Membetulkan arus elektrik yang lemah di bahagian otak boleh merawat Parkinson – makmal Israel

Memperbaiki arus elektrik yang lemah di bahagian otak boleh merawat Parkinson, menurut saintis Israel.

Mereka mengatakan penyelidikan mereka, semakan rakan sebaya dan diterbitkan dalam jurnal NJP Parkinson’s Disease, boleh membuka pendekatan baharu untuk memerangi penyakit itu dan mungkin membolehkan pengesanan ketika orang muda.

Kesukaran utama dalam membangunkan ubat untuk Parkinson ialah walaupun ia dirujuk sebagai penyakit tunggal, ramai saintis menganggapnya sebagai istilah untuk pelbagai penyakit dengan ciri-ciri yang dikongsi bersama.

Mutasi genetik yang mendasari Parkinson hanya dikenal pasti untuk sekitar 15 peratus kes. Akibatnya, saintis bergelut untuk mencari ciri biasa — atau dalam jargon perubatan konvergen — dalam otak pesakit Parkinson yang boleh disasarkan oleh dadah.

Dr Shani Stern, pakar neurologi di Universiti Haifa, mendapati dalam kajian bahawa tidak kira sama ada pesakit mempunyai mutasi yang dikenal pasti atau tidak, mereka semua mempunyai pengurangan kadar arus sinaptik di bahagian tertentu otak berbanding orang yang sihat. . Ini adalah arus khusus yang dihasilkan di bawah sinaps, yang merupakan konduktor antara neuron.

Stern dan rakan-rakannya menulis dalam kajian mereka bahawa perubahan yang mereka kenal pasti dalam otak “adalah pusat dan menumpu kepada Penyakit Parkinson.”

“Kami menemui mekanisme yang dikongsi oleh semua kes Parkinson yang kami periksa. Ini adalah mekanisme yang tidak diketahui berkaitan dengan Parkinson, dan kini kami mempunyai sasaran baharu yang mana ubat-ubatan masa depan kini boleh dibangunkan, yang boleh menjadikannya lebih seperti neuron yang sihat,” katanya kepada The Times of Israel.

Imej ilustrasi: neuron di dalam otak manusia (onimate melalui iStock oleh Getty Images)

Sekarang penyelidikannya telah mengenal pasti hubungan antara arus sinaptik dan Parkinson, dia berharap untuk strategi baharu untuk melawan penyakit itu. Dadah boleh dibangunkan yang mengembalikan arus ke paras normal dan melalui perubahan ini, berpotensi melambatkan atau mengurangkan permulaan Parkinson.

Kaedah untuk kajian itu melibatkan “memprogram semula” sel otak kepada sel stem. Analisis telah dijalankan ke atas sel yang diperoleh daripada sel stem. Proses ini membolehkan para saintis melihat bagaimana sel berkelakuan pada usia yang berbeza, dan mereka membuat penemuan yang nyata: arus sinaptik berkurangan walaupun sel masih muda.

1663407357 957 Membetulkan arus elektrik yang lemah di bahagian otak boleh merawat

Dr. Shani Stern dari Universiti Haifa (ihsan Dr. Shani Stern)

Stern berkata bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan, tetapi penemuan mereka menimbulkan kemungkinan bahawa orang muda yang mempunyai sejarah keluarga Parkinson boleh mempunyai sel yang disusun untuk mendedahkan kadar arus sinaptik. Orang yang kelihatan berkemungkinan menghidap penyakit ini berpotensi diberi ubat untuk memperlahankan perkembangannya — sama ada rawatan sedia ada atau yang dikeluarkan pada masa hadapan.

“Penemuan kami membayangkan bahawa perubahan wujud pada pesakit Parkinson lama sebelum mereka menyedari proses penyakit yang berlaku di dalam otak mereka. Jika kita melakukan penjujukan ini pada orang muda dan menemui gambaran yang serupa dengan yang terdapat dalam kalangan orang yang menghidap penyakit Parkinson, kita boleh mengandaikan individu ini akan menghidap penyakit itu pada peringkat seterusnya,” katanya.

“Pada masa ini, kebanyakan rawatan adalah bertujuan untuk mencegah penyakit daripada memburukkan lagi dan bukannya mencegahnya. Jika kita dapat mengenal pasti potensi untuk membangunkan penyakit Parkinson pada peringkat awal dan membangunkan rawatan yang boleh menghentikan perkembangan penyakit, kita akan dapat memulakan rawatan pencegahan pada peringkat apabila kematian sel saraf adalah terhad. Ini akan membolehkan kami memperlahankan perkembangan penyakit ini dengan ketara.”

Anda seorang pembaca yang berdedikasi

1649547380 749 Setibanya di ISS angkasawan Israel Stibbe memberikan stesen rasa Ibrani

Itulah sebabnya kami memulakan Times of Israel sepuluh tahun yang lalu – untuk menyediakan pembaca yang arif seperti anda dengan liputan yang mesti dibaca tentang Israel dan dunia Yahudi.

Jadi sekarang kita ada permintaan. Tidak seperti saluran berita lain, kami tidak memasang paywall. Tetapi kerana kewartawanan yang kami lakukan adalah mahal, kami menjemput pembaca yang The Times of Israel telah menjadi penting untuk membantu menyokong kerja kami dengan menyertai Komuniti Times of Israel.

Sekurang-kurangnya $6 sebulan anda boleh membantu menyokong kewartawanan berkualiti kami sambil menikmati The Times of Israel BEBAS IKLANserta mengakses kandungan eksklusif hanya tersedia untuk ahli Komuniti Times of Israel.

Terima kasih,
David Horovitz, Editor Pengasas The Times of Israel

Sertai Komuniti Kami

Sertai Komuniti Kami

Sudah menjadi ahli? Log masuk untuk berhenti melihat ini

We would love to say thanks to the writer of this short article for this remarkable web content

Membetulkan arus elektrik yang lemah di bahagian otak boleh merawat Parkinson – makmal Israel


Our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/