Massachusetts mengesan strain baru gonorea yang mengganggu – The Boston Globe

“Kita semakin menghampiri era di mana [patients] mungkin tidak lagi bertindak balas” kepada ubat itu, kata Dr. Katherine Hsu, pengarah perubatan bahagian Pencegahan STD dan HIV/AIDS di Jabatan Kesihatan Awam Massachusetts.

Penemuan itu datang apabila jangkitan seksual, terutamanya gonorea, semakin meningkat di seluruh negara, dan keupayaan banyak mikrob untuk mengakali ubat yang digunakan untuk membunuh mereka semakin membimbangkan.

“Kami turun kepada sangat sedikit – sangat sedikit – pilihan. Kebimbangannya ialah kita akan sampai ke tempat yang tiada pilihan,” kata Dr. Helen Boucher, ketua pegawai akademik sistem kesihatan Tufts Medicine dan ahli Majlis Penasihat Presiden untuk Membanteras Bakteria Tahan Antibiotik. “Ini adalah jangkitan biasa pada orang muda yang sihat. … Hanya ada satu perkara, dan satu perkara itu mungkin tidak berfungsi lagi.”

Dr. Ruanne Barnabas, ketua Bahagian Penyakit Berjangkit di Hospital Besar Massachusetts, menyebut penemuan strain itu “penting.”

“Tetapi memandangkan betapa mudah alih kita sebagai komuniti global, ia tidak menghairankan,” katanya.

Berita Massachusetts harus menjadi petunjuk kepada doktor dan pesakit untuk mengambil serius gonorea dan memerhatikan tanda-tanda rintangan, kata Dr Laura Bachmann, ketua pegawai perubatan Bahagian Pencegahan STD CDC.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit dan pegawai kesihatan negeri kedua-duanya menghantar amaran kepada pembekal petang Khamis. Amaran Massachusetts berkata penemuan itu adalah amaran bahawa gonorea “menjadi kurang responsif kepada senjata terhad antibiotik.”

“Mesej kepada pembekal ialah, ‘hei, kita perlu memerhatikan perkara ini,'” kata Bachmann. “Kerintangan antimikrob adalah ancaman kesihatan awam yang penting dan mendesak.”

Namun, CDC tidak mengubah cadangannya untuk ujian dan rawatan gonorea. Bachmann menyebutnya “meyakinkan” bahawa kedua-dua pesakit Massachusetts telah sembuh dengan rawatan standard, suntikan sekali ceftriaxone.

Strain itu tersebar di rantau Asia-Pasifik, dan 10 kes dikenal pasti baru-baru ini di United Kingdom. Pesakit UK juga disembuhkan dengan ceftriaxone.

Sekiranya ceftriaxone berhenti bekerja, terdapat ubat alternatif tetapi mereka mempunyai risiko yang lebih besar, atau kurang berkesan, kata doktor.

“Kami mahu mengekalkan pilihan yang kami ada,” kata Barnabas.

Beliau menambah bahawa vaksin berpotensi sedang dibangunkan.

Beberapa antibiotik baharu yang mungkin berkesan juga sedang dalam perancangan tetapi “realiti ekonomi” telah memperlahankan kemajuan, dengan syarikat yang mengusahakannya akan gulung tikar, kata Boucher.

Gonorea adalah jangkitan seksual yang biasa dan cepat merebak. Insidennya meningkat 45 peratus dari 2016 hingga 2020, dan lebih separuh daripada mereka yang dijangkiti adalah antara umur 15 dan 24 tahun. Di Massachusetts, kes gonorea yang disahkan oleh makmal meningkat empat kali ganda daripada yang rendah iaitu 1,976 kes pada 2009 kepada 8,133 pada 2021. Bakteria yang menyebabkannya menjangkiti membran mukus saluran pembiakan dan uretra pada wanita dan lelaki, serta mulut, tekak, mata, dan rektum.

Dalam kebanyakan kes, orang yang dijangkiti tidak mempunyai simptom, itulah sebabnya CDC mengesyorkan ujian saringan untuk orang yang aktif secara seksual. Apabila gejala berlaku, ia boleh termasuk kencing yang menyakitkan dan uretra atau keputihan.

Jika ia tidak dirawat, gonorea boleh menyebabkan penyakit radang pelvis dan ketidaksuburan pada wanita, dan keradangan pada skrotum lelaki. Lama kelamaan ia boleh merebak ke darah dan menyebabkan keradangan tendon, sendi, otak atau jantung.

Kes-kes Massachusetts ditemui sebagai sebahagian daripada proses ujian rutin. Seorang doktor penjagaan primer menjalankan ujian standard untuk mengenal pasti gonorea dan juga mempunyai sampel yang dibiakkan. Selepas budaya mengenal pasti jangkitan sebagai gonorea, pengasingan organisma dihantar ke Makmal Negeri, yang menjalankan ujian lanjut untuk rintangan dadah.

Sampel menunjukkan tanda-tanda rintangan, jadi kerajaan menghantarnya kepada CDC untuk ujian yang lebih lanjut, yang mengenal pasti corak genetik yang membimbangkan: bakteria itu tahan terhadap ciprofloxacin, penicillin, dan tetracycline dan telah mengurangkan kerentanan terhadap ceftriaxone, cefixime, dan azithromycin.

Itu mendorong jabatan kesihatan meminta makmal klinikal di wilayah yang sama menghantar sampel tambahan dari sekitar tempoh masa yang sama. Ujian lanjut di CDC menunjukkan kes kedua.

Pegawai kesihatan tidak menemui sebarang kaitan antara kedua-dua kes itu, dan Barnabas berkata pasti terdapat lebih daripada dua orang yang dijangkiti virus baharu itu. Tetapi tiada maklumat untuk menunjukkan betapa meluasnya pepijat baharu itu. Strain serupa yang tidak begitu tahan telah dikenal pasti di Nevada pada 2019 tetapi tidak pernah dilihat lagi.

“Kami tidak dapat memastikan tanpa meningkatkan usaha pengawasan kami,” kata Hsu, dan kini “saat proaktif penting untuk kesihatan awam.”

Ada kemungkinan bahawa ketegangan itu beredar di tempat lain, kata Bachmann. “Inilah sebabnya mengapa sangat penting bagi pembekal untuk mempunyai radar dan jabatan kesihatan awam mereka untuk memerhatikan kegagalan rawatan.”

“Untuk mengelakkan rintangan,” kata Bachmann, “sangat penting untuk mengenal pasti gonorea dengan cepat dan merawatnya dengan sewajarnya dengan ubat yang betul pada masa yang betul dan jumlah yang betul. Itu memerlukan penyedia untuk mematuhi garis panduan pemeriksaan dan rawatan yang sesuai.”

Jabatan kesihatan Massachusetts meminta pembekal untuk merawat gonorea dengan dos tinggi ceftriaxone, melakukan kultur daripada kes gonorea bergejala dan mengikuti protokol untuk menyerahkan sampel ke makmal negeri, dan menguji untuk memastikan pesakit sembuh selepas rawatan. Selain itu, pemeriksaan biasa disyorkan untuk wanita aktif secara seksual berumur 24 tahun dan lebih muda, wanita yang berisiko tinggi dan lelaki aktif secara seksual yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.

Mengenai perkara yang boleh dilakukan oleh individu, Pesuruhjaya Kesihatan Awam Margret Cooke menawarkan nasihat ini dalam satu kenyataan: “Kami menggesa semua orang yang aktif secara seksual supaya kerap diuji untuk jangkitan seksual dan mempertimbangkan untuk mengurangkan bilangan pasangan seksual mereka dan meningkatkan penggunaan kondom. apabila melakukan hubungan seks.”


Felice J. Freyer boleh dihubungi di felice.freyer@globe.com. Ikuti dia di Twitter @felicejfreyer.We would love to thank the writer of this write-up for this outstanding web content

Massachusetts mengesan strain baru gonorea yang mengganggu – The Boston Globe


You can find our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/