Mencari penyelesaian kepada masalah pundi kencing yang sering datang dengan usia

Laporan Pengguna tidak mempunyai hubungan kewangan dengan mana-mana pengiklan di tapak ini.

Sentiasa mencari bilik air? Kebocoran pundi kencing boleh mengganggu kesejahteraan anda, dan orang ramai – terutamanya wanita – lebih cenderung mengalaminya dengan usia. Hanya 3 peratus wanita di bawah umur 35 tahun mengalami inkontinensia, berbanding 38 hingga 70 peratus wanita yang berumur lebih dari 60 tahun, menurut UpToDate Wolters Kluwer, alat untuk doktor.

Banyak faktor yang melemahkan otot lantai pelvis – termasuk melahirkan anak, menopaus, obesiti dan sembelit – boleh meningkatkan risiko kebocoran pundi kencing. Gangguan neurologi seperti multiple sclerosis dan penyakit Parkinson boleh mengganggu fungsi pundi kencing juga, kata Arthur Louis Burnett, profesor urologi di Sekolah Perubatan Johns Hopkins di Baltimore. Keadaan yang menjejaskan prostat juga boleh menyebabkan inkontinensia.

Tetapi kebocoran bukanlah bahagian normal untuk menjadi lebih tua. “Selalu ada sesuatu yang boleh dilakukan,” kata Jason M. Kim, penolong profesor klinikal urologi di Sekolah Perubatan Renaissance di Universiti Stony Brook di New York.

Anda mungkin teragak-agak untuk membincangkan topik itu, tetapi bercakap boleh meningkatkan kualiti hidup anda. Berikut ialah perkara yang anda perlu ketahui untuk mencari pembetulan yang sesuai untuk anda.

Sebelum mengesyorkan rawatan, pembekal penjagaan kesihatan anda akan menentukan jenis inkontinensia yang anda alami. Bentuk yang paling biasa ialah tekanan inkontinensia kencing, atau bocor apabila anda bersin, batuk atau ketawa. “Apa-apa sahaja yang menambah tekanan perut boleh memaksa pundi kencing untuk kehilangan air kencing, ” kata Brian J. Linder, pakar uroginekologi di Mayo Clinic di Rochester, Minn.

Apakah lantai pelvis dan bagaimana kehidupan wabak boleh membahayakan anda

Pundi kencing yang terlalu aktif, atau inkontinensia mendesak, menyebabkan orang ramai berasa seperti mereka mempunyai keperluan yang mendesak dan kerap untuk menggunakan bilik mandi — dan jika mereka tidak sampai tepat pada masanya, mereka mungkin mengalami kemalangan. “Sesetengah orang perlu pergi setiap 20 minit, yang mengehadkan apa yang boleh mereka lakukan,” kata Kim.

Rawatan berasaskan bukti untuk inkontinensia kencing berkisar daripada tweak gaya hidup hingga pembedahan, dan pembekal anda harus bermula dengan pilihan yang paling tidak invasif. Jika doktor biasa anda tidak memberikan anda pelbagai strategi untuk dicuba, pakar seperti pakar urologi atau pakar uroginekologi boleh membantu anda mencari perkara yang berkesan. “Anda tidak perlu berurusan dengan ini hanya kerana anda telah belajar untuk menjalaninya,” kata Kim.

Pengubahsuaian gaya hidup lazimnya adalah barisan pertama rawatan. Jika anda berlebihan berat badan, kehilangan beberapa paun boleh mengurangkan tekanan pada pundi kencing anda. Meringankan sembelit dengan perubahan diet seperti meningkatkan pengambilan serat andaatau dengan ubat-ubatan, jika perlu, boleh mempunyai kesan yang sama. Alkohol dan kafein boleh merengsakan pundi kencing dan menggalakkan kebocoran, jadi mengehadkan penggunaannya juga boleh membantu.

Terapi fizikal lantai panggul, yang membantu menguatkan otot yang terlibat dalam membuang air kecil, adalah satu lagi rawatan bukan invasif. Dikenali sebagai senaman kegel, senaman ini boleh membantu dengan inkontinensia tekanan dan pundi kencing yang terlalu aktif. Mereka boleh mengambil beberapa sesi untuk bekerja, kata Kim, dan anda boleh berlatih di rumah.

Ubat mungkin pilihan seterusnya, kata Linder. Ubat antikolinergik seperti oxybutynin (Ditropan dan Ditropan XL) boleh membantu menenangkan pundi kencing yang terlalu aktif, tetapi penyelidikan telah mengaitkannya dengan gejala demensia pada orang dewasa yang lebih tua, terutamanya dalam dos yang lebih tinggi. Agonis beta-3 seperti mirabegron (Myrbetriq) boleh menawarkan beberapa kesan yang sama tanpa risiko kognitif, kata Kim.

Prosedur yang lebih invasif selalunya merupakan pilihan terakhir. Antaranya, piawaian emas untuk inkontinens tekanan, kata Kim, ialah prosedur anduh, yang biasanya menggunakan jaringan untuk membantu menyokong uretra dan mencegah kebocoran. Kebanyakan orang mendapati bahawa operasi ini mengurangkan simptom mereka, tetapi komplikasi kadangkala boleh menjadi serius. Doktor juga boleh menyuntik agen pukal ke dalam pundi kencing. Itu kurang invasif, tetapi terdapat sedikit data jangka panjang, menurut garis panduan daripada Persatuan Urologi Amerika. Untuk pundi kencing yang terlalu aktif, suntikan Botox ke dalam otot pundi kencing boleh membantu. “Ia akan bertahan kira-kira enam bulan,” kata Linder, jadi rawatan ulangan diperlukan – dan beberapa kesan sampingan boleh menjadi teruk.

Hak Cipta 2022, Consumer Reports Inc.

Consumer Reports ialah organisasi bebas bukan untung yang bekerjasama dengan pengguna untuk mewujudkan dunia yang lebih adil, selamat dan sihat. CR tidak mengendors produk atau perkhidmatan, dan tidak menerima pengiklanan. Baca lebih lanjut di ConsumerReports.org.

We would like to thank the writer of this short article for this remarkable web content

Mencari penyelesaian kepada masalah pundi kencing yang sering datang dengan usia


Check out our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/