MDH mengenal pasti jangkitan virus monyet manusia yang dianggap dalam penduduk Maryland

Jangkitan virus cacar monyet manusia yang dianggap telah dikenal pasti pada seorang penduduk Maryland, kata pegawai kesihatan negeri pada Khamis. Jabatan Kesihatan Maryland, dengan kerjasama Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, berkata kes itu dikenal pasti pada hari Khamis pada seorang dewasa di Washington, DC, kawasan.MDH berkata individu itu sedang pulih secara terpencil dan tidak dimasukkan ke hospital. Ujian awal dijalankan di Makmal Kesihatan Awam Negeri. MDH sedang menunggu ujian pengesahan untuk dijalankan di CDC. Menurut data CDC semasa, monkeypox telah dikenal pasti di sekurang-kurangnya 20 negeri, termasuk Maryland.”Walaupun cacar monyet manusia adalah jangkitan yang jarang berlaku di Amerika Syarikat, kes Maryland ini dan kes lain di rantau dan negara mengingatkan kita bahawa kita perlu bersedia dan mengambil langkah-langkah untuk mencegah jangkitan dan penyebarannya,” kata Timbalan Setiausaha MDH bagi Kesihatan Awam Dr. Jinlene Chan dalam satu kenyataan. “MDH akan terus bekerjasama dengan pihak berkuasa kesihatan awam tempatan dan persekutuan dan berkomunikasi secara bertanggungjawab dengan penduduk Maryland sambil kami mengetahui lebih lanjut.”| PAUTAN: Maklumat cacar monyet MDHCara penyebaran cacar monyet Manusia adalah dalam keluarga virus yang sama seperti cacar tetapi secara amnya menyebabkan jangkitan yang lebih ringan, kata MDH. Ia boleh merebak antara orang melalui sentuhan langsung dengan luka kulit, cecair badan atau bahan tercemar seperti pakaian atau linen. Ia juga boleh merebak melalui titisan pernafasan yang besar, yang secara amnya tidak boleh bergerak lebih daripada beberapa kaki, dan sentuhan bersemuka yang berpanjangan diperlukan.Simptom cacar monyet yang menunjukkan gejala biasanya termasuk demam, menggigil, pembengkakan baru pada nodus limfa dan ruam yang tersendiri yang selalunya bermula pada muka dan merebak ke bahagian lain badan; bagaimanapun, permulaan lesi ruam di tempat lain jika tiada gejala lain telah dilaporkan, kata MDH. Gejala biasanya muncul tujuh hingga 14 hari selepas pendedahan dan, bagi kebanyakan orang, hilang dalam masa dua hingga empat minggu. Individu yang dikenal pasti berpotensi terdedah kepada kes ini akan dipantau untuk simptom selama 21 hari selepas pendedahan. Berhati-hati dengan kriteria iniMDH berkata walaupun risiko penularan cacar monyet manusia kekal rendah, orang ramai amat digalakkan untuk sentiasa berwaspada terhadap sebarang gejala penyakit dan mendapatkan rawatan perubatan dengan segera, terutamanya jika anda memenuhi kriteria ini: Mereka yang pergi ke pusat atau negara Afrika barat, bahagian Eropah di mana kes cacar monyet dilaporkan, atau kawasan lain yang mempunyai kes cacar monyet yang disahkan sebulan sebelum gejala mereka bermula; atauMereka yang mempunyai hubungan peribadi rapat atau intim dengan individu dalam rangkaian sosial yang mengalami aktiviti cacar monyet, termasuk lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki. Laporan ini akan dikemas kini.

Jangkitan virus cacar monyet manusia yang dianggap telah dikenal pasti dalam seorang penduduk Maryland, kata pegawai kesihatan negeri pada Khamis.

Jabatan Kesihatan Maryland, dengan kerjasama Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, berkata kes itu dikenal pasti Khamis di seorang dewasa di kawasan Washington, DC.

MDH berkata, individu itu semakin pulih secara terpencil dan tidak dimasukkan ke hospital.

Ujian awal dijalankan di Makmal Kesihatan Awam Negeri. MDH sedang menunggu ujian pengesahan yang akan dijalankan di CDC.

Menurut data CDC semasa, monkeypox telah dikenal pasti di sekurang-kurangnya 20 negeri, termasuk Maryland.

“Walaupun cacar monyet manusia adalah jangkitan yang jarang berlaku di Amerika Syarikat, kes Maryland ini dan kes lain di rantau dan negara mengingatkan kita bahawa kita perlu bersedia dan mengambil langkah untuk mencegah jangkitan dan penyebarannya,” Timbalan Setiausaha MDH untuk Kesihatan Awam Dr Dr. Jinlene Chan berkata dalam satu kenyataan. “MDH akan terus bekerjasama dengan pihak berkuasa kesihatan awam tempatan dan persekutuan dan berkomunikasi secara bertanggungjawab dengan penduduk Maryland sambil kami mengetahui lebih lanjut.”

| PAUTAN: Maklumat cacar monyet MDH

Bagaimana monkeypox merebak

Cacar monyet manusia berada dalam keluarga virus yang sama seperti cacar tetapi secara amnya menyebabkan jangkitan yang lebih ringan, kata MDH. Ia boleh merebak antara orang melalui sentuhan langsung dengan luka kulit, cecair badan atau bahan tercemar seperti pakaian atau linen. Ia juga boleh merebak melalui titisan pernafasan yang besar, yang biasanya tidak boleh bergerak lebih daripada beberapa kaki, dan hubungan bersemuka yang berpanjangan diperlukan.

Gejala cacar monyet

Gejala yang ditunjukkan biasanya termasuk demam, menggigil, pembengkakan baru pada nodus limfa dan ruam tersendiri yang sering bermula pada muka dan merebak ke bahagian lain badan; bagaimanapun, permulaan lesi ruam di tempat lain jika tiada gejala lain telah dilaporkan, kata MDH.

Gejala biasanya muncul tujuh hingga 14 hari selepas pendedahan dan, bagi kebanyakan orang, hilang dalam masa dua hingga empat minggu. Individu yang dikenal pasti berpotensi terdedah kepada kes ini akan dipantau untuk simptom selama 21 hari selepas pendedahan.

Berhati-hati dengan kriteria ini

MDH berkata walaupun risiko penularan cacar monyet manusia kekal rendah, orang ramai amat digalakkan untuk sentiasa berwaspada terhadap sebarang gejala penyakit dan mendapatkan rawatan perubatan dengan segera, terutamanya jika anda memenuhi kriteria ini:

  • Mereka yang mengembara ke negara Afrika tengah atau barat, bahagian Eropah di mana kes cacar monyet dilaporkan, atau kawasan lain dengan kes cacar monyet yang disahkan sebulan sebelum gejala mereka bermula;
  • Mereka yang mempunyai hubungan rapat dengan seseorang yang disahkan atau disyaki cacar monyet; atau
  • Mereka yang pernah melakukan hubungan rapat atau intim secara peribadi dengan individu dalam rangkaian sosial yang mengalami aktiviti cacar monyet, termasuk lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.

Laporan ini akan dikemas kini.

We want to give thanks to the author of this article for this remarkable content

MDH mengenal pasti jangkitan virus monyet manusia yang dianggap dalam penduduk Maryland


Explore our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/