Menambahkan Bijirin Ini pada Diet Anda Boleh Membantu Mencegah Diabetes

Quinoa ialah pseudocereal dari Andes dengan nilai pemakanan dan manfaat kesihatan yang sangat tinggi. Kredit: Daniel Mogford

Menggantikan bijirin dengan quinoa mengurangkan lonjakan glukosa darah selepas makan.

Makan quinoa secara kerap boleh membantu mencegah diabetes jenis 2. Ini adalah kesimpulan utama kajian yang diarahkan oleh Diana Daz Rizzolo, seorang penyelidik di Institut Penyelidikan Bioperubatan August Pi i Sunyer (IDIBAPS) dan ahli Fakulti Sains Kesihatan di Open University of Catalonia (UOC). Penemuan kajian itu baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal Nutrien.

Quinoa adalah pseudocereal yang berasal dari Andes yang mempunyai nilai pemakanan yang sangat tinggi. Ia sangat kaya dengan mineral seperti kalsium, besi, dan magnesium serta vitamin B, E, dan C. Ia mempunyai kepekatan protein yang tinggi dengan semua yang penting. asid aminoiaitu yang perlu kita masukkan dalam diet kita, serta karbohidrat kompleks dan serat.

Adalah dipercayai bahawa diet berasaskan quinoa akan memberi manfaat kepada beberapa penyakit kardiovaskular dan penyakit metabolik lain, seperti diabetes jenis 2, kerana kualiti pemakanannya. Tuntutan manfaat kesihatan ini, bagaimanapun, tidak disokong oleh mana-mana kajian saintifik.

“Kami menjalankan semakan untuk mengetahui apa yang dikatakan oleh kesusasteraan saintifik tentang semua faedah yang dikaitkan dengan quinoa dan kami mendapati bahawa tiada bukti saintifik terdahulu, hanya hipotesis dan semua kajian yang dijalankan pada masa lalu hanya tertumpu pada komponen tertentu. atau nutrien, tanpa mengambil kira makanan secara keseluruhan,” kata Díaz Rizzolo.

Kajian terbaru terhadap tikus mendapati bahawa polifenol, sejenis mikronutrien yang terdapat dalam quinoa, boleh membantu mengekalkan paras gula dalam darah. Ini penting kerana mereka yang menghidap diabetes jenis 2 – penyakit yang sangat lazim – mengalami lonjakan gula dalam darah selepas mengambil makanan kaya karbohidrat, kerana badan mereka tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau gagal mengesan insulin yang dirembeskan oleh pankreas.

Memandangkan semua faedah yang mungkin dikaitkan dengannya, penyelidik dan pasukannya ingin melihat apa yang akan berlaku jika mereka mengeluarkan makanan kaya karbohidrat yang menyebabkan peningkatan kadar glukosa darah yang lebih cepat daripada diet seseorang dan menggantikannya dengan quinoa dan makanan yang diperbuat daripada pseudocereal ini. . Matlamat mereka adalah untuk menentukan sama ada penggantian ini boleh memberi kesan positif terhadap pencegahan diabetes jenis 2 pada orang yang berisiko tinggi untuk menghidapi penyakit ini.

Diabetes jenis 2 adalah penyakit metabolik dan salah satu punca utama kematian pramatang di dunia. Setiap tahun satu daripada sepuluh orang membangunkannya. Malah, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), ia merupakan punca kematian 1.5 juta orang di seluruh dunia pada 2019 sahaja, dan kelazimannya hanya meningkat. Nasib baik, diabetes jenis 2 didahului oleh keadaan terdahulu yang dipanggil “prediabetes,” di mana ia adalah mungkin untuk mencegah penyakit jika tindakan diambil.

“Tujuh puluh peratus orang yang menghidap prediabetes akan terus menghidap penyakit ini. Kadar penukaran ini adalah lebih tinggi dalam kalangan orang dewasa yang lebih tua, yang bermaksud bahawa pradiabetes ditambah dengan penuaan menyamai peningkatan yang besar dalam risiko mengembangkan penyakit ini. Inilah sebabnya kami ingin melihat sama ada quinoa boleh digunakan untuk mencegah timbulnya penyakit dalam kumpulan ini,” kata Dr Díaz Rizzolo.

Umur, faktor risiko untuk membangunkan diabetes jenis 2

Untuk kajian itu, para penyelidik merekrut subjek prediabetik berumur lebih dari 65 tahun. Umur itu sendiri adalah faktor risiko untuk membangunkan penyakit ini, yang boleh bermula, secara senyap, sepuluh tahun sebelum didiagnosis. Sepanjang sebulan, para penyelidik memantau sukarelawan: mereka melengkapkan mereka masing-masing dengan monitor glukosa berterusan yang mengukur gula dalam darah mereka setiap minit sepanjang hari, dan meminta mereka menyimpan rekod tentang apa yang mereka makan. Ini membolehkan pasukan melihat bagaimana paras gula darah mereka berbeza-beza selepas setiap hidangan.

Pada penghujung bulan, mereka menggantikan makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks, seperti bijirin, kekacang, ubi dan pasta, dengan quinoa dan makanan yang diperbuat daripada pseudocereal ini. Untuk berbuat demikian, mereka bekerja dengan Yayasan Alícia, yang menyediakan produk baharu menggunakan tepung quinoa yang hampir sama dengan makanan yang dimakan oleh sukarelawan kajian, seperti roti, brioch, pasta, keropok dan roti. Mereka kemudian sekali lagi mendaftar bagaimana paras gula darah sukarelawan berubah sepanjang hari.

“Kami membandingkan corak gula darah dan mendapati bahawa apabila peserta telah makan quinoa, lonjakan gula darah mereka lebih rendah daripada diet biasa mereka,” kata penyelidik UOC itu. “Ini penting kerana lonjakan gula darah selepas makan ini merupakan faktor penentu dalam perkembangan diabetes jenis 2,” tambahnya.

Para penyelidik juga mendapati bahawa diet berasaskan quinoa membantu mengawal paras lipid darah, itulah sebabnya mereka percaya ia boleh berguna dalam mengawal kolesterol tinggi dan faktor lain yang berkaitan dengan risiko jantung. “Kuinoa mengandungi tahap lemak tak tepu, antioksidan, dan polifenol yang tinggi, dengan manfaat kardiovaskular yang jelas,” kata Díaz Rizzolo. Pseudocereal ini juga mengandungi paras betaine yang tinggi, sebatian yang mampu mengawal tahap homocysteine ​​dan mencegah serangan penyakit jantung koronari.

Rujukan: “Peningkatan Turun Naik Glycaemia dalam Subjek Prediabetik Usia Tua yang Mengambil Diet Berasaskan Quinoa: Kajian Perintis” oleh Diana A. Díaz-Rizzolo, Nihan Acar-Denizli, Belchin Kostov, Elena Roura, Antoni Sisó-Almirall, Pedro Delicado dan Ramon Gomis, 1 Jun 2022, Nutrien.
DOI: 10.3390/nu14112331

We want to say thanks to the author of this short article for this incredible content

Menambahkan Bijirin Ini pada Diet Anda Boleh Membantu Mencegah Diabetes


Discover our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/