Melupakan Perkara Tunggal Ini Mungkin Bermaksud Anda Menghidap Demensia — Makan Ini Bukan Itu

Demensia menjejaskan 1 dalam 7 orang dewasa yang berumur lebih dari 70 tahun di AS, dengan Alzheimer Penyakit menjadi bentuk demensia yang paling biasa. “Walaupun kehilangan ingatan lebih kerap apabila usia anda meningkat, ia bukan sebahagian daripada penuaan biasa,” kata Dr. Gad Marshall, pengarah perubatan bersekutu Pusat Penyelidikan dan Rawatan Alzheimer di Brigham dan Hospital Wanita yang bersekutu dengan Harvard. “Sama ada perubahan berterusan secara tiba-tiba atau beransur-ansur dalam kehilangan ingatan dan gangguan mental boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius.” Berikut adalah lima gejala demensia yang doktor ingin anda ketahui. Teruskan membaca—dan untuk memastikan kesihatan anda dan kesihatan orang lain, jangan ketinggalan Tanda Pasti Anda Sudah Menghidapi COVID.

Shutterstock

Isu kewangan yang tidak dapat dijelaskan boleh menjadi tanda demensia, kata doktor. “Jika dahulu anda mengimbangi akaun bank anda kepada sen dan kini anda telah kehilangan jejak ke mana wang isi rumah anda pergi, bil belum dibayar dan akibatnya perkhidmatan elektrik atau telefon telah dimatikan,” kata pakar geriatrik Johns Hopkins Sevil Yasar, MD, Ph.D. “Begitu juga, anda berasa kehilangan dan terharu membuat, atau lebih teruk lagi, tidak dapat membuat, pai labu Thanksgiving dengan resipi lama kegemaran anda, ia mungkin tanda perubahan otak awal.”

Pesara membaca mesej di telefon bimbit
Shutterstock

Mengalami diri anda keliru dan keliru di lokasi biasa boleh menjadi tanda amaran perubahan otak. “Memandu atau berjalan untuk masa yang lama tanpa menyedari anda tersesat atau lupa sepenuhnya di mana anda berada, dan tidak meminta bantuan dalam situasi ini boleh menjadi tanda demensia,” Kata Dr Yasar.

BERKAITAN: Tanda Pasti Anda Menghidapi UTI, Kata Pakar Perubatan

Lelaki Hispanik Kanan Menghidap Demensia Cuba Berpakaian
Shutterstock

Menghadapi kesukaran mengingat musim apa (atau cara berpakaian untuk musim itu) tidak boleh diabaikan, kata doktor. “Kehilangan jejak musim ini, sebagai contoh, atau lupa di mana anda berada (atau bagaimana anda sampai di sana) adalah tanda merah yang perlu anda bincangkan dengan doktor anda, kerana ini lebih kerap dilihat dengan penyakit Alzheimer,” kata pakar geriatrik Ronan Factora, MD.

BERKAITAN: Rahsia Penenang Keradangan Yang Benar-benar Berfungsi

1648723605 760 Melupakan Perkara Tunggal Ini Mungkin Bermaksud Anda Menghidap Demensia —
Shutterstock

“Melupakan” cara berjalan boleh menjadi tanda demensia, menurut penyelidikan yang semakin berkembang. “Mereka berjalan lebih perlahan dengan langkah yang lebih pendek, lebih berubah-ubah dan tidak simetri, dan menghabiskan masa lebih lama dengan kedua-dua kaki di atas tanah berbanding subjek kawalan,” kata Ríona McArdle, Penyelidik Pasca Kedoktoran, Kumpulan Otak dan Pergerakan, Universiti Newcastle. “Ini menunjukkan bahawa orang yang mengalami demensia mempunyai masalah berjalan yang ketara, dan kita perlu melihat ini pada orang yang berisiko mengalami demensia untuk melihat sama ada ia boleh meramalkan permulaan keadaan.

BERKAITAN: Bagaimana Usus “Tidak Sihat” Memberi Impak Kepada Kesihatan Anda, Menurut Pakar

Potret pukulan kepala dekat wanita pertengahan umur yang tidak sihat menyentuh dahi. Pesara wanita matang sedih yang tidak berpuas hati berasa letih, mengalami sakit kepala, migrain atau pening, konsep penjagaan kesihatan.
Shutterstock

Penyelidikan menunjukkan bahawa kehilangan ingatan tentang peristiwa baru-baru ini adalah gejala demensia yang paling biasa. “Salah satu tanda demensia Alzheimer yang paling biasa ialah kehilangan ingatan, terutamanya melupakan maklumat yang baru dipelajari,” menurut laporan Fakta dan Angka Penyakit Alzheimer 2021 daripada Persatuan Alzheimer. “Lain-lain termasuk melupakan tarikh atau peristiwa penting, meminta maklumat yang sama berulang kali, dan semakin perlu bergantung pada alat ingatan (contohnya, nota peringatan atau peranti elektronik) atau ahli keluarga untuk perkara yang dahulunya dikendalikan sendiri. “

We wish to thank the author of this write-up for this incredible material

Melupakan Perkara Tunggal Ini Mungkin Bermaksud Anda Menghidap Demensia — Makan Ini Bukan Itu


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/