dengan doktor percaya bahawa keadaan mereka mempunyai sebab lain.

Tetapi penemuan baru membuktikan bahawa panduan – yang telah ditolak selama bertahun-tahun – adalah salah.

Dua puluh peserta telah diambil untuk kajian ini. Mereka mempunyai purata BMI 24.8 — ditakrifkan sebagai berat badan yang ‘sihat’.

Semua sukarelawan diminta untuk mematuhi rejim 800 kalori setiap hari selama dua minggu, yang terdiri daripada shake dan sup rendah kalori.

Diet yang sama, yang dilabelkan ‘perubahan permainan’, telah ditunjukkan untuk membantu pesakit diabetes jenis 2 yang berlebihan berat badan membalikkan keadaan mereka. Hasilnya bahkan telah melihat doktor NHS menetapkan sup dan shake untuk membantu rakyat Britain yang gemuk kurus.

Para peserta kemudiannya dibenarkan membuang sup dan goncang tetapi makan dengan waras sehingga enam minggu, jadi mereka tidak menimbun lagi pound.

Kitaran itu diulang sehingga tiga kali, sehingga mereka kehilangan sekurang-kurangnya 10 peratus berat badan mereka.

Empat belas sukarelawan mengalami pengampunan, membenarkan mereka membuang semua ubat mereka.

Pembalikan ditakrifkan sebagai paras gula darah kekal di bawah ambang teknikal untuk diabetes selama sekurang-kurangnya enam bulan.

Purata BMI mereka jatuh kepada 22.4.

Sementara itu, imbasan MRI menunjukkan tahap lemak di dalam hati dan pankreas mereka telah jatuh ‘secara ketara’.

Penemuan itu dibentangkan di Persatuan Eropah untuk Kajian Diabetes (EASD) di Stockholm.

Pelari maraton yang disahkan menghidap diabetes kini berada dalam pengampunan selepas diet sup dan shake

Baru-baru ini menjalankan maraton pertamanya, David Childs kelihatan seperti calon yang tidak mungkin untuk diabetes jenis 2.

Tetapi dia didiagnosis pada Jun 2020 selepas mengalami sakit kepala yang teruk setiap hari dan pengsan, kerana gula darahnya telah menjadi terlalu tinggi.

Baru-baru ini menjalankan maraton pertamanya, David Childs kelihatan seperti calon yang tidak mungkin untuk diabetes jenis 2. Tetapi dia didiagnosis pada Jun 2020 selepas mengalami sakit kepala yang teruk setiap hari dan pengsan, kerana gula darahnya telah menjadi terlalu tinggi

Baru-baru ini menjalankan maraton pertamanya, David Childs kelihatan seperti calon yang tidak mungkin untuk diabetes jenis 2. Tetapi dia didiagnosis pada Jun 2020 selepas mengalami sakit kepala yang teruk setiap hari dan pengsan, kerana gula darahnya telah menjadi terlalu tinggi

Encik Childs, 48, telah mendaftar untuk percubaan ReTUNE untuk membalikkan diabetes jenis 2 pada Mac lalu, sebagai salah seorang daripada kira-kira 10 peratus orang dengan keadaan itu yang mempunyai berat badan yang sihat.

Bapa kepada empat anak itu, dari kampung Cleadon di South Tyneside, berkata: ‘Malah GP saya tidak percaya saya menghidap diabetes jenis 2 pada mulanya.

‘Saya tidak mempunyai sejarah keluarga diabetes, saya langsing, dan baru-baru ini saya berlari maraton, selepas beberapa kali separuh maraton.

‘Tetapi malangnya, walaupun saya tidak mempunyai perut bir, saya mempunyai lebihan lemak dalam hati saya.

‘Saya bertekad untuk melepaskan tablet yang diberikan kepada saya dan membalikkannya jika boleh.’

Encik Childs melengkapkan dua bulan diet sup pengganti makanan dan shake untuk menurunkan kira-kira 10 peratus berat badannya.

Itu menyebabkan pemain berusia 48 tahun itu, yang tingginya lima kaki 11 inci, turun kepada berat 82kg (12 batu dan 13 paun).

Encik Childs, yang bekerja untuk sebuah syarikat farmaseutikal, mencapai pengampunan daripada diabetes pada pertengahan percubaan dan tidak menoleh ke belakang.

Dia berlari dua kali seminggu, cuba makan secara sihat dan telah mengurangkan penggunaan kerepek dan roti.

Dia berkata: ‘Saya bimbang masa depan saya memerlukan perlahan-lahan meningkatkan ubat saya, dan berisiko mengalami masalah kesihatan akibat diabetes.

‘Sekarang setiap pagi saya masih menusuk jari saya untuk memeriksa gula darah saya dan, setiap kali saya melihatnya adalah normal, saya tersenyum sendiri bahawa saya tidak menghidap diabetes lagi.’

Iklan

IklanWe want to give thanks to the writer of this article for this amazing web content

Malah pesakit diabetes jenis 2 SLIM boleh membalikkan keadaan mereka


Explore our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/