Memanfaatkan Probiotik untuk Menyampaikan Rawatan Penyakit Parkinson – Berita Neurosains

Ringkasan: Bakteria probiotik yang baru dibangunkan yang boleh mensintesis prekursor dopamin L-DOPA adalah selamat, diterima dengan baik dan menghapuskan kesan sampingan yang berkaitan dengan penggunaan L-DOPA untuk penyakit Parkinson.

Sumber: Biologi Eksperimen

Penyelidik telah mereka bentuk bakteria probiotik yang boleh mensintesis prekursor dopamin L-DOPA, rawatan utama yang berkuasa untuk penyakit Parkinson. Ujian praklinikal menunjukkan bahawa pendekatan rawatan baru bukan sahaja selamat dan diterima dengan baik tetapi juga menghapuskan kesan sampingan yang akhirnya berkembang apabila L-DOPA diambil secara lisan.

“Kami memanfaatkan keupayaan metabolik mikrob berfaedah yang hidup di dalam usus untuk mensintesis molekul yang merupakan strategi terapeutik ‘standard emas’ untuk penyakit Parkinson,” kata Anumantha Kanthasamy, Ph.D., profesor dan Pengerusi Johnny Isakson, Penyelidikan Georgia Ulama Terkemuka Alliance di Universiti Georgia (UGA) di Athens, Ga.

“Teknologi biokejuruteraan mikrob generasi akan datang ini direka supaya pesakit Parkinson boleh membuat L-DOPA mereka sendiri dengan mikrob dalam usus mereka.”

Piyush Padhi, pelajar kedoktoran di makmal Kanthasamy, akan membentangkan penyelidikan baharu itu di mesyuarat tahunan American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics semasa mesyuarat Eksperimen Biologi (EB) 2022, yang akan diadakan pada 2–5 April di Philadelphia.

Penggantian dopamine dalam bentuk tablet levodopa L-DOPA yang diambil 3-4 kali sehari telah digunakan untuk merawat penyakit Parkinson selama lebih enam dekad. Walaupun rawatan itu mengurangkan simptom penyakit, kesan sampingan motor yang teruk—dirujuk sebagai dyskinesia akibat levodopa—mula berkembang selepas penggunaan kira-kira lima tahun. Komplikasi ini dikaitkan dengan fakta bahawa penghantaran L-DOPA ke otak tidak berterusan.

Untuk menangani cabaran ini, pasukan penyelidik Kanthasamy menggunakan biologi sintetik yang baru dibangunkan dan teknik kejuruteraan genetik untuk menjana bakteria probiotik yang selamat dan boleh diterima yang boleh mensintesis L-DOPA daripada tirosin yang dihasilkan oleh badan.

“Selepas beberapa kali lelaran dan menambah baik teknologi penyampaian ubat berasaskan mikrobiom usus, kami telah membangunkan bakteria probiotik yang menyihatkan usus yang boleh menghasilkan tahap L-DOPA yang stabil dengan cara yang boleh disesuaikan dengan tinggi untuk menyampaikan dos yang diperlukan untuk setiap pesakit,” kata Padhi.

Probiotik telah direka bentuk untuk menghasilkan L-DOPA secara endogen daripada tirosin menggunakan gen rekombinan 4-hydrophenylacetate 3-monooxygenase dan FAD reductase. Bioterapeutik hidup L-DOPA dipraaktifkan dan diberikan secara lisan. Ujian pendekatan penghantaran ubat baharu mendedahkan tahap L-DOPA plasma keadaan mantap dan tahap dopamin otak dalam model haiwan pra-klinikal. Kredit: Piyush Padhi, Universiti Georgia

Sebaik-baiknya, rawatan akan dihantar dalam pil berkapsul yang diambil sekali atau dua kali sehari. Dos boleh diselaraskan dengan pra-mengaktifkan sel dengan rhamnose—gula ringkas yang membolehkan bakteria menghasilkan L-DOPA—atau mengubah suai bilangan sel bakteria yang dihantar dalam pil.

Lihat juga

Ini menunjukkan dua imej lokus

Ujian pendekatan penghantaran ubat baru dalam model tikus dan anjing menunjukkan bahawa ia boleh mencapai tahap L-DOPA yang konsisten dalam plasma darah dan tahap dopamin otak yang stabil tanpa sebarang turun naik yang tidak diingini. Para penyelidik juga mendapati bahawa bioterapeutik hidup meningkatkan tugas motor, kognitif dan mood yang berkaitan dalam model tetikus penyakit Parkinson.

“Kami berharap kaedah penyampaian berasaskan mikrob tidak berdenyut berterusan kami untuk L-DOPA mengehadkan perkembangan dan perkembangan dyskinesia yang disebabkan oleh levodopa,” kata Kanthasamy, yang juga mengarahkan Pusat Sains Otak dan Penyakit Neurodegeneratif UGA.

“Kami sedang meneroka menggunakan pendekatan ini untuk menyampaikan rawatan untuk keadaan lain seperti penyakit Alzheimer dan kemurungan dan sedang dalam proses untuk memulakan kelulusan FDA untuk ujian klinikal teknologi terapeutik mikrobiom usus novel ini.”

Mengenai berita penyelidikan penyakit Parkinson ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Biologi Eksperimen
Hubungi: Pejabat Akhbar – Biologi Eksperimen
Imej: Imej itu dikreditkan kepada Piyush Padhi, Universiti Georgia

Penyelidikan Asal: Penemuan akan dibentangkan pada Biologi Eksperimen (EB) 2022

We wish to thank the author of this post for this amazing content

Memanfaatkan Probiotik untuk Menyampaikan Rawatan Penyakit Parkinson – Berita Neurosains


Explore our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/