Mempunyai sejarah tekanan psikologi boleh mencetuskan Covid yang berpanjangan, kata kajian | CNNCNN

Anda mungkin mempunyai risiko sehingga 50% lebih tinggi untuk menghidapi Covid-19 yang lama jika anda mengalami masalah psikiatri biasa seperti kebimbangan atau kemurungan, satu kajian baru-baru ini mendapati.

Tanda-tanda penyakit boleh termasuk masalah pernafasan, kabus otak, batuk kronik, perubahan dalam rasa dan bau, keletihan yang melampau, kesukaran dalam melaksanakan fungsi kehidupan harian, dan gangguan dalam tidur yang boleh bertahan berbulan-bulan, bahkan bertahun-tahun, selepas jangkitan membersihkan badan. .

Orang yang mengenal pasti diri sebagai mengalami kebimbangan, kemurungan atau kesunyian, atau yang merasakan sangat tertekan atau bimbang tentang coronavirus lebih berkemungkinan mengalami Covid-19 yang lama, menurut kajian itu diterbitkan bulan ini dalam Psikiatri JAMA.

“Kami mendapati peserta dengan dua atau lebih jenis tekanan psikologi sebelum jangkitan mempunyai risiko 50% lebih tinggi untuk mendapat Covid yang lama,” kata pengarang bersama kajian Dr. Siwen Wang, seorang penyelidik di jabatan pemakanan di Harvard TH Chan School of Public Kesihatan di Boston.

Tentang 40 juta orang dewasa lebih 18 di Amerika Syarikat hidup dengan gangguan kecemasan, manakala lebih 21 juta telah mengalami kemurungan yang teruk, mengikut perangkaan negara. Banyak keadaan kesihatan mental sering bertindih, dengan diagnosis serentak, kata pakar. Lebih daripada satu perlima orang dewasa di AS (22%) dan UK (23%) mengatakan mereka kerap atau sentiasa berasa sunyikajian Yayasan Keluarga Kaiser berkata.

“Mempunyai tahap tekanan psikologi yang lebih tinggi sebelum jangkitan Covid juga meningkatkan risiko mendapat Covid lama sebanyak 50%,” kata Wang. “Orang-orang itu juga melaporkan lebih banyak gejala yang dilihat dalam Covid yang lama.”

Ada kemungkinan bahawa sesetengah orang boleh menggunakan penemuan kajian untuk menyokong hipotesis bahawa penyakit pasca-Covid adalah psikosomatik, kepercayaan yang lazim pada hari-hari awal wabak itu, kata Dr. Wesley Ely, seorang profesor perubatan dan penjagaan kritikal di Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt di Nashville, Tennessee. Dia tidak terlibat dalam kajian itu.

Sebaliknya, mesej kajian itu sepatutnya bahawa orang yang mengalami tekanan psikologi sedia ada lebih dekat dengan “bencana” Covid yang lama, kata Ely, pengarah bersama Pusat Penyakit Kritikal, Disfungsi Otak dan Survivor Vanderbilt.

“Bayangkan 10 orang sedang berlumba, dan anda memberi lima orang permulaan,” kata Ely. “Mereka adalah orang yang sudah mempunyai masalah kesihatan mental – mereka semakin hampir dengan garisan penamat yang malang untuk mendapat Covid yang panjang.”

Idea bahawa tekanan mental boleh menjejaskan badan secara negatif bukanlah perkara baharu. Ia juga merupakan lorong dua hala: Menghidap penyakit kronik sangat dikaitkan dengan perkembangan kemurungan dan gangguan psikologi yang lain.

Dengan gangguan biasa yang tidak berjangkit seperti penyakit jantung, “kemurungan/kebimbangan/kesusahan emosi kelihatan memainkan peranan,” kata Dr. Joseph Bienvenu, seorang profesor di jabatan psikiatri dan sains tingkah laku di Sekolah Perubatan Universiti Johns Hopkins di Baltimore , dalam e-mel. Dia tidak terlibat dalam kajian.

Orang yang mengalami kemurungan besar boleh mengalami masalah tekanan darah dan berkemungkinan besar mengalami a serangan jantung. Kemurungan kronik, tekanan dan kebimbangan telah berlaku dikaitkan dengan insomniadan kurang tidur yang berkualiti adalah penyebab utama dalam perkembangan obesiti, diabetes jenis 2 dan gangguan lain.

Dan tekanan psikologi telah terbukti melemahkan sistem imun, kata pengarang bersama kajian Dr. Angela Roberts, seorang profesor bersekutu perubatan pulmonari dan penjagaan kritikal di Universiti Stanford di California.

“Otak anda dan sistem imun anda saling berhubung rapat,” kata Roberts. “Kajian telah menunjukkan apabila anda tertekan atau cemas, sistem imun anda tidak berfungsi dengan baik terhadap sasaran seperti virus dan bakteria.”

Untuk melakukan kajian baharu itu, penyelidik bekerja dengan hampir 55,000 orang tanpa sejarah Covid-19 yang telah mendaftar dalam tiga kajian longitudinal utama: Kajian Kesihatan Jururawat IIyang Kajian Kesihatan Jururawat 3 dan juga Belajar Membesar Hari Ini. Peserta dalam kajian tersebut cenderung kebanyakannya wanita dan Putih, yang boleh mengehadkan berapa banyak keputusan yang boleh digeneralisasikan kepada populasi yang lebih luas, kata kajian itu.

Peserta ditanya tentang kesihatan mental mereka pada April 2020, agak awal wabak. Mereka terus mengisi tinjauan kesihatan mental setiap bulan selama enam bulan, kemudian setiap suku tahun. Pada penghujung tahun, penyelidik mengecilkan kumpulan subjek kepada hampir 3,200 orang yang telah menghidapi Covid-19 dan memenuhi keperluan kajian.

“Kajian ini sangat bagus kerana ciri-ciri garis dasar peserta dinilai secara bebas dalam masa dari gejala Covid mereka yang kemudian,” Johns Hopkins’ Bienvenu berkata.

Berbanding dengan orang yang tidak mengalami tekanan mental, mereka yang mengalami kemurungan dan kesunyian mempunyai peluang 1.32 kali lebih besar untuk mengalami gejala Covid yang berpanjangan. Peserta yang banyak bimbang tentang coronavirus – kebanyakannya orang kulit berwarna, wanita dan penghidap asma – adalah 1.37 kali lebih berkemungkinan untuk menghidapi Covid yang berpanjangan, kajian itu mendapati.

Kebimbangan dikaitkan dengan risiko yang lebih besar – 1.42 kali lebih berkemungkinan – tetapi orang yang mempunyai tahap tekanan yang lebih tinggi hampir 50% lebih berkemungkinan untuk mengalami gejala pasca Covid, kata Wang, penulis bersama kajian itu.

Semua perkaitan antara tekanan psikologi dan Covid yang lama kekal signifikan, walaupun selepas penyelidik melaraskan demografi, berat badan, status merokok dan sejarah asma, kanser, diabetes dan tekanan darah tinggi atau kolesterol.

Di samping itu, semua jenis tekanan psikologi kecuali kesunyian dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk tidak dapat menyelesaikan tindakan kehidupan seharian kerana tempoh yang lama. Simptom Covid.

Walaupun banyak kes Covid yang berpanjangan adalah ringan dan sembuh dalam beberapa bulan, pesakit lain terus menderita untuk masa yang lama. Ada yang masih belum memulihkan kualiti hidup mereka lebih daripada dua tahun selepas wabak itu, menurut Dr. Aaron Friedberg, penolong profesor klinikal perubatan dalaman yang bekerja dalam Program Pemulihan Pasca-Covid di Pusat Perubatan Wexner Ohio State University di Columbus. .

“Mereka tidak boleh berfikir, mereka tidak boleh bernafas. Saya mempunyai seorang yang penyakitnya sangat teruk, mereka pada dasarnya tidak boleh bangun dari katil,” Friedberg memberitahu CNN dalam temu bual sebelum ini. “Saya melihat seseorang baru-baru ini yang masih tidak bekerja kerana gejala Covid dua tahun kemudian.”

We would love to thank the writer of this short article for this remarkable web content

Mempunyai sejarah tekanan psikologi boleh mencetuskan Covid yang berpanjangan, kata kajian | CNN


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/