Masalah Penyakit Menular Seksual Amerika ‘Di Luar Kawal’

Imej untuk artikel bertajuk Masalah Penyakit Menular Seksual Amerika Adalah 'Di Luar Kawal'

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Penyakit menular seksual di AS berada pada titik krisis. Pada hari Isnin, pakar kesihatan awam terkemuka dan pegawai kerajaan membangkitkan penggera mengenai kenaikan tahunan STD yang berterusan. Data awal yang dikeluarkan baru-baru ini oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menunjukkan bahawa kes sifilis, gonorea dan klamidia semuanya meningkat tahun lepas.

Minggu ini CDC dan Gabungan Kebangsaan Pengarah STD hosting Persidangan Pencegahan STD biasa mereka, yang berlaku setiap dua tahun dan secara maya tahun ini disebabkan oleh pandemik covid-19. Tetapi sementara persidangan itu bertujuan untuk menyerlahkan kemajuan dan inisiatif teknologi yang menjanjikan, penceramah dengan cepat menunjukkan bahawa status quo semasa agak teruk.

“Adalah penting untuk kita… berusaha untuk membina semula, berinovasi dan berkembang [STD] pencegahan di AS,” kata Leandro Mena, pengarah Bahagian Pencegahan STD CDC, dalam ucapannya Isnin, menurut Associated Press pelaporan. Dalam ucapan lain, David Harvey, pengarah eksekutif Gabungan Nasional Pengarah STD, pergi sejauh untuk memanggil masalah itu “di luar kawalan.”

Awal bulan ini, CDC dilepaskan angka awal 2021 daripada data pengawasan STD yang berterusan. Terdapat sekurang-kurangnya 2.5 juta kes klamidia, gonorea dan sifilis yang dilaporkan di AS sepanjang 2021, tiga STD utama yang doktor dan jabatan kesihatan tempatan wajib untuk mengesan dan melaporkan (STD serius lain seperti HIV atau hepatitis B dikesan sebagai baik, tetapi bilangan mereka adalah analisiszed dan dilaporkan di tempat lain). Kiraan kes ini diketahui sebagai perkara yang dipandang rendah, kerana tidak semua jangkitan menyebabkan simptom dan ramai orang tidak kerap menjalani ujian STD.

Kejadian klamidia pada tahun 2021 (kira-kira 1.63 juta kes) turun sedikit daripada paras tertinggi pada tahun 2019 tetapi lebih tinggi daripada jumlah keseluruhan tahun 2020, dan kes gonorea dan sifilis terus meningkat dari tahun ke tahun. Terdapat 696,764 kes gonorea yang dilaporkan pada tahun 2021, bersama-sama dengan 171,074 kes sifilis. Kadar dan kes sifilis kongenital yang diturunkan daripada ibu kepada anak dalam kandungan juga telah meningkat, dengan 2,677 kes pada tahun 2021. Jangkitan ini, yang boleh dicegah sepenuhnya dengan kursus antibiotik yang tepat pada masanya, boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa. Sekurang-kurangnya 139 bayi baru lahir meninggal dunia akibat sifilis pada tahun 2020.

Gonorrhea has its own set of unique challenges. Though infections often don’t cause illness and are very rarely life-threatening, the bacteria that cause gonorrhea are mendapat tentangan dengan cepat kepada beberapa antibiotik barisan hadapan yang masih ada untuk merawatnya. Dan tanpa ubat yang berkesan, kes gonorea akan lebih kerap menyebabkan komplikasi serius seperti ketidaksuburan atau buta pada bayi baru lahir yang dijangkiti semasa dalam kandungan.

Jika semua ini tidak cukup buruk, 2022 juga telah menyaksikan kemunculan cacar monyet manusia secara meluas secara global. Walaupun penyakit virus boleh merebak kepada orang lain melalui sebarang bentuk hubungan yang berpanjangan, wabak semasa terutamanya ditularkan melalui hubungan semasa hubungan seks, selalunya di kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki dengan beberapa pasangan baru-baru ini. Masa depan monkeypox tidak pasti, tetapi ramai pakar bimbang ia akan menjadi yang baru STD yang kerap berlaku, walaupun yang boleh diuruskan dengan vaksin dan rawatan antivirus yang berkesan.

Dalam ucapannya, Mena berhujah bahawa masih terdapat langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan kejadian STD. Ini termasuk mengurangkan stigma yang dikaitkan dengan STD, mendidik dan meyakinkan orang ramai untuk mengamalkan amalan seks selamat seperti kondom, dan menjadikannya lebih mudah dan murah untuk orang ramai menjalani ujian. Satu cara penting untuk meningkatkan ujian, tambahnya, adalah pembangunan ujian di rumah, sama seperti yang kini tersedia secara meluas untuk covid-19 atau kehamilan.

“Saya membayangkan satu hari di mana akan diuji [for STDs] boleh semudah dan berpatutan seperti melakukan ujian kehamilan di rumah,” katanya.

We want to say thanks to the author of this short article for this awesome content

Masalah Penyakit Menular Seksual Amerika ‘Di Luar Kawal’


You can find our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/